Κομοτηνή: Θεατρικά μαθήματα για μικρούς και μεγάλους στο Θρακικό Ωδείο

Θεατρικά εργαστήρια με την ευθύνη της Χρύσας Ιωαννίδου και του Σεραφείμ Γιολδάση στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής. Η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου σηματοδοτεί την έναρξη των εγγραφών με μια ξεχωριστή δυναμική φέτος λόγω της «στέρησης», που επέβαλλε ο Covid.

«Πράγματι στερηθήκαμε πάρα πολύ την ανθρώπινη επαφή και χαιρόμαστε πάρα πολύ που θα την έχουμε ξανά επιτέλους» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (24-9-2021) η κα Χρύσα Ιωαννίδου και σημείωσε μην κρύβοντας τη χαρά της: « Ξεκινάμε από 1η Οκτωβρίου όλα τα εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά από 4 ετών και πάνω, αλλά και σε ενήλικες».

Σύμφωνα με την ίδια τα εργαστήρια αυτά έχουν στόχο την ανάπτυξη της έκφρασης των παιδιών και των ενηλίκων, αλλά και την αναζήτηση-εξεύρεση «χώρου» για την έκφραση αυτή. Όπως και για το παιχνίδι, τη διασκέδαση, τα «μαθήματα» ζωής.

Στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής υπάρχουν δύο ειδών εργαστήρια: Τα θεατρικά αυτά που αποσκοπούν μέσα από όλες αυτές τις τεχνικές να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες των παιδιών και τις κοινωνικές και τις εκφραστικές. «Για τις κοινωνικές υπάρχει μεγάλη ανάγκη, την στερηθήκαμε αυτή την επαφή , αλλά και τα εργαστήρια της Μυθικής Οδύσσειας που έχουν περισσότερο αυτο-διαγνωστικούς σκοπούς. Ένα πρόγραμμα του Σεραφείμ Γιολδάση που το σχεδίασε και το δημιούργησε ο ίδιος» είπε η κα Ιωαννίδου.
Μιλώντας γι αυτή τη μυθική Οδύσσεια ο Σεραφείμ Γιολδάσης σημείωσε πως: «Είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι ρόλων. Δηλαδή τα παιδιά μέσα από την ανάληψη ρόλων και με τη βοήθεια των συντελεστών ζουν κάθε «σταθμό» της Οδύσσειας , τη δική τους μυθική Οδύσσειας για να βγάλουν έτσι τα δικά τους συμπεράσματα» εξηγώντας: «Όχι σαν ένα άκουσμα, μια ιστορία που άκουσαν, αλλά μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή, γιατί τα ίδια μπαίνουν στη θέση του Οδυσσέα, των συντρόφων του, της Κίρκης , ανθρώπων που κατοικούν στη χώρα των Λωτοφάγων και όλων των υπολοίπων ηρώων».
Πρόκειται, όπως εξήγησε ο κος Γιολδάσης για «ένα διαδραστικό παιχνίδι αυτογνωσίας, στο οποίο αναλαμβάνει το κάθε παιδί το δικό το ρόλο, όμως, μπορούν να αλλάζουν και ρόλους».
Σύμφωνα με την κα Ιωαννίδου αυτό το «παιχνίδι» με την/για την Οδύσσεια είναι μια ευκαιρία που φέρνει τα παιδιά αντιμέτωπα με αρκετά διλήμματα και στο τέλος παίρνουν αποφάσεις ζωής, αποφάσεις που τα «σημαδεύουν». «Μιλάμε για την απληστία, το πώς να θέτουν στόχους και πόσο πιστοί μένουμε σε αυτούς τους στόχους, μιλάμε για το φόβο και το θάρρος που έχουμε να ξεπερνάμε τα προβλήματά μας και για άλλα πάρα πολλά διδάγματα που μας προσφέρει αυτή η ιστορία που είναι παγκοσμίως γνωστή» είπε η κα Ιωαννίδου για να προσθέσει ο Σεραφείμ Γιολδάσης ότι ακόμη και οι ενήλικες δυσκολεύονται στην επίλυση ενός προβλήματος, πόσο μάλλον τα ίδια τα παιδιά. «Όταν τα μικρά παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τη Σκύλα και τη Χάρυβδη και θα πρέπει να επιλέξουν το καλύτερο ή το χειρότερο, τότε αυτό γίνεται βίωμα. Και ως βίωμα μένει «χαραγμένο» μέσα τους».
Τα θεατρικά εργαστήρια του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής δεν αφήνουν εκτός τους ενήλικες. «Και σε μας όλη αυτή την περίοδο της καραντίνας δημιουργήθηκε αυτό το κενό το επικοινωνιακό και φυσυκά έχουμε κι εμείς ανάγκη να παίξουμε, να μοιραστούμε, να γίνουμε ομάδα, να ανεβάσουμε θεατρικές παραστάσεις, να κάνουμε τέχνη και να μπορέσουμε να βιώσουμε πολύ πιο έντονα όλα τα συναισθήματά μας που τα έχουμε αφήσει έξω» δήλωσε η κα Ιωαννίδου και ο Σεραφείμ Γιολδάσης αναφέρθηκε και στο μάθημα του κωμικού αυτοσχεδιασμού που ως τέχνη υπήρχε από τη δεκαετία του 40 , στην Ελλάδα ήρθε αργότερα. «Είναι μια μορφή θεάτρου που εκείνη τη στιγμή δημιουργείται,δηλαδή δεν υπάρχει πρόβα , λόγια , σκηνικά, μουσική, σκηνοθεσία. Τα πάντα , η ίδια η δράση είναι και το τελικό αποτέλεσμα».

Τέλος, μιλώντας για τα μαθήματα που κερδίζουν μικροί και μεγάλοι; «Αυτοπεποίθηση το σημαντικό όφελος. Το παιδί παίρνει πρωτοβουλίες. Γίνεται πιο κοινωνικό. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ενήλικες. Το θάρρος, η έκφραση της γνώμης δεν είναι πάντα αυτονόητη για όλους. Αλλά και η αποδοχή της διαφορετικότητάς, μάθημα σημαντικό επίσης».

Τα μαθήματα θα είναι δωρεάν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου για να πάρουν μέρος και να αποφασίσουν αν και πώς θα συνεχίσουν. Και το ραντεβού δίνεται στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής, στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, σε ένα πολύ όμορφο θέατρο ,100 θέσεων, ιδανικό για τις πρόβες και για τις παραστάσεις με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος