Κομοτηνή: Το πρόγραμμα εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς της COVID-19, οι φετινές εκδηλώσεις, τέλεση δοξολογιών και καταθέσεις στεφάνων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, για την Τετάρτη και Πέμπτη 27 και 28 Οκτωβρίου θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

“Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη Χώρα μας, αλλά και για την ανθρωπότητα διότι υπενθυμίζει την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό αποτελώντας παράδειγμα προάσπισης της ελευθερίας, της δημοκρατίας και την ανεξαρτησίας των εθνών.
Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου θα πραγματοποιηθεί και φέτος, με λαμπρότητα, ιδιαίτερα στα σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και τους Οργανισμούς.
Επισημαίνουμε ότι, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία, πρέπει να δοθεί στον εν λόγω εορτασμό ουσιαστικό περιεχόμενο, αναφορικά με την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης για τις αξίες της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της αντίστασης στο ναζιστικό και φασιστικό ολοκληρωτισμό. Η αξιοποίηση της εθνικής επετείου μέσω των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα ανά την Ελλάδα είναι μια λαμπρή ευκαιρία υπενθύμισης των αγώνων των προγόνων μας και των πανανθρώπινων αξιών που υπεράσπισε το Έθνος μας”, αναφέρει ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κος Χρήστος Μέτιος.

Ειδικότερα στην πόλη της Κομοτηνής θα πραγματοποιηθούν από τις 26 έως και τις 28 Οκτωβρίου, οι παρακάτω εκδηλώσεις:
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου
08:00 Πραγματοποίηση ομιλιών σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τις δημόσιες Υπηρεσίες, και τα ΝΠΔΔ
10:30 Επιμνημόσυνη δέηση, στο Ηρώο της Πόλης, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα και θα ακολουθήσει απότιση φόρου τιμής με κατάθεση στεφάνων παρουσία αρχών, από τους σπουδαστές, μαθητές, προσκόπους και οδηγούς. Η παρουσία των σχολείων αφορά μόνο στο σημαιοφόρο και τον/την επικεφαλής εκπαιδευτικό. Τέλος προσέλευσης εκπροσώπων σχολείων 10:15 π.μ.
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021
08:00 Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο χώρο του Ηρώου της πόλης. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών, οι δε φιλαρμονικές του Δήμου Κομοτηνής και της ΧΧΙ ΤΘΤ θα περιέλθουν σε οδούς της πόλης, παιανίζοντας τον εωθινό και εμβατήρια.
10:30 Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου θα προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.
Τέλος προσέλευσης εκπροσώπων σχολείων 10:10 π.μ.
Τέλος προσέλευσης επισήμων, 10:20 π.μ.
Τιμές θα αποδοθούν από τμήμα της στρατιωτικής μουσικής και τμήμα απόδοσης τιμών του ΑΔΦΚ.
Μετά την δοξολογία, θα εκφωνηθεί μέσα στον Ιερό Ναό ο πανηγυρικός της Ημέρας από το Βασίλειο Θεοδωρίδη Υποδιευθυντή του 2ου Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνή.
11:00 Επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, στο Ηρώο της Πόλης και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων
Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού.
Τιμές θα αποδοθούν από τμήμα της στρατιωτικής μουσικής και τμήμα απόδοσης τιμών του ΑΔΦΚ.
12:00 Παρέλαση των πολιτιστικών οργανώσεων, της φοιτητικής και μαθητικής νεολαίας με ολιγάριθμα τμήματα, των σωμάτων Ελλήνων προσκόπων και Ελληνίδων οδηγών, των ενόπλων δυνάμεων, της ελληνικής αστυνομίας κ.λ.π.
Χώρος παρέλασης ορίζεται η Λεωφόρος Δημοκρατίας και η οδός Ορφέως. Χώρος συγκέντρωσης των τμημάτων ορίζεται ο χώρος πίσω από τη ΛΑΦΚ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος