Κομοτηνή: Στους φούρνους της γειτονιάς

Στους φούρνους της γειτονιάς τα πολλά εργατικά χέρια μειώθηκαν και οι μικρές επιχειρήσεις άρτου έγιναν πιο οικογενειακές σε μια προσπάθεια να αντέξουν τις πιέσεις της εποχής. Όχι αναίτια, μείωση της κίνησης, μείωση και της κατανάλωσης, περιορισμένες οι πωλήσεις.

«Δεν ήταν λίγα αυτά που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε: τις επιπτώσεις των μνημονίων, την πανδημία,την ενεργειακή κρίση, τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες» δηλώνει εργαζόμενη από το 2015 σε φούρνο. Από τις πέντε (5) το πρωί στο πόστο της η ίδια με την κόρη της και στο πίσω μέρος οι άνδρες της οικογένειας από τις δύο (2) τα ξημερώματα στην παρασκευή και στο ψήσιμο του ψωμιού.
«Παρασκευάζουμε την ίδια με το 2015 ποσότητα ψωμιού, αλλά με διπλάσιο κόστος» λένε και συνεχίζουν, μέχρις τις 14:00 που θα είναι στη διανομή και στην προμήθεια των πρώτων υλών είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνουν.
Κομοτηνή: Στους φούρνους της γειτονιάς Όπως σημειώνει στο www.ertnews.gr υπεύθυνη συνοικιακού φούρνου στην Κομοτηνή οι πρώτες ύλες που προμηθεύονται έχουν αυξηθεί. «Για το ίδιο αλεύρι φέτος πληρώνω 800 ευρώ, πέρσι πλήρωνα 400» και στο ερώτημα: «εάν έχει αυξήσει και την τιμή του ψωμιού;» απαντά: «Τριάντα λεπτά αυτό που παρασκευάζετε με το πιο ακριβό σιτάρι και είκοσι λεπτά τα υπόλοιπα» και κάπως έτσι έφτασε να πωλείται το μισό κιλό ψωμιού 1,20 ευρώ.
Αυτό που «σώζει», όπως λένε, τους φούρνους της γειτονιάς είναι η τροφοδοσία των market και φυσικά η στήριξη της «καθημερινής καλημέρας »¨όπως την ονομάζουν, δηλαδή την σταθερή αγορά των πολιτών που επισκέπτονται αυτούς τους χώρους για την αγορά του ψωμιού τους, διαμένοντες στις γύρω οικοδομές συνήθως, αλλά και διερχόμενοι. Η αύξηση της τιμή τους ρεύματος δυσκολεύει ακόμη πιο πολύ την προσπάθειά παρασκευής του ψωμιού και του ψησίματος. «Από 1000 ευρώ που πλήρωνα πέρσι, φέτος για τις ίδιες κιλοβατώρες πληρώνω 2.200 ευρώ» σημειώνει στο www.ertnews.gr και προσθέτει και την αύξηση της τιμή του πετρελαίου.
Ιδιοκτήτες κι εργαζόμενοι στους φούρνους της γειτονιάς, μικρές οικογενειακές συνήθως επιχειρήσεις, που ανάβουν το ηλεκτρικό φως όταν γύρω τριγύρω επικρατεί σκοτάδι και ξεκινούν καθημερινά, βρέξει -χιονίσει, με κρύο και με ζέστη, την προσπάθειά τους, ώστε με το πρώτο φως της ημέρας το ψωμί να περιμένει έτοιμο τους πρώτους πελάτες. «Διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις, αλλά γνωρίζουν ότι δεν εξαρτάται από το χέρι μας» λένε και συνεχίζουν γιατί τους συναντήσαμε σε ώρα τέτοια, που είχαν «δρόμο μπροστά» τους ακόμη μέχρι να ξημερώσει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος