Κομοτηνή: Συναγερμός λόγω κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία

Συναγερμός σήμανε στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Aν.Μ.Θ. με την εμφάνιση κρουσμάτων Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων. «Για ακόμη μια φορά μας χτυπάει τον κίνδυνο η Αφρικανική Πανώλη των χοίρων με κρούσματα που εκδηλώθηκαν, σε συνέχεια των κρουσμάτων που είχαν εκδηλωθεί μέσα στον Ιούλιο στην Βουλγαρία, τόσο σε συστηματικές μονάδες εκτροφής, όσο και σε αγριόχοιρους», είπε διευθυντής, Νίκος Φωτεινιάς

Σημειώνοντας πως τα πιο κοντινά στην περιοχή μας κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι Νότιοανατολικά, στην περιοχή Παζαρτζίκαν και Γισάρ, 150 khm από τη Ροδόπη. «Είναι αρκετά μακριά από εμάς. Η Βουλγαρία μέσα στο 2021 έχει κρούσματα σε τέσσερις συστηματικές εκμεταλλεύσεις, με την τελευταία καταγραφή να είναι η πιο μεγάλη επειδή  αφορά εκτροφή με 13.000 χοίρους. Υπήρχαν και 193 κρούσματα σε όλο το έτος σε αγριόχοιρους. Κι  αυτά  επίσης κατανέμονται σε όλη την Βόρεια και Κεντρική Βουλγαρία. Ελάχιστα είναι Νότια ευτυχώς, αλλά, ωστόσο, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε επειδή σε μας ακόμη δεν έχει εμφανιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κομοτηνή: Συναγερμός λόγω κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία
Ο κος Νίκος Φωτεινιάς

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της περιφέρειας Αν.Μ.Θ. κρούει τον κώδωνα τόσο στους κυνηγούς, όσο και στους κτηνοτρόφους, σημειώνοντας: «Θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας, αυτό είναι το βασικό, κτηνοτρόφοι και κυνηγοί. Να μην μεταφέρει το κρέας ο κυνηγός μοιράζοντας το δεξιά και αριστερά, όταν χτυπάνε τον αγριόχοιρο να μας ενημερώνουν για να γίνονται εξετάσεις επάνω στο κρέας, ότι είναι απαλλαγμένο από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, αυτό θα ήταν το ιδανικό, αν θα μπορούσαμε δηλαδή να έχουμε έναν τέτοιο έλεγχο σε όλα τα θηρευόμενα αγριογούρουνα, θα ήταν το ιδανικό».

«Χρειάζεται ένα μέρος αποθήκευσης όλων αυτών των χοιρινών. Υπάρχουν ομάδες κυνηγών που χτυπάνε και δέκα χοίρους μαζί και δεν υπάρχουν χώροι για να τα αποθηκεύσουμε μέχρι την εξαγωγή των συμπερασμάτων. Ωστόσο, πάντα η Κτηνιατρική είναι παρόν και μπορεί να κάνει αυτοψία και να διαπιστώσει και τα συμπτώματα του χοιρινού με τα κλινικά ευρήματα που βρίσκει , εάν υπάρχει κάποια θετικότητα ή είναι αρνητικό το ζώο στην Αφρικανική Πανώλη των χοίρων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτεινιάς.
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι δεν προσβάλλεται ο άνθρωπος, ούτε τα υπόλοιπα ζώα, αφορά στον πληθυσμό των χοιρινών, δημιουργεί ωστόσο οικονομικές συνέπειες στην κτηνοτροφία.
Κάλεσε τους Εκτροφείς να ελέγξουν τις περιφράξεις τους, να σιγουρέψουν ότι δεν μπορούν να μπουν άλλα ζώα μέσα στην εκτροφή τους. Να ελέγχουν την είσοδο αυτών που έρχονται με τις ζωοτροφές, για παράδειγμα αυτοί που προμηθεύονται ζωοτροφές από τη Βουλγαρία να τους δίνουν υποδήματα. Να λειτουργήσουν απολυμαντικές στάσεις σε όλες τις εισόδους των μονάδων. Η μυοκτονία και η απεντόμωσης επίσης κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς το τσιμπούρι είναι εκείνο που ενοχοποιείται στη μεταφορά της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος