Τεράστιες κατσαρόλες που αχνίζουν. Πιάτα που γεμίζουν κι αδειάζουν με ταχύτητα. Παραγγελιές που δίνονται χαμηλόφωνα και πού κι πού τα κέρματα που αφήνονται για το λογαριασμό “σπάνε” τη σιωπή. Εργάτες, αλλά και ξενύχτηδες μετά από διασκέδαση, οι πρώτοι πελάτες που κάθονται στα τραπέζια και δεν έχει ακόμη ξημερώσει.
Η πτώση της ανοικοδόμησης τις προηγούμενες δύο δεκαετίες και ο μαρασμός της ΒΙΠΕ Κομοτηνής τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οδήγησε και στη δική τους αριθμητική συρρίκνωση. Τα δεκάδες μαγειρεία της Κομοτηνής «έσβησαν» μαζί με την εξαφάνιση των επαγγελμάτων που τροφοδοτούσαν τους χώρους αυτούς με πελατεία, αλλά και έπαιρναν «ζωή»- ενέργεια από αυτούς. ‘Έτσι, τα ένα δύο που έχουν μείνει να λειτουργούν ακόμη μαζί με την εξυπηρέτηση ενός άλλου διαφορετικού κοινού θυμίζουν και μια διαφορετική εποχή για τη νύχτα και το ξημέρωμα της Κομοτηνής, για τους ανθρώπους της, που “σβήνει”…
«Παλιότερα ναι, είχαμε παρά πολύ κόσμο» δηλώνουν στο www.ertnews.gr ιδιοκτήτες κι εργαζόμενοι στους χώρους των μαγειριών έτοιμοι να σερβίρουν «λογιών των λογιών πελάτες», όπως λένε: Ξενύχτηδες- νέους κυρίως – που επιστρέφουν από διασκέδαση, εργαζόμενους που τελειώνουν τη βάρδια τους, αλλά και άλλους που περνούν πριν την ξεκινήσουν για ένα ζεστό πιάτο σούπας.
«Τα προηγούμενα χρόνια μεγαλύτερη η ποικιλία, όπως και η πελατεία» παραδέχονται και μιλούν για τις σημερινές επιλογές: σούπες, μαγειρίτσα, κοτόσουπα, πατσάς».
Μείωση των ανθρώπων που εργάζονται τις ώρες αυτές μείωση και της πελατείας τους. «Δυστυχώς και άνοδος των τιμών στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε, οπότε μοιραία και άνοδος στις τιμές των φαγητών» παραδέχονται.
Κάποιοι από τους πιστούς πελάτες τους δεν πτοούνται αναζητούν την αγαπημένη τους γευστική συνήθεια, που τους «στυλώνει» για το υπόλοιπο της ημέρας όπως λένε. Κάποια άλλοι, ωστόσο, μετρίασαν αναγκαστικά τις επισκέψεις για λόγους οικονομίας. Έτσι, ιδιοκτήτες κι εργαζόμενοι, στους χώρους αυτούς αγωνιούν για μια δουλειά που είχε παράδοση στην Κομοτηνή. «Από τη μια ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, από την άλλη η θέρμανση του χώρου και οι συνεχείς ανατιμήσεις των προμηθευτών μας, μας βάζουν δυσκολίες που τις αντιμετωπίζουμε ήδη» λένε και σπεύδουν να σερβίρουν τον επόμενο πελάτη, λίγοι αλλά πιστοί που γνωρίζουν την αξία μιας ζεστής σούπας λίγο πριν το ξημέρωμα, πριν την τελευταία «καληνύχτα» ή πριν την πρώτη «καλημέρα», εξαρτάται από τον πελάτη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος