Κομοτηνή: Το κανονάκι έχει τους δικούς του φίλους

Η Κομοτηναία Δώρα Καραγκιοζάκη, διδάσκει κανονάκι στην Σχολή παραδοσιακής μουσικής του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής. Η σχέση της με το παραδοσιακό όργανο ξεκίνησε ως μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου της πόλης, τότε άρχισε να μυείται για τα καλά στον κόσμο της μουσικής και συνέχισε με το ίδιο πάθος.Σπουδές στη Θεσσαλονίκη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην κατεύθυνση της Παραδοσιακής Μουσικής και επιστροφή για τη διδασκαλία της μεγάλης της αγάπης. «Νομίζω ότι αξίζει για όλο τον κόσμο να ασχοληθεί με τη μουσική και την παράδοση γενικότερα.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Κομοτηνή: Το κανονάκι  έχει τους δικούς του φίλους
Η κα Δώρα Καραγκιοζάκη διδάσκει στην Παραδοσιακή Σχολή του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής.

«Πώς έγινε η γνωριμία με αυτό το ιδιαίτερο μουσικό όργανο;» την ρωτάμε «Τα τυχαία μερικές φορές είναι πιο ωραία.» απαντά και γελώντας μιλά για τον καθηγητή της στο σχολείο. «Μας ενημέρωσαν ότι θα υπάρχει καθηγητής σε αυτό το όργανο. Δεν το γνώριζα καθόλου πώς ήταν. Είπα ότι θα πάω να το δοκιμάσω, να δω τι είναι. Απλά το ερωτεύτηκα. Ο ήχος, το ρεπερτόριο του, με κέρδισε σε σχέση με τα άλλα όργανα, Όλα τα όργανα παίζουν τα πάντα αρκεί να το θέλεις και να το προσπαθείς. Βέβαια κάποια όργανα έχουν σχέση με κάποιες περιοχές, με κάποια ρεπερτόρια. Με κάποια είδη μουσικής περισσότερο, αλλά νομίζω ότι όλα παίζουν τα πάντα.»
Όσον αφορά στην ανταμοιβή της από τη διδασκαλία; «Σε ανταμείβει σίγουρα αυτό όταν βλέπεις κάποιον, ανεξαρτήτου ηλικίας να έρχεται και να ξεκινά και να βγάζει το πρώτο του κομμάτι , ο ενθουσιασμός και η λαχτάρα ότι κατακτά κάτι σε γεμίζει πάρα πολύ.» απαντά προσθέτοντας ότι η παραδοσιακή μουσική είναι λίγο δύσκολο αντικείμενο στις μέρες μας. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρηθεί και να μείνει αναλλοίωτη.» δηλώνει και παρατηρεί με χαρά πολλούς νέους να παίζουν παραδοσιακά όργανα και να τραγουδούν. «Ναι, και το χαιρόμαστε και νομίζω ότι ανακουφιζόμαστε από όλο αυτό και δεν πάνε χαμένες όλες οι προσπάθειες και αξίζει να συνεχιστούν.» λέει με ενθουσιασμό.

Κομοτηνή: Το κανονάκι  έχει τους δικούς του φίλουςΤέλος, δεν παραλείπει να στείλει το μήνυμά της και στους γονείς των παιδιών που στηρίζουν την προσπάθεια τους να μάθουν να παίζουν ένα μουσικό όργανο. «Να νιώθουν χαρά γιατί το παιδί τους ξεκινάει κάτι καλό που θα τον βοηθήσει και μετέπειτα. Όχι μόνο σαν προσόν, ότι θα γνωρίζει να παίζει ένα μουσικό όργανο, αλλά και για αυτό το ίδιο. Μαθαίνει να πειθαρχεί, χαίρεται όταν συμμετέχει σε κάτι, έχει μια συνέπεια θα κάτσει να διαβάσει, να μελετήσει και υπάρχει μια ηρεμία. Θα παίξει , θα ηρεμήσει, θα βγάλει την ένταση που έχει μέσα του.» δηλώνει κι αποκαλύπτει πώς η ίδια νιώθει: «Μια ανακούφιση. Έχεις μια δύσκολη μέρα, παίζεις και απλά χαλαρώνεις. Χωρίς θυμούς, χωρίς νεύρα και δεν «ξεσπάς» πουθενά αλλού. Το χαίρονται και οι άλλοι γύρω σου.»
Φώτο: Δώρα Καραγκιοζάκη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία- video :Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος