Κομοτηνή: Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο και στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ξεναγήθηκε η Υπουργός Πολιτισμού

Η Υπουργός Πολιτισμού, η κα Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής της παρουσίας στην Κομοτηνή ξεναγήθηκε στο χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου. Εκεί, οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι την ενημέρωσαν για τις εργασίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αλλά και για τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί.

Κομοτηνή: Στο  Εκκλησιαστικό Μουσείο και στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου  ξεναγήθηκε η Υπουργός Πολιτισμού«Έγινε καθαίρεση των σαθρών κονιαμάτων. Ξεκινήσαμε από τους «βοηθητικούς» χώρους και σταθήκαμε και στον κεντρικό. Τα προβλήματα μας οδήγησαν σε τροποποίηση του αρχικού προγραμματισμού. Αρχικά βλέπαμε τις φθορές πάνω από τα κονιάματα, έγινε καθαρισμός όλων των κουφωμάτων, εξυγίανση, καθαρισμός, τρίψιμο. Η ίδια δουλειά έγινε και στο παγοποιοίο. Αφαιρέθηκαν όλα τα επιχρίσματα, καθαιρέθηκαν, έγινε έρευνα» είπαν ξεναγώντας την Υπουργό στο χώρο. Χαρακτήρισαν μάλιστα «ηρωική» την πρώτη αναστύλωση του αρχαιολόγου Μπακιρτζή που στάθηκε σωτήρια για το μνημείο.

Παράλληλα, ενημέρωσαν την Υπουργό ότι έχει ήδη γίνει η παραγγελία των υλικών κι έτσι η απορρόφηση του έργου αγγίζει το 48%. «Και η συντήρηση πάει πολύ καλά» ανέφεραν χαρακτηριστικά προσθέτοντας πώς «από τα 270 αντικείμενα, τα 240 είναι στο φυσικό αντικείμενο του έργου» πράγμα το οποίο σημαίνει θα συντηρηθούν και θα αποκατασταθούν, πριν εκτεθούν εκ νέου.

Κομοτηνή: Στο  Εκκλησιαστικό Μουσείο και στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου  ξεναγήθηκε η Υπουργός ΠολιτισμούΤην εντατικοποίηση των ρυθμών υλοποίησης και το ξεπέρασμα των εμποδίων που παρουσιάζονται με τις απαλλοτριώσεις για την ανάδειξη του μνημείου, που τώρα «κρύβεται» όπως είπε, ζήτησε η κα Μενδώνη. Παρόν στην ξενάγηση και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο κος Παντελεήμων. Μάλιστα αμέσως μετά την συνόδευσε και στον Ιερό Ναό της Παναγίας, όπου επίσης συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του έργου αποκατάστασης και συντήρησης.

Κομοτηνή: Στο  Εκκλησιαστικό Μουσείο και στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου  ξεναγήθηκε η Υπουργός Πολιτισμού«Με πολύ χαρά υποδέχτηκα την ΥΠΠΟ, την κα Μενδώνη με την οποία συνεργαζόμαστε χρόνια τώρα.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής αμέσως μετά το τέλος της επίσκεψης ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο κ. Παντελεήμων και μίλησε για «δύο σπουδαία έργα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας , το ΕΣΠΑ που έχουν ήδη ενταχθεί, τόσο το Εκκλησιαστικό Μουσείο, όσο και ο «Ναός των Κομοτηναίων», η Παναγία. Τα είδαμε, επαναπροσδιορίσαμε κάποια πράγματα, ευχαριστώ εκείνη και τους συνεργάτες μας, όπως και τον Περιφερειάρχη μας που με τον δικό του τρόπο άνοιξε πόρτες για να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα» είπε ο Σεβασμιώτατος προσθέτοντας « Πραγματικά η επίσκεψη αυτή με χαροποίησε, με συγκίνησε γιατί θα γίνουν αυτά τα έργα, που είναι έργα της πόλης, έργα πολιτισμού, έργα του τόπου μας και είμαι ευχαριστημένος από όλη την συνεργασία και από το γεγονός ότι κουβεντιάσαμε.» κατέληξε εμφανώς ικανοποιημένος ο Μητροπολίτης.

Φώτο: Στιγμιότυπα από την επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Μουσείο και τον Ιερό Ναό της Παναγίας ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες-video:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος