Μοιράζονται τις δουλειές και τη φροντίδα των κοινών χώρων για να μπορέσουν να μοιραστούν και τα έξοδα σπουδών τους.
Συμφοιτητές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, συγκάτοικοι στον καιρό της ακρίβειας. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις φοιτητών και φοιτητριών του ΔΠΘ που έψαξαν ή ψάχνουν για συγκάτοικο επωφελούμενοι από το στεγαστικό επίδομα που δίνεται για συγκατοίκηση.
Όπως τονίζουν στο www.ertnews.gr η συγκατοίκηση επανήλθε μεν στο προσκήνιο, δεν έγινε όμως της μόδας ξανά. «Πιο καλή η ελευθερία που σου προσφέρει ένα σπίτι όταν είσαι μόνος» δηλώνουν κι εξηγούν πως δεν λείπουν μεν τα παραδείγματα των φοιτητών που συγκατοικούν είναι, ,όμως, η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
Το www.ertnews.gr συνάντησε φοιτητές που συγκατοικούν «από οικονομική ανάγκη» όπως τονίζουν θέλοντας να «μειωθεί κάπως το κόστος σπουδών». Συνήθως νέοι με νέους, αλλά και νέες με νέες. Ζευγάρια αγοριών και κοριτσιών, σπάνια τρία άτομα και πολύ πιο σπάνια περισσότερα αναφέρουν και σημειώνουν και μια σημαντική προσθήκη: «Μπορεί να υπάρχουν παραδείγματα που γνωρίζονται τις πρώτες μέρες παρουσίας τους στη Σχολή και αποφασίζουν να συγκατοικήσουν, δεν λείπουν, όμως, και αυτοί που προέρχονται από τις ίδιες πόλεις και όταν περνούν στο ΔΠΘ συγκατοικούν και πάλι»
Όπως δεν λείπουν και τα οι περιπτώσεις – ελάχιστες – που ένα κορίτσι συγκατοικεί με ένα αγόρι, από το ίδιο Τμήμα ή από άλλο. «Και οι αντιδράσεις των γονειών;» ρωτήσαμε για να τους ακούσουμε να απαντούν «δεν έχουν θέμα οι γονείς, μας ξέρουν και μας εμπιστεύονται» σημειώνοντας ότι έτσι αποκτούν και εμπειρία στο μοίρασμα των ευθυνών, των δουλειών κ.α. Όπως σημειώνουν συγκάτοικοι συμφοιτητές «στον καιρό της ακρίβειας είναι αυτονόητη κάθε προσπάθεια μείωσης του κόστους». Σπεύδουν όμως να προσθέσουν ότι: «Απαιτείται συνεννόηση» και «υποχωρήσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι: Το ετήσιο στεγαστικό επίδομα είναι ίσο με δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ, χορηγείται δε σε εκείνη την περίπτωση που ο φοιτητής συγκατοικεί με άλλο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ που φοιτά για την απόκτηση πρώτου πτυχίου και δεν έχει υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, κι εφόσον τα Τμήματα/Σχολές σπουδών του φοιτητή και του συγκατοικούντος φοιτητή, βρίσκονται στην ίδια πόλη ή στην ίδια περιφερειακή ενότητα.
Λογαριασμοί που «κόβονται» στα δύο, έξοδα που μοιράζονται, αλλά και παρεξηγήσεις που δεν λείπουν. Και: « Πολύ γέλιο», «κατανόηση» και ένα «δεύτερο κλειδί στην πόρτα, που προσφέρει επιπλέον ασφάλεια» στα καλύτερα τους χρόνια, τα φοιτητικά.
φώτο:αρχείο ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος