Κομοτηνή: Συνεχίζονται τα σχόλια για τον διαχωρισμό των κινήτρων στις Π.Ε. της Θράκης

«Και οι φορείς του Βορείου Έβρου διαμαρτύρονται γιατί ειδικά δεν προβλέψαμε ειδική μεταχείριση για τον Βόρειο Έβρο και υπάρχει αίτημα απόσχισης και διαφοροποίησης του Βορρά σε σχέση με το Νότο» με τη φράση αυτή ο βουλευτής της ΝΔ κος Σταύρος Κελέτσης σχολίασε την Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας, που απέστειλαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Ροδόπης και της Ξάνθης στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων σχετικά με τον διαχωρισμό των κινήτρων στις Π.Ε. της Θράκης, που περιλαμβάνονται στον πρόσφατα ψηφισθέντα αναπτυξιακό νόμο προσθέτοντας ότι πάντοτε θα υπάρχουν αιτήματα από όλες τις περιοχές γιατί θα θεωρούν ότι είναι αδικημένες.

Κομοτηνή: Συνεχίζονται τα σχόλια για τον διαχωρισμό των κινήτρων στις Π.Ε. της Θράκης
Ο κος Σταύρος Κελέτσης

Να σημειωθεί ότι η επιχορήγηση στην Π.Ε. Έβρου με τον νέο αναπτυξιακό Νόμο ορίζεται σε ποσοστό 60% ενώ για τις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης το ποσοστό πέφτει στο 30%! Επίσης, η προσαύξηση της συνολικής βαθμολογίας του επενδυτικού σχεδίου, την οποία λαμβάνουν οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη Θράκη, διαφοροποιείται και αυτή, με την Π.Ε. Έβρου να λαμβάνει 10% και οι Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης 5%.
Παράλληλα, ο κος Κελέτσης σημείωσε ότι ο Έβρος χρειάζεται μια ιδιαίτερη μεταχείριση, όπως είπε: «Είναι ένας Νομός που βρίσκεται στο άκρον της Ελλάδος, έχει το μεγαλύτερο μεταφορικό κόστος σε σχέση με τις άλλες περιοχές και είναι η πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας. Έτσι, εξηγείται η διαφοροποίηση του Έβρου από τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Πρέπει να το ομολογήσω ότι έχουμε μια ιδιαίτερη μεταχείριση όχι λόγο προσωπικών παρεμβάσεων, αλλά επειδή υπάρχει μια λογική που λέει ότι ο Έβρος είναι πιο απομακρυσμένος με μεγαλύτερα προβλήματα και υφιστάμεθα μια πίεση γενικότερη».

Σύμφωνα με τον βουλευτή η ΠΕ του Έβρου πλήττεται και από τη διασυνοριακότητα. Ενώ δηλαδή σε άλλες περιπτώσεις είναι ένα «συν» στην οικονομία, σε αυτή την ΠΕ της Θράκης είναι μόνο «πλην» λέγοντας χαρακτηριστικά «γιατί μόνο διαρροές έχουμε προς την πλευρά της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, άρα θα έπρεπε ο Έβρος να αντιμετωπιστεί διαφορετικά κι αυτό έκανε και η Κυβέρνηση».

Τέλος, αναφερόμενος στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης σημείωσε ότι διαπιστώνει όλες τις ελλείψεις και γίνεται ειδική αναφορά στα μεγάλα έργα που χρειάζεται η περιοχή. «Πρώτον το πόρισμα έχει γίνει ένα εργαλείο, περιμένουμε να ψηφιστεί και στην Ολομέλεια. Εμείς ένα μέρος τώρα είδαμε να υλοποιείται μέσω του αναπτυξιακού νόμου» είπε προσθέτοντας «Είναι ένα εργαλείο σημαντικό το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε το επόμενο διάστημα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος