Κομοτηνή: Το δικό τους αγώνα δίνουν καθημερινά βιομηχανικοί εργάτες και εργάτριες στη ΒΙ.ΠΕ.

Βιομηχανικοί εργάτες και εργάτριες στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής . Από τους 10.000 πριν είκοσι (20) χρόνια σήμερα στο χώρο αυτό που έθρεψε πολλές οικογένειες του τόπου εργάζονται 1.300. Πολλές βιομηχανίες που σχετίζονταν με την οικοδομή και την κλωστοϋφαντουργία αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. Κάποια ενθαρρυντικά σημάδια των τελευταίων χρόνων δείχνουν πως δημιουργείται ξανά μια μικρή τάση ανόδου.

«Όχι στην αίγλη που ήταν πριν μια εικοσαετία» έσπευσαν να διευκρινήσουν μιλώντας στο www.ertnews.gr βιομηχανικοί εργάτες και εργάτριες στην περιοχή και σημείωσαν για παράδειγμα ότι σήμερα (5-10-2022) βιομηχανίες που σχετίζονται με τα πλαστικά ακμάζουν.

Κομοτηνή:  Το δικό τους αγώνα δίνουν καθημερινά βιομηχανικοί εργάτες και εργάτριες στη ΒΙ.ΠΕ.Μιλώντας για τα προβλήματά του χώρου τους στάθηκαν στη δεκαετή συρρίκνωση του εισοδήματος προσθέτοντας ότι είναι πεσμένο το βασικό ημερομίσθιο. «Με Νόμους των Μνημονιακών χρόνων είχαν πληγεί οι μνημονιακές συμβάσεις χωρίς να επανέλθουν, με αποτέλεσμα λόγω της ανόδου του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης να αντιμετωπίζονται δύσκολα τα έξοδα» δηλώνουν.
Όσον αφορά στους ελέγχους; «Τα τελευταία χρόνια είναι πιο αυστηροί» απαντούν και σημειώνουν ότι λόγω της εργασιακής ανασφάλειας σπανίζουν οι καταγγελίες. Υποστηρίζουν πως είναι υποβαθμισμένος ο ρόλος της επιθεώρησης εργασίας και ζητούν το καλύτερο δυνατό από τη δική της πλευρά.

Είχαν παρακολουθήσει με ενδιαφέρον προσπάθεια επαναλειτουργίας των Κλωστηρίων του Λαναρά από την προηγούμενη κυβέρνηση και της Selman από την τωρινή, προσπάθειες που δεν ευόδωσαν τα αναμενόμενα. «Παρά τις καλές προθέσεις «σκαλώνουν» στις τράπεζες που λειτουργούν αντιαναπτυξιακά» σημειώνουν οι εκπρόσωποί τους .

Τέλος, διαχρονικό –τα τελευταία δεκατρία χρόνια τουλάχιστον – το αίτημα για αυξήσεις των μισθών τους. «Στην Ελλάδα από το 2009 και μετά είναι συνεχή η μείωση των μισθών, από τις κατώτερες της Ευρώπης είναι οι απολαβές μας» δηλώνουν ζητώντας την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και προσθέτοντας «Πολύ λίγες συλλογικές συμβάσεις υπογράφονται και επίσης πολύ λίγες κλαδικές» επισημαίνοντας ότι: «Είναι πολύ λίγες και πολύ χαμηλότερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος