Κομοτηνή: Τα συνοικιακά café “μεσοπέλαγα” μιας δύσκολης εποχής

Τα τελευταία δεκαπέντε (15) χρόνια ο αριθμός τους αυξήθηκε. Ωστόσο, όσο γρήγορα άνοιγαν, κάποια από αυτά, τόσο γρήγορα έκλειναν. Τα συνοικιακά καφέ της Κομοτηνής «ζωντανεύουν» δρόμους, στενά, γειτονιές, απόμακρυσμένες από το κέντρο περιοχές.

Με πελάτες κυρίως τους κατοίκους της γειτονιάς , αλλά και τους διερχόμενους, τους περαστικούς στο δρόμο για τη δουλειά, για μια υποχρέωση, για κάποια έξοδο, ένα ταξίδι. Ξεκίνησαν ως οικογενειακές επιχειρήσεις, που βάζουν πλάτη όλα τα μέλη της οικογένειας και όσα «στέριωσαν» δίνουν και μεροκάματο σε άλλους.

«Μας υποστηρίζει η γειτονιά, ανά πάσα στιγμή έρχεται να πιει ένα καφέ» σημειώνουν οι ιδιοκτήτες στο www.ertnews.gr και προσθέτουν «ενισχύει και το «πέρασμα» του υπόλοιπου κόσμου, έτσι, υπάρχουν μέρες που το μεροκάματο βγαίνει και άλλες που όλα είναι πιο δύσκολα, όταν το ταμείο είναι μείον.» Η άνοδος της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η θέρμανση για το χειμώνα, τα καύσιμα που έχουν «κόψει μαχαίρι τα πολλά πήγαινε έλα», αλλά και οι αυξήσεις στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης είναι κουβέντες που πιάνουν στο αυτί τους, όσο παίρνουν παραγγελιές, σερβίρουν, δίνουν το λογαριασμό. «Κακά τα ψέματα ο κόσμος ήταν πιο καλομαθημένος κι έτσι δυσκολεύεται τώρα στα νέα δεδομένα» σημειώνουν γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ότι τι σημαίνει και λογαριασμός που πρέπει να πληρωθεί: «τριακόσια (300) ευρώ πριν δύο (2) χρόνια, χίλια πεντακόσια (1500) σήμερα», αλλά και παιδιά που πρέπει να έχουν «ό,τι τους πουν στο σχολείο».

Συνοικιακά cafe ο σφυγμός και ο χτύπος της γειτονιάς. Παρατηρούν οι ίδιοι τις αλλαγές, άλλοτε με νοσταλγία «εδώ έπαιζα, που βλέπετε την πολυκατοικία, τώρα έχουν όλα αλλάξει για τους νέους και τις νέες μαζί και η φιλική καλημέρα, είναι όλη μέρα με ένα κινητό στο χέρι». Όσον αφορά στην κίνησή και στην κατανάλωση που σημειώνεται σήμερα; «Παλιότερα» λένε «ο πελάτης δεν υπολόγιζε το κόστος για έναν καφέ», ενώ τώρα «τους λες ότι από δύο ευρώ, πωλείται 2,10 και γκρινιάζουν απαντώντας: «πάλι αυξήσεις» κι ασ έχουμε εμείς απορροφήσει τρεις αυξήσεις στην τιμή του καφέ σε ένα χρόνο».

Ιδιοκτήτες κι εργαζόμενοι σε συνοικιακά café βρίσκονται μεσο-πέλαγα μιας δύσκολης εποχής. Βάζουν πλάτη όλα τα μέλη μιας και δύο οικογενειών για να αντέξει, να σταθεί η μικρή τους επιχείρηση, να μπορέσουν κι εκείνοι να «βγάλουμε ό,τι βάλαμε για να τη στήσουμε και ένα μεροκάματο για την οικογένεια» λένε ξέροντας ότι δεν έχουν να περιμένουν πολλά αυτή την εποχή, «ας ξεπεράσουμε τη φουρτούνα της και μετά βλέπουμε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος