Κομοτηνή: Στην «κατάψυξη» η ορεινή Οργάνη

Array

Ο Δεκέμβρης παγώνει τα ορεινά της Ροδόπης. Ο υδράργυρος κατρακυλά στους μείον δέκα βαθμούς βάζοντας κυριολεκτικά στην κατάψυξη τον όμορφο τόπο. Ο Χουσεϊν Μουσταφά Ισμαήλ, περιφερειακός σύμβουλος και κάτοικος στην περιοχή, έχει ζήσει και πιο δύσκολες καταστάσεις, έτσι προς το παρόν ο Χειμώνας του φαίνεται «τρυφερός»!

Κομοτηνή: Στην «κατάψυξη» η ορεινή Οργάνη
Χουσεϊν Μουσταφά Ισμαήλ

Πρόβλημα, ωστόσο, που καταγράφει τη φετινή χρονιά είναι το κλείσιμο σχολικών μονάδων που λειτουργούσαν με λίγους μαθητές, με αποτέλεσμα οι γονείς αυτών των παιδιών να έχουν ήδη εγκαταλείψει τον τόπο τους κατεβαίνοντας στην πόλη. «Ευτυχώς πραγματοποιούνται δρομολόγια του ΚΤΕΛ κι έτσι όποιος θέλει να κατέβει στο Κέντρο, μαζί και οι μαθητές, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα όταν οι δρόμοι είναι ανοικτοί» δηλώνει ο ορεσίβιος κάτοικος.


Το νερό νεράκι και το Χειμώνα

Δύσκολες θα είναι σίγουρα οι γιορτές για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, καθώς πρόβλημα των τελευταίων ημερών είναι και το “εμπάργκο” που επιβλήθηκε  στις πωλήσεις βοοειδών τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κος Χουσεϊν Μουσταφά Ισμαήλ, γνωρίζοντας καλά ότι αυτό δημιουργεί εμπόδια στους κτηνοτρόφους, καθώς στερούνται από ένα επιπλέον έσοδο. Τα τελευταία χρόνια είναι αισθητή η επιλογή των κτηνοτρόφων της Οργάνης να ασχολούνται με την εκμετάλλευση των βοοειδών.

Οι νέοι εξακολουθούν να μεταναστεύουν στο εξωτερικό θέλοντας μ΄ αυτό τον τρόπο να ενισχύσουν οικονομικά τις οικογένειές τους, που μένουν πίσω στον όμορφο, αλλά και δύσκολο τόπο. «Οι περισσότεροι εργάζονται στην Ολλανδία και στη Γερμανία, επιστρέφουν για λίγο στον τόπο τους και μετά φεύγουν και πάλι.» δηλώνει βλέποντας τα ορεινά χωριά να αδειάζουν…

Όσον αφορά στα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος; Ο κος Χουσεϊν Μουσταφά Ισμαήλ είναι κατηγορηματικός πως αυτό που απαραιτήτως χρειάζεται είναι μικροί ταμιευτήρες. «Χρειαζόμαστε το νερό» λέει κι εξηγεί ότι ακόμη και τώρα, το Χειμώνα, το πρόβλημα της λειψυδρίας παραμένει λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Οι κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται να ποτίσουν τα ζώα τους» δηλώνει γνωρίζοντας καλά ότι είναι ουσιαστικά ανήμποροι οι ίδιοι να κάνουν κάτι.

Αιολικά Πάρκα
Παρούσα και η τεχνολογία στα ορεινά της Ροδόπης. Δύο νέα Αιολικά Πάρκα, στο «Γραμματικάκι» στον Κέχρο κι ένα στο σημείο «Φαντάρος» στην  περιοχή, ανάμεσα στην Σμιγάδα και στην  Κύμη αλλάζουν τελείως την εικόνα στον ορεινό όγκο. Οι εργασίες συνεχίζονται επίσης για Αιολικό Πάρκο στο «Φλάμπουρο», θα έχουν ολοκληρωθεί του χρόνου, όπως και στο σημείο «Σάπκα». Περισσότερες από 250 ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν φέτος μεταξύ Οργάνης και Κέχρου. «Η τοπική κοινωνία απολαμβάνει κάποια οφέλη από αυτή την «τεχνολογική κινητικότητα» που σημειώνεται στην περιοχή σας;» ρωτάμε τον κ. Χουσεϊν για να μας απαντήσει πως « απλά γίνονται οι δρόμοι και κάποιοι κάτοικοι βρίσκουν να κάνουν κάποια λίγα μεροκάματα…»
Φώτο: Χουσεϊν Μουσταφά Ισμαήλ Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος