Με ιδιαίτερη λαμπρότητα , παρά τους περιορισμούς λόγω Covid, τιμήθηκε σήμερα η 101η επέτειο ενσωμάτωσης της Θράκης στην ελληνική επικράτεια. Πανηγυρικὸς Τρισαρχιερατικὸς Συλλείτουργος τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.
«Σήμερα έχουμε ευθύνη να διαχειριστούμε σωστά την ελευθερία που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας» ανέφερε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κος Παντελεήμων στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες εντός κι εκτός Θράκης. Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον κο Ιωάννη Γκαράνη. Ιδιαίτερη η ανάφορά του στα 101 χρόνια ελευθερίας χάρη, όπως είπε, “στους χιλιάδες ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές”.
Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο κος Παντελεήμων είχε κάνει ειδική αναφορά στο στρατό και στον λαό. «Ο στρατός είναι η τιμή και το καμάρι μας» είπε και σημείωσε «Χωρίς τον λαό τίποτα δεν αξίζει». “Η Θράκη” τόνισε “δεν είναι το πιο ευαίσθητο σημείο, αλλά το πιο όμορφο από πλευράς περιβάλλοντος και ανθρώπων”. Μάλιστα με αφορμή την παρουσία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων σημείωσε ότι του χρόνου τέτοια μέρα θα φροντίσουν από κοινού ώστε να είναι παρόν και το Λάβαρο της Επανάστασης του 1821 στους εορτασμούς.
Μετά την Επίσημη δοξολογία στο προαύλιο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο της πόλης στεφάνι κατέθεσαν: ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιάννης Γκαράνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, οι Βουλευτές Ροδόπης, Ε. Στυλιανίδης και Δ.Χαρίτου, ο βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης κος Κωντσταντίνος Ιωάννης Μπούμπας, (παρόν ήταν και ο βουλευτής του ΚινΑλ Ιλχάν Αχμέτ), ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Κομοτηνής, ο Δ/ντής της Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης ΑΜΘ, η αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Μαρία Μιχαλοπούλου, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ , ο Περ. Δ/ντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κ.Μπαντίκος και ο εκπρόσωπος της Αρμένικης Κοινότητας.
Μπορεί η απουσία του κόσμου και η μη διοργάνωση της καθιερωμένης παρέλασης να ήταν αισθητή, ωστόσο, ξεχωριστό χρώμα φρόντισαν και έδωσαν οι Φιλοτέχνες της Κομοτηνής με την πρόεδρο τους την κα Ιωάννα Αλμπανίδου με την τοποθέτηση-έκθεση τεσσάρων παλιών παραδοσιακών στολών της Θράκης έμπροσθεν του ηρώου.
Για τη άψογη διοργάνωση του τελετουργικού φρόντισαν και φέτος οι:Α.Χριστοδουλάκης,Ε.Εξακοϊδου και Ε.Τσακίρη.
Ρεπορτάζ –κείμενο –φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος