Κομοτηνή: Τα καλοκαιρινά νυχτέρια της πόλης

Η εικόνα τους από μακριά γνώριμη. Μικρές παρέες γυναικών, συνταξιούχεs που βγαίνουν στα πεζούλια και στα παγκάκια τα βράδια του καλοκαιριού και συζητούν. «Τι ακριβώς;» τις ρωτήσαμε. «Πολλά δεν ρωτάς», ανταπάντησε μια από αυτές γελώντας δυνατά. «Την ακρίβεια τι άλλο;», έσπευσε να προσθέσει δυσαρεστημένη, όπως μας είπε για τις αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης. Νοικοκυρές με το άγχος της κατσαρόλας «που πρέπει να μπει στην κουζίνα» και του τραπεζιού, που «πρέπει να στρωθεί» καθημερινά «βρέξει χιονίσει».

Κομοτηνή: Τα καλοκαιρινά νυχτέρια της πόληςΗ εικόνα τους γνώριμη από μακριά. Γυναίκες της πόλης. Ούτε στα πολυσύχναστα καφέ παρούσες. Ούτε στην κεντρική πλατεία. Καθήμενες απλά στα παγκάκια μπροστά από το πρώην ΙΚΑ ή στις καρέκλες και στα πεζούλια στις γειτονιές τους. Κουβέντες για τα παιδιά που μεγάλωσαν και έφτιαξαν οικογένειες, για τα εγγόνια που μετανάστευσαν ή συνεχίζουν τις σπουδές στην Ελλάδα. Για τα νέα της γειτονιάς. «Κουτσομπολιό δηλαδή;» τις ρωτάμε ξανά τζιγκλίζοντάς τες περισσότερο. «Κοινωνικό σχόλιο», απαντούν γελώντας και προσθέτουν «για να περάσει η ώρα».

Και η ώρα περνά στο κοινωνικό παρατηρητήριο της γειτονιάς. Και εκείνες ανεβάζουν και κατεβάζουν προϊόντα στα ράφια. Συγκρίνουν τιμές. Περιγράφουν ψαλιδισμένες συντάξεις. Και μιλούν «για αυξήσεις που δεν φτάνουν».

Κι όταν περάσει η ώρα και η κίνηση στο δρόμο μειωθεί. Τότε, παίρνουν το δρόμο για το σπίτι ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το επόμενο νυχτέρι. «Να μας έχει ο Θεός καλά» λένε γνωρίζοντας την λυτρωτική, ευεργετική στην ψυχολογία τους  πρώτα, επίδραση που ασκεί η συζήτηση μεταξύ των μελών της ίδιας παρέας. Τα χρόνια πέρασαν, τα νυχτέρια αλλάξανε στυλ, η ουσία της συνάντησης, της συζήτησης, της παρέας παραμένει έχοντας την ίδια αξία. Με τούς δείκτες του κοινωνικού παρατηρητηρίου της γειτονιάς ποτέ να μην πέφτουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος