Κομοτηνή: «Το κάτω κάτω της γραφής»

«Στην αρχή σε γάμους / σε βαφτίσεις κατόπιν και μετά σε κηδείες/ των φίλων μετρώ τις απώλειες» το ποίημα αυτό με τίτλο «Τελετές ενηλικίωσης» απήγγειλε ο ποιητής Σπύρος Κιοσσές στο κοινό της ΕΡΤ Κομοτηνής με αφορμή την χθεσινοβραδινή παρουσίαση της πρώτης του ποιητικής Συλλογής με τίτλο «Το κάτω κάτω της γραφής» που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο από τις Εκδόσεις «Μελάνη».

Σύμφωνα με τον κ. Κιοσσέ η συλλογή περιέχει ποιήματα από διάφορες φάσεις της ζωής του τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στο συρτάρι του, τα είχαν δει φίλοι του και τον παρότρυναν να τα εκδώσει, πράγμα που τελικά έκανε.

Κομοτηνή: «Το κάτω κάτω της γραφής»«Νομίζω ότι ένα βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει όλα τα ποιήματα της Συλλογής είναι ότι αποτελούν μια διεκειμενική συνομιλία με διάφορα διαβάσματα. Έχουν «σχέση» με ποιήματα άλλων ποιητών, με την Λογοτεχνία γενικότερα, αλλά και με την Γλώσσα. Έχουν ένα στοιχείο αυτόαναφορικότητας. Είναι διαβάσματα που έχω κάνει σε όλες τις περιόδους της ζωής μου και νομίζω ότι έχουν βγει σε διαφορετικά ποιήματα τα διαβάσματα αυτά» δηλώνει ο κος Κιοσσές.

Σύμφωνα με τον δημιουργό η ποίηση και η Λογοτεχνία γενικότερα είναι ένας τρόπος έκφρασης. «Ο καθένας έχει το δικαίωμα και την δυνατότητα να εκφραστεί. Επαφίεται στην Κρητική και στο αναγνωστικό κοινό να αποφανθεί κατά πόσο είναι καλή ή κακή ποίηση, σύμφωνα με κάποιους κανόνες. Η ποίηση ως τρόπος έκφρασης είναι δικαίωμα του καθενός.»

Έτσι κι εκείνος εκφράζεται γράφοντας. Δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει, όπως αποκάλυψε. «Ανάγνωση και γραφή πάνε μαζί.Διαβάζω, γράφω. Αν ποτέ όλα αυτά οδηγήσουν σε δεύτερη ποιητική συλλογή αυτό θα δείξει.» δήλωσε για να συμφωνήσει μαζί μας ότι ίσως τελικά περισσότεροι γράφουν και λιγότεροι διαβάζουν «Ισχύει αυτό που λέτε. Πάντα πιστεύω ότι δεν μπορείς να γράψεις αν δεν έχεις διαβάσει. Πρέπει πρώτα να είσαι καλός αναγνώστης γιατί είσαι και ο πρώτος αναγνώστης των δικών σου κειμένων. Πρέπει να εξασκηθείς στην ανάγνωση και να έχεις πολλά αναγνώσματα, να έχεις κάποια αισθητικά κριτήρια. Η ανάγνωση είναι απαραίτητη.»

Info:Η ποιητική συλλογή παρουσιάστηκε στο cafe Σβούρα από το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο και την εφημερίδα “Παρατηρητής της Θράκης”.
Φώτο: Σπύρος Κιοσσές ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος