Κομοτηνή: «Στέγνωσαν» περιοχές του Εθνικού Πάρκου

Array

Επόπτης ξεναγός στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας η κυρία Γεωργία Χατζηεφραιμίδου και φέτος θα είναι παρούσα στις εκδηλώσεις Via Egnatia στον ποταμό Νέστο ενημερώνοντας τον κόσμο σχετικά με το Εθνικό Πάρκο. Η παρατήρηση πουλιών, η πεζοπορία, η ζωή που υπάρχει στη Βιστωνίδα προσέλκυσαν και αυτό το καλοκαίρι εκατοντάδες επισκέπτες. «Η Βιστωνίδα από μόνη της είναι ένας πόλος έλξης ξεχωριστός.» δηλώνει η έμπειρη ξεναγός και σημειώνει πως η πολύ πλούσια ζωή που φιλοξενεί εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Κομοτηνή: «Στέγνωσαν» περιοχές του Εθνικού ΠάρκουΣύμφωνα με την ίδια ο υγρότοπος αυτός αποζημιώνει τον επισκέπτη που ενδιαφέρεται, που αγαπά τη φύση, και νοιάζεται για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. «Από το Δέλτα του Νέστου και τις εκβολές του ποταμού μέχρι τη λίμνη Ισμαρίδα είναι μια σημαντική σε σπουδαιότητα περιοχή και πολύ ωραίος προορισμός για ανθρώπους που ενδιαφέρονται. Έχει μια ξεχωριστή ομορφιά και πολύ ζωή.» δηλώνει και μιλά για σπάνια είδη πτηνών, αλλά και για το ακόμη πιο σπάνιο «κεφαλούδι» που το ψάχνουν οι γνώστες και οι μυημένοι. «Οι περισσότεροι αρέσκονται να παρατηρούν τους πελεκάνους, τους πελαργούς, τα φοινικόπτερα. Άλλωστε, το Εθνικό Πάρκο αποτελεί καταφύγιο για όλα αυτά τα είδη. Οι λίμνες του Εθνικού Πάρκου είναι το σπίτι τους.»

Η παρατεταμένη ανομβρία δημιούργησε προβλήματα
Δυστυχώς φέτος υπήρξε έντονο πρόβλημα με την παρατεταμένη ανομβρία. Δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού με αποτέλεσμα να στεγνώσουν πολλές περιοχές στο Εθνικό Πάρκο που συγκέντρωναν λίγο νερό και ήταν πόλος έλξης για τα πουλιά. «Δυστυχώς φέτος η ξηρασία ήταν μεγάλη. Μέχρι και τώρα. Μακάρι να διορθωθεί η κατάσταση, που βλέπουμε χρόνο το χρόνο να χειροτερεύει.» δηλώνει η κυρία Χατζηεφραιμίδου.
«Σ’ αυτές τις περιοχές ζούσαν πολλά από αυτά τα είδη. Τώρα περιορίζεται ο χώρος τους, περιορίζεται και η τροφή που μοιράζεται σ’ αυτά.» Τέτοιες αποξηραμένες πια περιοχές είναι περιοχές  στην παραλία της Μάνδρας, στην Αλμύρα, στο Μαυρομάτι, στην Ανδριανή κ.α. Περιοχές που τις επέλεγαν τα προηγούμενα χρόνια ομάδες κύκνων και έμεναν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Φώτο:Γεωργία Χατζηεφραιμίδου Κείμενο Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος