Κομοτηνή: Στέγη πολιτισμού και δημιουργίας για τους Κρητικούς της Ροδόπης

Την δική της “στέγη” απέκτησε η Κρητική Αδελφότητα Νομού Ροδόπης, “Ο Ψηλορείτης”. Τα εγκαίνια του χώρου πραγματοποιήθηκαν παρουσία του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου, του δημάρχου Κομοτηνής, Γιάννη Γκαράνη, της προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού, Νατάσας Λιβεριάδου, σύσσωμου του ΔΣ του Συλλόγου  και δεκάδων άλλων προσκεκλημένων.

Η νέα Στέγη βρίσκεται στο κτήριο 284 επί της οδού Γ. Καραγιώργη (όπισθεν εμπορικού κέντρου COSMOPOLIS, μετά το κλειστό γυμναστήριο του 2ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής) και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Αδελφότητας, Γιάννης Γιαννακάκης, θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας των δραστηριοτήτων της Κρητικής Αδελφότητας με στόχο την προβολή της Κρήτης και τη διατήρηση της παράδοσης.

Ο χώρος διατέθηκε από τον ΟΑΕΔ γι αυτό και ο κος Γιαννακάκης ευχαρίστησε τους υπεύθυνους του Οργανισμού, αλλά και όλους όσους και όσες βοήθησαν ώστε 42 χρόνια μετά την ίδρυση του Συλλόγου, το 1978, να αποκτήσουν έναν χώρο απαλλάσσοντας το ΔΣ και τα μέλη από τον βραχνά της καταβολής των ενοικίων.

Κομοτηνή: Στέγη πολιτισμού και δημιουργίας για τους Κρητικούς της Ροδόπης
Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης και η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού κα Ν.Λιβεριάδου στα εγκαίνια των Κρητών

“Μέχρι τώρα ήμασταν σε χώρους που δεν μας έδιναν τη δυνατότητα να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας χορευτικά με αποτέλεσμα να ζητούμε άλλους χώρους από τους φορείς της Ροδόπης” δήλωσε ο κ. Γιαννακάκης. Όπως σημείωσε πραγματοποιήθηκαν ήδη εργασίες αποκατάστασης και ανακαίνισης στο χώρο με δαπάνη του Συλλόγου. “Αν κάνουμε όλα όσα προβλέπει το καταστατικό μας έχουμε πετύχει το στόχο μας που είναι να μεταλαμπαδεύσουμε τον πολιτισμό της Κρήτης στους Θρακιώτες, καθώς Θράκη και Κρήτη έχουν εξαιρετικές σχέσεις” είπε ο κ. Γιαννακάκης. Παράλληλα, σημείωσε ότι «οι Κρήτες της περιοχής είναι αρκετοί, αλλά πιο πολλοί είναι οι φίλοι μας», μιλώντας για “συναντήσεις” ιστορικές ακόμη και από την εποχή της Τροίας.

Κομοτηνή: Στέγη πολιτισμού και δημιουργίας για τους Κρητικούς της Ροδόπης
Οι Κρήτες Φοιτητές παρόντες

Στην εκδήλωση παρούσα και η Κατερίνα Κλάδου, από τα ενεργά μέλη της Αδελφότητας, με αφορμή τα εδέσματα που είχαν παρασκευάσει τα μέλη του Συλλόγου για τους παρευρισκόμενους η κα. Κλάδου αναφέρθηκε στην αξία της Κρητικής διατροφής με την υγιεινή κουζίνα, που όπως είπε, έχει πολλά και ιδιαίτερα στοιχεία, που αποτελούν κομμάτι της υγιεινής διατροφής. “Τα σαλιγκάρια έχουν πολύ ασβέστιο, η τροφή των Κρητικών περιέχει συστατικά που ωφελούν τον οργανισμό”, ανέφερε, προσθέτοντας ως παράδειγμα: “Όλοι κάνουμε χοχλιούς και άλλες παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης στα σπίτια μας” και μην παραλείποντας να δώσει και μια αγαπημένη συνταγή, παρασκευή του Χανιώτικου Μπουρεκιού: “πατάτες, κολοκύθι ξινό-μυζήθρα, ανθότυρο και δυόσμος λάδι και σουσάμι…”

Παρόντες στην εκδήλωση και φοιτητές του “Ερωτόκριτου”, όπως ο πρόεδρος Λάμπρος Σηφακάκης από το Ρέθυμνο, 4ετής ήδη φοιτητής σημείωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής πως τα τελευταία δύο χρόνια ήταν “δύσκολα” λόγω της πανδημίας, ωστόσο, τώρα στη νέα Στέγη ελπίζουν όπως είπε στα καλύτερα με: γλέντια, παρέα κάθε Σάββατο, εκδηλώσεις και χορούς της Κρήτης με τα παιδιά του Συλλόγου, που φέτος έχουν αυξηθεί, καθώς δε ήρθε μια μόνο “φουρνιά” Κρητικών, αλλά δύο, περσινοί και φετινοί με τη δια ζώσης λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος