Κομοτηνή: Στα θρανία της Ακαδημίας

«Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία που δίνεται στους πολίτες, στους φιλίστορες των τοπικών κοινωνιών να επικοινωνήσουν με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου. Το βλέπω σαν μια πολύ καλή ευκαιρία εξωστρέφειας στην τοπική κοινωνία εκ μέρους του πανεπιστημίου μας.» δήλωσε ο ομιλητής στην Ακαδημία Δια Βίου Μάθησης, Ιωάννης Μπακιρτζής, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. και σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής «Επελέγησαν εξαιρετικοί συνάδελφοι και η θεματολογία είναι πάρα πολύ καλή. Πιστεύω ότι ο θεσμός του δια βίου και πρέπει να επεκταθεί και να δοθεί η ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες των τοπικών κοινωνιών να συμμετέχουν σε αυτόν τον θεσμό.»

Κομοτηνή: Στα θρανία της Ακαδημίας
Ο ομιλητής στην Ακαδημία Δια Βίου Μάθησης, Ιωάννης Μπακιρτζής, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.

Τον συναντήσαμε στο χώρο όπου πραγματοποιούνται τα μαθήματα-διαλέξεις της Ακαδημίας δια Βίου Μάθησης. «Νομίζω ότι η αρχή ήταν πάρα πολύ πετυχημένη. Είδα το ενδιαφέρον των ανθρώπων που συμμετέχουν και πραγματικά μου έδωσε κουράγιο να δώσω κι εγώ τον καλύτερο μου εαυτό» μας είπε.

“Υπάρχει ενδιαφέρον για την Τοπική ιστορία;” Ρωτήσαμε τον κο Μπακιρτζή για να απαντήσει πως ναι ιδιαίτερα για την τοπική ιστορία. «Κακά τα ψέμματα, τελειώνοντας όλοι το σχολείο ή και το Πανεπιστήμιο ακόμη, η έμφαση, που δίνεται είναι στην γενική ιστορία, στην πολιτική ιστορία, μας διαφεύγουν τα συμβάντα , τα οποία καθόριζαν τη μοίρα του τόπου μας και επειδή η Θράκη είναι Επαρχία , δεν θα πω απομονωμένη ή παραμερισμένη, θεωρώ λίγο νοσηρό αυτόν τον ακριτισμό και ότι μόνοι μας υποτιμούμε τον εαυτό μας. Εν πάσει περιπτώσει, η δυνατότητα που δίνεται στο δια βίου για την ανάλυση της τοπικής ιστορίας, προσθέτω και το Μεταπτυχιακό της Τοπικής ιστορίας, του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία να φύγει η Θράκη από το ομιχλώδες τοπίο της Ιστορίας που βρισκόταν μέχρι τώρα και να περάσει στο προσκήνιο με την καθημερινότητα των ανθρώπων της, τα συμβάντα της και με όλη την πολύπαθη περιπέτεια που έχει περάσει τους τελευταίους αιώνες.»

Κομοτηνή: Στα θρανία της Ακαδημίας«Αγνοούμε σημαντικά κομμάτια της τοπικής ιστορίας;» ρωτήσαμε τον κο Μπακιρτζή για να απαντήσει: «Σαφέστατα!» και να εξηγήσει ότι: «Κι αυτό ξεκινά από τη δημόσια εκπαίδευση. Συγγράφηκα ν και εγχειρίδια τοπικής ιστορίας και υπήρχαν μαθήματα και για το Δημοτικό και για το Γυμνάσιο και για το Λύκειο , ωστόσο, αυτά δεν υλοποιήθηκαν μέσα στο γενικότερο κλίμα του να προχωρήσουν τα παιδιά στις Πανελλαδικές, στη Γενική ιστορία, στην ιστορία ολίγον «κονσέρβα».»

Κομοτηνή: Στα θρανία της Ακαδημίας
Ο κος Νίκος Καναβάκης, μαθητής στην Ακαδημία

Όσον αφορά στο προφίλ των προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος; Ένα ιδιαίτερο θέμα όπως είπε ο κος Μπακιρτζής καθώς, ίσως, να έχει να κάνει με προ-επιλογές για τις επαγγελματικές τους δυνατότητες διότι οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να λάβουν μέρος στις προκηρύξεις για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Αυτό είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα ως προς αυτό το θέμα, αλλά γενικότερα, είναι παιδιά που αγαπούν την ιστορία και που θέλουν να μάθουν την ιστορία.»

«Πώς είναι για σας να διδάσκεται σε ανθρώπους που οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αφήσει πριν πολλά χρόνια τα θρανία;» ρωτήσαμε τον κο καθηγητή πριν αρχίσει την ομιλία – διάλεξη του; «Είναι πρόκληση για το λόγο που αναφέρατε.» απάντησε και εξήγησε «Δεν είναι άνθρωποι που έρχονται επειδή υποχρεούνται να παρακολουθήσουν κάποιο μάθημα. Είναι επιλογή δική τους. Άρα, βρίσκονται εδώ επειδή θέλουν να μάθουν. Επομένως, είναι ένα απαιτητικό κοινό. Έρχονται να παρακολουθήσουν κάτι το οποίο το επέλεξαν από μόνοι τους. Γι αυτό ας προσπαθήσουμε να είμαστε υπεύθυνοι στο κομμάτι το εκπαιδευτικό, το πληροφοριακό και να τους δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό, τροφή για σκέψη.»

Τέλος, όσον αφορά στο μήνυμα που εκείνος επιχειρεί να περάσει; « Αυτό που θέλω κυρίως να θυμούνται είναι η καθημερινότητα των ανθρώπων και οι ιδιαιτερότητες του τόπου» απαντά και σημειώνει με νόημα: «Η Θράκη είναι ένας τόπος με πολλές ιδιαιτερότητες οι οποίες προκαθορίστηκαν από τις ιστορικές εξελίξεις που σε μεγάλο βαθμό διαφοροποιούνται από την υπόλοιπη Ελλάδα και αυτό θέλω να τονίσω.»
Πριν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε την κουβέντα μαζί του είχαν έρθει ήδη οι πρώτοι «μαθητές». Δύο συνταξιούχοι απόστρατοι στρατιωτικοί ο κος Νίκος Καναβάκης και ο κος Χρήστος Ζάρας παίρνοντας θέση στα πρώτα θρανία. Τι κι αν τα χρόνια πέρασαν, η αγάπη για τη γνώση και τη μάθηση, δεν σταματά.
Φώτο: Ο κος Μπακιρτζής, καθηγητής και οι κ.κ. Νίκος Καναβάκης και Χρήστος Ζάρας ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος