Κομοτηνή: Tα μνημεία στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας, της βιώσιμης ανάπτυξης

Οι εργασίες της 10ης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «Διάζωμα» στην Κομοτηνή

Μέλη και φίλοι του Σωματείου «Διάζωμα» πραγματοποίησαν σήμερα στην Κομοτηνή τις εργασίες της 10ης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου με τον πρόεδρο, τον κύριο Σταύρο Μπένο να υπενθυμίζει με νόημα μια φράση των Αρχαίων Αβδηριτών κατά την έναρξη των εργασιών. «Τι να την κάνεις την περικαλλή κρήνη χωρίς νεράκι;» αναρωτήθηκε σημειώνοντας « Έτσι και τα μνημεία, χωρίς το «νεράκι» της ανθρώπινης θαλπωρής…» Αφιερώνοντας τις εργασίες αυτής της ξεχωριστής συνάντησης στον αείμνηστο Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, που ενθάρρυνε έμπρακτα, όπως είπε, την συνάντηση των μνημείων με τον σύγχρονο αγροδιατροφικό πολιτισμό.

«Εδώ εκκολάπτεται η πρόταση για το μέλλον της χώρας, αρχίζει να αχνοφαίνεται η φωτεινή Ελλάδα. Το πρόγραμμα Via Egnatia έχει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται η χώρα για να «πετάξει» προς το μέλλον γιατί μέχρι τώρα ο καθένας δούλευε μόνος του σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό. Το πρόγραμμα Via Egnatia αποκαθιστά μια ακόμη μεγάλη παθογένεια στη χώρα μας πολιτιστικού χαρακτήρα, την έλλειψη συνεργασίας. Φιλοδοξεί να φέρει τα μνημεία στο κέντρο της ζωής της αειφορίας, της βιώσιμης ανάπτυξης.» τόνισε ο κύριος Μπένος.

Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση
«Η Ελλάδα δεν έπαψε ποτέ να διδάσκει. Εδώ η καμπάνα και ο μιναρές συνυπάρχουν. Η Θράκη διδάσκει» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Η επιλογή της περιφέρειας της Αν. Μακεδονίας Θράκης για την φιλοξενία του Σωματείου «Διάζωμα», αλλά και για την περαιτέρω συνεργασία δεν είναι τυχαία, καθώς συνδέεται με το καινοτόμο πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή της Εγνατίας Οδού». Σκοπός του, όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης Αν. Μ. Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, να στηρίξει και να βοηθήσει στους στόχους της υλοποίησης και της ανάδειξης του πολιτισμού και των μνημείων για την προσέλκυση τουριστών. «Ο Γιώργος Παυλίδης είχε αποφασίσει την ίδρυση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του επιχειρησιακού προγράμματος «Αν. Μακεδονίας & Θράκης 2014-2020» ώστε τα μνημεία να γίνουν προσβάσιμα, επισκέψιμα να προσελκύσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο και τουρίστες.» ανέφερε ο κύριος Μέτιος σημειώνοντας «Η προσπάθεια αυτή είναι φιλόδοξη και εμείς αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να την ολοκληρώσουμε και το σωματείο “Διάζωμα” θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.»

Η αρχαία και η σημερινή Ελλάδα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κύριο Ευάγγελο Λαμπάκη η δράση του Σωματείου καλύπτει προβλήματα τα οποία υπάρχουν στην ανάγκη να λειτουργήσει το κεντρικό κράτος, αλλά δεν μπορεί, όπως είπε. «Δεν μπορεί για διάφορους λόγους, πρώτον οικονομικούς και δεύτερον δεν έχει η Αθήνα την πνευματική εκείνη διάσταση ώστε να περάσει στην ανάδειξη ιστορικών μνημείων. Ελπίζω ότι αυτή η προσπάθεια του “Διαζώματος” θα δημιουργήσει και πάλι την ισχυρή μνήμη της αρχαίας εποχής, από όπου αντλούμε το περιουσιακό μας στοιχείο μια που η σημερινή Ελλάδα δεν έχει να δείξει κάτι θετικό.» τόνισε ο κύριος Λαμπάκης.

Ανάδειξη του ιστορικού πυρήνα της Κομοτηνής
Ως αφορμή να δούμε κάποια πράγματα στην πόλη με άλλο μάτι χαρακτήρισε την παρουσία του Σωματείου «Διάζωμα» στην Κομοτηνή και τη συνεργασία μαζί του ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης. Θέτει, όπως είπε, νέες προδιαγραφές στη σχέση που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στον πλούτο τον πολιτιστικό που διαθέτει η Ελλάδα και την ανάπτυξη. Ανάπτυξη σημαίνει και ανάδειξη των αρχαιοτήτων «να συνδυάσουμε με μια ολιστική αντίληψη το τι σημαίνουν οι αρχαιότητες και η αξιοποίηση τους.» δήλωσε ο δήμαρχος αναφέροντας ως τέτοιο παράδειγμα την ανάδειξη του ιστορικού πυρήνα της πόλης, με ανάδειξη και διασύνδεση των μνημείων της πόλης.

Η διαδρομή της Εγνατίας Οδού
Η πολιτιστική διαδρομή της Εγνατίας Οδού, η «Via Egnatia» ξεκίνησε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ακολουθώντας τα χνάρια ενός δικτύου που άντεξε το διάβα των χρόνων. Σύμφωνα με την κυρία Θάλεια Βαλκούμα, Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Εγνατία Οδό η προσφορά της στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και την ανάπτυξη είναι πολύτιμη. «Η Ε.Ο. ανέδειξε το περιβάλλον και πολιτιστικές περιοχές μειώνοντας το χρόνο της διαδρομής από 11,5 ώρες σε 6,5 δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους να έχουν άμεση πρόσβαση και γρήγορα και με ασφάλεια.” και κατέληξε λέγοντας πως “Πέτυχε την άρση της απομόνωσης και την αύξηση της περιφερειακής ανάπτυξης.”
Φώτο: Στιγμιότυπα από την 10η Γενική Συνέλευση Ρεπορτάζ-κείμενο -φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ