Κομοτηνή: Στον κατάλογο Flos olei 2020 το λάδι της Μάκρης

Μια ακόμη επιτυχία για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Μάκρης, το λάδι του «Κύκλωπα». Μια επιτυχία που βάζει την Ελλάδα και τη Θράκη για άλλη μια χρονιά στον παγκόσμιο κατάλογο του Flos olei 2020 όπου υπάρχουν τα 500 καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο.

Κομοτηνή: Στον κατάλογο Flos olei 2020 το λάδι της Μάκρης
Η κα Βάλια Κελλίδου

«Ο Flos Olei κατάλογος είναι πάρα πολύ γνωστός στους ανθρώπους που ασχολούνται με το ελαιόλαδο, κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο σε πολλές γλώσσες. Όποιος θέλει να προμηθευτεί ένα έγκυρο, καλά πιστοποιημένο ελαιόλαδο παίρνει αυτό τον κατάλογο και ενημερώνεται ανάλογα με την περιοχή που τον ενδιαφέρει. Είμαστε τα τελευταία δύο χρόνια σ’ αυτόν τον κατάλογο και μάλιστα ανεβήκαμε δύο θέσεις. Για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι όταν θέλεις να εξάγεις στην Αμερική σε ρωτάνε αν είναι το λάδι σου σ’ αυτό τον κατάλογο; Είναι έγκυρος ο κατάλογος αυτός και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γιατί δεν αφορά μόνο στο ελαιόλαδο που παράγουμε, αλλά σε μια συνολική εικόνα της επιχείρησης : στη γεύση, στο άρωμα και σε όλα τα χαρακτηριστικά του ελιαολάδου που βγάζει, αλλά και στις εξαγωγές που κάνει το ελαιοτριβείο,σ την ίδια την επιχείρηση σου, την ακεραιότητά σου. Είναι ένα μείγμα μιας καλής δουλειάς και είμαστε ακόμη πιο περήφανοι γιατί δείχνει το κύρος της εταιρείας και της δουλειάς μας» δηλώνει η κα Βάλια Κελλίδου το ένα από τα δύο παιδιά της Νίκης και του Αργύρη Κελλίδη, που με την σκληρή δουλειά τους έκαναν με τον ¨Κύκλωπα ¨ το λάδι της περιοχής διάσημο.

Κομοτηνή: Στον κατάλογο Flos olei 2020 το λάδι της Μάκρης
Ο κος Αργύρης Κελλίδης

Ο Flos Olei κατάλογος δεν βρίσκεται μόνο στα χέρια των εμπόρων και των αντιπροσώπων, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλον θελήσει να μάθει κάτι για το λάδι. Κυκλοφορεί σε διάφορες γλώσσες και το επίσης σημαντικό που συγκινεί τους ιδιοκτήτες του ελαιοτριβείου είναι ότι η αναφορά στο λάδι συνοδεύεταιο από φωτογραφία με το χάρτη της περιοχής, δείχνει δηλαδή στους αναγνώστες πού ακριβως βγαίνει αυτό το λάδι.
Ήδη ο «Κύκλωπας» έχει στις προθήκες του 105 βραβεία, διακρίσεις από συμμετοχές σε εκθέσεις και διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο: Αργεντινή, Αμερική, Ιαπωνία, Κίνα, Πορτογαλλία, Ισπανία, Λονδίνο, Ισραήλ κ.α.. «Το καλό είναι ότι σε όποιους διαγωνισμούς έχουμε πάρει μέρος, έχουμε κερδίσει κάποιο βραβείο κι αυτό δείχνει κάτι.»
Όπως τονίζει η κα Κελλίδου πάρα πολύς κόσμος, που έχει δοκιμάσει το λάδι, έρχεται να γνωρίσει από κοντά το χώρο όπου παράγεται και τους ανθρώπους που δουλεύουν γι αυτό. Μάλιστα το ελαιοτριβείο υποδέχεται πάντα με χαρά μαθητές από τη Θράκη αλλά και από άλλες χώρες. Φέτος οι άνθρωποί του καλοσώρισαν παιδιά από χώρες όπως: η Λιθουανία, το Βέλγιο, η Ρουμανία κ.α. «Τους ενδιαφέρει ο τρόπος παρασκευής του λαδιού , ο τρόπος καλλιέργειας της ελιάς. Μας γνωρίζουν κι έρχονται να δουνε την παραγωγή, πώς δηλαδή ένα ελληνικό ελαιόλαδο βγαίνει σε ένα ελαιοτριβείο και πετυχαίνει να ξεχωρίζει. Όλα τα σχολεία μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το Erasmus, που φέρνουν τις αποστολές τους στην περιοχή μας έρχονται και ξαναέρχονται να δουν πώς βγαίνει το ελαιόλαδο και βρίσκουν πως πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. Ειδικά όταν δοκιμάζουν το λάδι μας» δηλώνει η κα Κελλίδου ανακαλύπτοντας κι εκείνη πόσο σημαντικό είναι να παρουσιάζει κανείς τον τόπο του συνδυάζοντας αυτό που παράγει με την τουριστική κίνηση.
Κομοτηνή: Στον κατάλογο Flos olei 2020 το λάδι της ΜάκρηςΌσον αφορά τέλος στα μηνύματα που παίρνει από τη φετινή καλλιεργητική χρονιά; Οι τελευταίες ετοιμασίες στο χώρο του ελαιοτριβείου βρίσκονται σε εξέλιξη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εφόσον το επιτρέψει ο καιρός θα αρχίσουν οι ίδιοι το μάζεμα για το κλασικό πια αγουρέλαιο τους και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα βάλουν μπρος υποδεχόμενοι και τους ελαιοπαραγωγούς, που μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους. « Από ό,τι φαίνεται, θα είναι μια μέτρια χρονιά.Άλλες περιοχές θα έχουν μειωμένη παραγωγή λόγω της χαλαζόπτωσης και του πυρινοτρίτη, άλλες θα έχουν αρκετή ποσότητα. Η Σαμοθράκη φαίνεται να τα πηγαίνει καλά φέτος, είναι καλά τα δείγματα μέχρι τώρα. Ευελπιστούμε πάντα τα καλύτερα» δηλώνει η κα Κελλίδου αποκαλύπτοντας ένα από τα μυστικά της επιτυχίας «Είναι σημαντικό να μην βλέπεις εργαζόμενους, να βλέπεις συνεργάτες, εμείς έτσι βλέπουμε όλους όσοι εργάζονται στο χώρο.»
Μην λησμονώντας να προτρέψει όλους μικρούς και μεγάλους καλλιεργητές ελιάς να πάνε με θετική διάθεση στα κτήματά τους. «Να μην αφήσουν τις ελιές πάνω στα δένδρα, να τις μαζέψουν ακόμη κι αν πρόκειται για μικρές ποσότητες. Ίσα –ίσα να έρθουν ακόμη και για την εμπειρία με τα παιδιά τους. Να μάθουν ότι μαζεύοντας τις ελίτσες που έχουν στην αυλή τους μπορούν να βγάλουν το λάδι που θα τρώνε στο σπίτι τους. Θα ξέρουν έτσι τι λάδι τρώνε.»
Φώτο:Η κα Βάλλια Κελλίδου με τον πατέρα της Αργύρη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος