Κομοτηνή: Στέβια αντί για μπασμά στα καπνοχώραφα της Θράκης

Στο πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιείται σε πρώην καπνοχώραφα στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη, που προωθεί η εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ και ο Συνεταιρισμός ΣΤΕΒΙΑ ΕΛΛΑΣ με στόχο τη μετάβαση από τον καπνό στη στέβια, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, σε ενημερωτική εκδήλωση.

«Οι καλλιέργειες καπνού και στέβιας ομοιάζουν τόσο ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, την περίοδο καλλιέργειας, τη φύτευση σε σπορεία και τη μετέπειτα μεταφύτευσή τους στο χωράφι, όσο και ως προς τις καλλιεργητικές πρακτικές και ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα σε πρώην καπνοχώραφα στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη» είπε.

Κομοτηνή: Στέβια αντί για μπασμά στα καπνοχώραφα της ΘράκηςΠαράλληλα, επισήμανε την ανάγκη η μετάβαση αυτή να γίνει με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο με τη χρήση μεθόδων αναγεννητικής γεωργίας, «που είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «είναι και το βασικό ζητούμενο την εποχή της κλιματικής κρίσης».

Ωστόσο ο κ. Λιβανός επισήμανε τον κίνδυνο η μείωση της παραγωγής της ποικιλίας Μπασμά, που καλλιεργείται μόνο στα καπνοχώραφα της Θράκης, «να προκαλέσει απομάκρυνση των αγορών από τη χώρα μας» και γι’ αυτό σημείωσε ότι «η έξοδος των καλλιεργητών από την καλλιέργεια του καπνού και η μετατόπισή τους στη στέβια θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και αφού υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος».

Για το λόγο αυτό ο κ. Λιβανός πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας από εκπροσώπους της εταιρείας και του συνεταιρισμού, αλλά και στελέχη και εκπροσώπους του Υπουργείου, που θα παρακολουθούν την πορεία του προγράμματος μετάβασης από τον καπνό στη στέβια.
Στόχος αυτού του προγράμματος είναι, όπως είπε, να βοηθηθούν οι παλιοί παραγωγοί να προσαρμοστούν και οι νέοι να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος