Κομοτηνή: Το κόστος σπουδών «ψαλιδίζει» τον αριθμό των φοιτητών που παρακολουθούν τις παραδόσεις

Μεγάλος και σταδιακά αυξανόμενος ο αριθμός των φοιτητών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που επιλέγει να βρίσκεται στην Κομοτηνή μόνο την εξεταστική περίοδο λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Από την πρώτο διάστημα λειτουργίας του Τμήματος, την περίοδο 1999-2000, μέχρι σήμερα – και ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης – βαίνει μειούμενος ο αριθμός των φοιτητών που παρακολουθούν τις παραδόσεις στο αμφιθέατρο.

«Δεν οφείλεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος, αλλά στο κόστος σπουδών μακριά από το σπίτι που αδυνατούν οι οικογένειές τους και οι ίδιοι να καλύψουν» δήλωσε στο www.ertnews.gr ο Θεόφιλος Παπαδημητρίου, καθηγητής στο Τμήμα. Με προβληματισμό, όπως λέει, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι 18 εκπαιδευτικοί παρατηρούν το φαινόμενο.
Αντιστρόφως ανάλογης της παρουσίας τους εντός του αμφιθεάτρου το ίδιο το ενδιαφέρον για το αντικείμενο το σπουδών. Έτσι, και φέτος καλύφθηκαν οι θέσεις που όρισε το Υπουργείο, 320 στον αριθμό, (σταθερό αίτημα από πλευράς του Τμήματος πάντως ήταν και είναι να γίνονται δεκτοί: 160-200 φοιτητές). «Αν ερχόταν όλοι και όλες δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες αμφιθέατρα και υπάρχον διδακτικό προσωπικό» σημείωσε.
Ένα δεύτερο πρόβλημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει το Τμήμα είναι αυτό του μειωμένου μπάτζετ λόγω της υπό-χρηματοδότησης. Έλλειψη οικονομικού αποθέματος που καλύπτουν εν μέρει με έσοδα από την πραγματοποίηση έξι μεταπτυχιακών (τριών εκ των οποίων αυτόνομα το Τμήμα και τριών άλλων με συνεργασίες με άλλα πανεπιστήμια). με αυτό τον τρόπο μπόρεσαν να λειτουργήσουν αίθουσα τηλε-διάσκεψης.

Μια άλλη πτυχή (και) της φετινής χρονιάς είναι ότι οριακά καλύπτονται οι ανάγκες από το υπάρχον προσωπικό (διδακτικό και διοικητικό). «Αν υπήρχε η δυνατότητα, θα χωρίζαμε και τα τμήματα μας σε 100-150 φοιτητές το καθένα, δεν έρχονται όλοι στις παραδόσεις λόγω του κόστους γι αυτό και δεν αντιμετωπίζουμε τώρα, με τον τρόπο που λειτουργούμε, πρόβλημα συμφόρησης» σχολίασε ο κος Παπαδημητρίου.
Όσον αφορά τέλος, στο διαρκές ενδιαφέρον για το αντικείμενο σπουδών, καθώς, όπως φαίνεται, ο οικονομικό κλάδος είναι σταθερή επιλογή, οφείλεται, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι του χώρου, πέρα από το γεγονός ότι είναι ενδιαφέρον για πολλούς πεδίο και στο γεγονός ότι οι απόφοιτοι βρίσκουν επαγγελματικές διεξόδους, διεκδικώντας θέσεις στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος