Κομοτηνή: Τέσσερις λόγοι που θα επηρεάσουν την προσφορά της φοιτητικής στέγης

Αύγουστος, μήνας εργασιών, ανακαίνισης και συντήρησης κατοικιών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κομοτηνή. Το «έτοιμο προς χρήση» (όταν αφιχθούν οι πρώτοι φοιτητές-υποψήφιοι ενοικιαστές) είναι δική τους δουλειά. Έτσι, πριν απευθυνθούν στα μεσιτικά γραφεία πάντα προηγείται η συντήρηση, το βάψιμο, οι μικρο-διορθώσεις, οι προσθήκες επίπλων ή οι αφαιρέσεις χαλασμένων οικοσκευών.

Τέσσερις λόγοι που θα επηρεάσουν την προσφορά φοιτητικής στέγης
Η φετινή προσπάθεια ιδιοκτητών ακινήτων προς ενοικίαση σε πρώτη φάση και ενοικιαστών- φοιτητών αργότερα είναι ιδιαίτερη. Τέσσερις κυρίως είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν φέτος την αναζήτηση φοιτητικής στέγης : Πρώτον, οι «διπλοί» περσινοί πρωτοετείς (αυτοί που δεν ήρθαν καθόλου τον πρώτο χρόνο της πανδημίας και ήρθαν πέρσι με τους περσινούς πρωτοετείς). Δεύτερον, οι εργαζόμενοι σε εταιρείες κατασκευαστικών έργων που έχουν ήδη « απορροφήσει» πολλά από τα διαμερίσματα. Τρίτον , οι συνοριοφύλάκες και οι στρατιωτικοί που εργάζονται από άλλα μέρη της χώρας στην Κομοτηνή. Και τέταρτον, οι εργαζόμενοι στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής (όπου Μονάδες της βρίσκονται σε φάση επέκτασης ). Πρόκειται για αιτίες που συντελούν, όπως λένε οι επαγγελματίες κτηματομεσιτικών γραφείων, στην μειωμένη προσφορά σε μια περίοδο ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης. Επίσης, το δικό της ρόλο θα παίξει η μειωμένη αυτή τη στιγμή οικοδομική δραστηριότητα, μετά από μια μικρή, αλλά ορατή περίοδο κίνησης στο χώρο της κατασκευής. “Λόγοι που όλοι μαζί συντελούν στον περιορισμένο αριθμό διαμερισμάτων προς ενοικίαση”.

Αυξήσεις 20 ευρώ στο ενοίκιο

Όσον αφορά στις τιμές ενοικίασης ; «Κατά τι υψηλότερες» προβλέπουν οι γνώστες προσθέτοντας πως ο εισαγόμενος πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση αφήνουν το αποτύπωμά τους και στο δικό τους χώρο, άρα «προβλεπόμενη άνοδο 20 τουλάχιστον ευρώ».
«Οι μονοκατοικίες και οι διπλοκατοικίες είναι σε έλλειψη εδώ και καιρό» δήλωσε στο www.ertnews.gr επαγγελματίας του χώρου και σημείωσε ότι οι φοιτητές με τους γονείς τους ερχόμενοι στην Κομοτηνή θα αναζητήσουν σίγουρα ατομικά studio και γκαρσονιέρες (30 και 35 τ.μ.).

Ποιοι (“παραδοσιακοί”) λόγοι κρίνουν την τιμή των ενοικίων
Λόγοι που στην Κομοτηνή κρίνουν και την τιμή των ενοικίων παραδοσιακά: η περιοχή, τον αν διαθέτει αυτόνομη θέρμανση ή όχι το προς ενοικίαση διαμέρισμα, εάν είναι επιπλωμένο ή όχι (με τα επιπλωμένα να έχουν πάντα ιδιαίτερη ζήτηση), αλλά και τα τετραγωνικά. Έτσι, μέγιστη δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ, σε εξαιρετικές περιπτώσεις 320 και 350. Οι πιο “απαισιόδοξοι” προβλέπουν ότι οι γκαρσονιέρες δεκαετίας (με 50 -55 τ.μ. καθαρή επιφάνεια) θα ενοικιαστούν 350 και 370 ευρώ και τα κενά (χωρίς έπιπλα και άλλο εξοπλισμό) διαμερίσματα, όπως και τα απομακρυσμένα από το κέντρο διαμερίσματα να ενοικιάζονται 200-230-240 ευρώ.
“Χρυσή” συμβουλή των επαγγελματιών κτηματομεσιτικών γραφείων; «Διασφάλιση της συναλλαγής και των διαδικασιών μίσθωσης» προτρέπουν και επισημαίνουν προς μισθωτές και ιδιοκτήτες «όλα με διαφάνεια».
Φώτο:αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος