Κομοτηνή: Την Πέμπτη η προσυγκέντρωση των αγροτών – Θα επιδώσουν ψήφισμα στον Περιφερειάρχη

Στις 10:00 το πρωΐ της Πέμπτης θα γίνει η προσυγκέντρωση των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων, έξω από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Κομοτηνής της ΕΡΤ, κοντά στον οικισμό του Κοσμίου.
Στη συνέχεια εν πομπή θα κατευθυνθούν μέσα στην πόλη, όπου εκεί έχει ορισθεί η συγκέντρωση και των υπολοίπων αγροτών και κτηνοτρόφων από ολόκληρη των Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

Οι αγρότες θα επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστο Μέτιο, με τον οποίο την προηγούμενη εβδομάδα είχαν μια συνάντηση που διήρκησε αρκετές ώρες. Ο κ. Μέτιος άκουσε τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα και δεσμεύθηκε να προωθήσει τα αιτήματά τους στο αρμόδιο υπουργείο.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν “γενναίες λύσεις” όχι μόνο από το ΥΠΑΑΤ, αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.  Ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο την ώρα που το χρειάζονται και όχι μετά από καιρό. Παρεμβάσεις για το ρεύμα – επιστροφή ολόκληρης της ρήτρας αναπροσαρμογής της ΔΕΗ- και τα αγροεφόδια, που έχουν αυξηθεί 300% και καθιστούν για φέτος απαγορευτική την καλλιέργεια των χωραφιών τους. Ζητούν αλλαγές στην ΚΑΠ σε ότι αφορά την χρήση φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με τον περιορισμό που έχει επιβληθεί για μείωση 50% έως το 2030.

«Αυτό μπορεί να γίνει με την συνεννόηση και άλλων κρατών του Νότου. Το λέμε αυτό γιατί δεν μπορούμε σε κάποιες καλλιέργειες όπως το βαμβάκι να περιορίσουμε την χρήση των φυτοφαρμάκων γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Νομίζουμε πως γίνεται κουβέντα για την διόρθωση αυτού του θέματος και πως μαζί και με άλλα κράτη, μπορεί να αλλάξει», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Αγροτών, Κυριάκος Κρόκος.

Ο ίδιος κατήγγειλλε κακή διαχείρισ από το υπουργείο σε ότι αφορά τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα Ηλεκτρονικά Ενοικιαστήρια “τα οποία τα πήραν πίσω, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το εθνικό κτηματολόγιο”.

Τέλος ο κ. Κρόκος παραδέχθηκε το τεράστιο κενό που υπάρχει στο κομμάτι της εκπροσώπησης των Αγροτών σε τριτοβάθμιο και ίσως και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος