Κομοτηνή: Στολίζουν και προσκυνούν τους Επιταφίους οι κάτοικοι της Ροδόπης

«Ξενύχτησαν τον Χριστό» ψέλνοντας όλη νύχτα στο πλάϊ Του εσταυρωμένου τροπάρια και στόλισαν τους Επιταφίους οι κάτοικοι της Ροδόπης. Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν και πολλά να έχουν αλλάξει, ωστόσο,  αρκετές γυναίκες, νεαρά κορίτσια και παιδιά, μετά την Ακολουθία των Αγίων Παθών και το άκουσμα των δώδεκα Ευαγγελίων παραμένουν στους Ναούς και στολίζουν τους Επιταφίους.

Τα παλαιότερα χρόνια τα λουλούδια που θα χρησιμοποιούσαν στις συνθέσεις αυτές θα ήταν από τις αυλές των σπιτιών. Σήμερα το κύριο μέρος το προμηθεύονται από τα ανθοπωλεία της πόλης με χρήματα που συγκεντρώνουν στη διάρκεια των Χαιρετισμών που προηγούνται. Σε κάποιους Ναούς στην πόλη, αλλά και σε αρκετούς οικισμούς, ακόμη και το στόλισμα το αναλαμβάνουν επαγγελματίες ανθοπώλες. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως δεν λείπει το χέρι που θα βάλει την «πινελιά» με τα άνθη της άνοιξης που ευωδιάζουν.
Και μπορεί κατά το άκουσμα του: «Έραναν τον τάφο αι μυροφόροι μύρα» να μην υπάρχουν στο πλάι του πια τα κορίτσια εκείνα που θα είναι ντυμένα στα μαύρα για να το κάνουν, όπως στο παρελθόν, ωστόσο, οι ιερείς θα το φροντίσουν πάλι με την ίδια συνέπεια.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας υπενθύμιση της σημερινής θλίψης είναι το άκουσμα της καμπάνας σε πένθιμο ήχο. Το πέρασμα από τον επιτάφιο παράδοση και «υποχρέωση» επίσης ενταγμένη στο πρόγραμμα της Μεγάλης Παρασκευής, συνήθειο που τηρούν πιστά μικροί και μεγάλοι. Μέχρι να σημάνει η ώρα της Ακολουθίας του Ιερού Επιταφίου. Και φέτος στην Κομοτηνή η έξοδος του Ιερού επιταφίου είναι προγραμματισμένη για τις εννέα το βράδυ και η δέηση θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώο της πόλεως, όπου θα συγκεντρωθούν όλοι οι επιτάφιοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος