Κομοτηνή: Στα προβλήματα της πόλης και των χωριών αναφέρεται η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Στα προβλήματα της πόλης της Κομοτηνής και των χωριών αναφέρεται με ανακοίνωση της η Δημοτική Παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κομοτηνής. Ο επικεφαλής του Συνδυασμού και αιρετός σύμβουλος στο Δήμο Κομοτηνής, κος Λεβέντης υποστηρίζει με ανακοίνωσή του πως χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονται.

«Αυξάνονται διαρκώς οι ανάγκες για νέες σύγχρονες υποδομές, για συντήρηση των υπαρχόντων. Χρειαζόμαστε νέα σχολεία,παιδικούς σταθμούς, πολιτισμό, αθλητισμό, κατασκηνώσεις, νέα οδοστρώματα, πεζοδρόμια, φωτισμό, ελεύθερους χώρους, έργα-συντηρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης, κ.λπ.» σημειώνει υποστηρίζοντας ότι «δεν επαρκεί η κρατική χρηματοδότηση».

Σε αναφορά του για τα έργα σημειώνει ότι, η χρηματοδότηση από προγράμματα, προκρίνεται αποσπασματικά, με βάση τις προκηρύξεις των προγραμμάτων και όχι τις λαϊκές ανάγκες. «Τις ίδιες ανάγκες έχει δηλαδή ο Δήμος Κομοτηνής με τους μεγάλους δήμους της χώρας; Ένας δήμος όπως της Κομοτηνής δεν έχει ειδικές ανάγκες λόγω της ιδιομορφίας του;» θέτει ως ερωτήματα και σημειώνει τα εξής παραδείγματα. Τα στοιχεία του φετινού τεχνικού προγράμματος:1. Από τα 2.270.591,77 € σε μελέτες, τα 1.840.150,58 € προέρχονται από χρηματοδότηση ΕΣΠΑ ή άλλα προγράμματα, ποσοστό πάνω από 80%2. Από τα 52.515.327,97 € σε έργα, τα 39.058.461,19 € προέρχονται από χρηματοδότηση ΕΣΠΑ ή άλλα προγράμματα, ποσοστό γύρω στο 75%3. Το σύνολο των προμηθειών και υπηρεσιών του τεχνικού προγράμματος (3.528.950,90 € και 1.800.000,00 €) προέρχονται από χρηματοδότηση ΕΣΠΑ ή άλλα προγράμματα.

Όπως τονίζει από τα 52.515.327,97 € σε έργα γύρω στα 8.000.000 € αναλογούν στους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής και σχεδόν το σύνολο αυτού του ποσού είναι αγροτική οδοποιία και συγχρηματοδοτούμενα έργα με αντικείμενο την οδοποιία (Βελτίωση Βατότητας Αγροτικών Οδών Δήμου Κομοτηνής, Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, 3.000.000 €).

«Δε βλέπουμε σε καμία περίπτωση να γίνονται έργα υποδομής στους οικισμούς που να αφορούν τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία. Ασφαλώς και πρέπει να φτιάξουμε τους δρόμους, αλλά είναι μόνο αυτό αρκετό για τους δεκάδες οικισμούς του δήμου Κομοτηνής;» σημειώνει.

Σε αναφορά δε στις σχολικές υποδομές σημειώνει την υποχρηματοδότηση, τα τεράστια κτηριακά προβλήματα, που υπάρχουν σε σχολικές μονάδες από την προσχολική αγωγή, έως και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο Ειδικό Σχολείο Κομοτηνής και στην ακαταλληλότητα της αίθουσας διδασκαλίας και του γυμναστηρίου, στο Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο, αλλά και στο γεγονός ότι εξακολουθούν να λειτουργούν 11 αίθουσες διδασκαλίας-κοντέινερ που εγκαταστάθηκαν, δήθεν προσωρινά, για να καλύψουν τις ανάγκες της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. «Ενώ, το 1ο Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε μισθωμένο κτήριο, ακατάλληλο για τη στέγαση νηπίων μαθητών

Την ίδια ώρα με τα παραπάνω, προβλήματα δημιουργούνται και με έντονες βροχοπτώσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου, του οποίου το υπόγειο πλημμυρίζει κάθε φορά που βρέχει, όπως και του 11ου Δημοτικού, όπου οι αίθουσες του πρώτου ορόφου γεμίζουν βρόχινο νερό εξαιτίας διαρροών στα κουφώματα. Προβλήματα υπάρχουν και λόγο κακοτεχνιών, όπως στο 8ο Δημοτικό παραμένει το πρόβλημα της διαρροής του δικτύου ύδρευσης μέσα στον χώρο του σχολείου, το οποίο υφίσταται πιθανά από την κατασκευή του σχολικού κτηρίου, χωρίς να έχει γίνει καμία παρέμβαση, πέρα από κουβάδες για το μάζεμα του νερού.

Την ίδια στιγμή, προβλήματα υπάρχουν σε αυλές πολλών σχολείων του δήμου, όπου λόγω της ελλιπούς συντήρησης με αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού μαθητών στα διαλλείματα ή τη γυμναστική. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με τις παλιές και «μπαλωμένες» περιφράξεις.

Κομοτηνή: Στα προβλήματα της πόλης και των χωριών αναφέρεται η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος