Κομοτηνή: Τα “παθήματα – μαθήματα” των ηλικιωμένων με το βλέμμα τους στους νέους

Οι γειτονιές αλλάζουν κι εκείνοι, οι παλιότεροι, απορούν με το χρόνο που «τρέχει». «Λιγότερες «καλημέρες», περισσότερα παράπονα και βιασύνη» δηλώνουν στο www.ertnews.gr και προσθέτουν μην κρύβοντας την αγωνία τους. «Εμείς «καλά –άσχημα» τη ζωή μας την περάσαμε, οι νέοι είναι το θέμα».

Δεκατρία χρόνια τώρα, με την οικονομική κρίση, τα μνημονιακά χρόνια, την πανδημία με τις αλλαγές που έφερε και την ενεργειακή κρίση εσχάτως, βρέθηκαν να στηρίζουν παιδιά, γαμπρούς, νύφες κι εγγόνια με τις δικές τους δυνάμεις. Πενιχρές συντάξεις οι περισσότεροι, μειωμένες κάποιοι άλλοι σε σχέση με άλλοτε έβαλαν πλάτη στα δύσκολα.

«Λίγα κάναμε, αλλά ό,τι έχουμε σε παιδιά και εγγόνια τα δίνουμε» δήλωσε στο www.ertnews.gr ο κύριος Βασίλης. Στα 78 του χρόνια σήμερα μετά από μια «καριέρα», όπως λέει χαριτολογώντας, στα χωράφια κάνει μια δεύτερη στηρίζοντας τον γιό του έχοντας ήδη συμπληρώσει τριάντα δύο (32) χρόνια στο περίπτερο. «Οι γεωργοί δεν έχουν ωράριο, αλλά και οι περιπτεράδες δεν πάνε πίσω» σχολιάζει και μιλά για μεροκάματο που «μόλις και μετά βίας βγαίνει», για τις ώρες δουλειάς «που έχουν πολλαπλασιαστεί», για τις αλλαγές που «δεν είναι πάντα προς το καλύτερο».

«Σήμερα αν πεις «καλημέρα» βρίσκεις τον μπελά σου» λένε και οι συνομήλικοι του και σκέφτονται με προβληματισμό τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί γύρω τους. «Δεν ακούς άλλο από παράπονα: για την ακρίβεια, το κόστος ζωής, τη θέρμανση, τη δουλειά που δεν τους αρέσει ή τη δουλειά που δεν βρίσκουν». Όταν ανταμώνουν με τους συνομηλίκους τους κι εκείνοι επαναλαμβάνουν τα ίδια για το πετρέλαιο θέρμανσης, που πωλείται ήδη 1,50 και πόσο θα το πάρουν μετά τις 15 Οκτωβρίου, για «τον ηλεκτρικό που ανέβηκε“, για τα super market, «που δεν πλησιάζονται», αλλά κυρίως: «για τα παιδιά και τα εγγόνια τους», για «τα δικά μας τα χρόνια» και για τα «χρόνια που έρχονται».

Κάνουν τον απολογισμό τους, λένε ότι «εμείς μικρή μεγάλη, την περιουσία μας την κάναμε» αλλά σπεύδουν να προσθέσουν προβληματισμένοι «οι νέοι όμως… » αφήνοντας μισοτελειωμένη την κουβέντα τους. Στα εβδομήντα πέντε και στα ογδόντα τους χρόνια βάζουν ακόμη πλάτη αν χρειαστεί και όταν ερωτηθούν για το: «αν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που έζησαν;» απαντούν με μια καλά καλυμμένη λύπη: «Δεν μπορέσαμε να ζήσουμε, όπως θα θέλαμε» προσθέτοντας «Εμείς τελειώσαμε τα παιδιά και τα εγγόνια τώρα, οι νέοι μας, μην φύγουν κι αυτοί για τη Γερμανία, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες το ‘ 60 ».

Μετρημένα λόγια, λίγη πίκρα,πολλά «παθήματα και μαθήματα» από μικροί στη δουλειά δουλεύουν στο πλευρό παιδιών κι εγγονιών αν χρειαστεί έτοιμοι να πουν την «καλημέρα», αρκεί κάποιος να κοντοσταθεί στη θέα τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος