Κομοτηνή: Στα ορεινά της Ροδόπης

Array

Στα ορεινά της Ροδόπης το χιόνι έφερε χαμόγελα στον διψασμένο από την ανομβρία τόπο, αλλά και προβλήματα. Δεκάδες απομακρυσμένοι οικισμοί, με κατοίκους που ζουν συμφιλιωμένα με τη φύση, εδώ και μέρες καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα του χιονιά. Στην πλειοψηφία τους κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές της γης γνωρίζουν καλά πως αν δεν χιονίσει το χειμώνα, δεν θα έχουν νερό το καλοκαίρι. Έτσι, με ανεξάντλητη υπομονή περιμένουν την εμφάνιση των εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Κομοτηνή: Στα ορεινά της ΡοδόπηςΆνω Βυρσίνη, Μυρτίσκη, Ραγάδα, όλοι οι οικισμοί που βρίσκονται πάνω από την Οργάνη. Αλλά και Κάρδαμος, Κύμη. «Κάθε φορά που ένα εκχιονιστικό μηχάνημα ανοίγει το δρόμο, το χιόνι που πέφτει ασταμάτητα τον κλείνει κι ύστερα πάλι από την αρχή» δηλώνει ορεσίβιος κάτοικος από την Κύμη, το χωριό των Πολυτέκνων, αλλά και των ξενιτεμένων στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στο Κατάρ. Στα χρόνια της κρίσης, γυναίκες και παιδιά έμειναν πίσω και περισσότεροι από πενήντα κάτοικοι μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό. «Όλοι μας η αγωνία είναι μην τύχει κι αρρωστήσει κανείς» δηλώνει πάλι μην κρύβοντας τον προβληματισμό του.

Με μεγάλη αγωνία περνούν τις μέρες και οι κτηνοτρόφοι της Οργάνης, αλλά και του Κέχρου. Ίδια η αγωνία και στους κτηνοτρόφους της ορεινής Μύκης, στην Ξάνθη. Αιγοπρόβατα και βοοειδή, την περίοδο του χειμώνα περιμένουν από τους κτηνοτρόφους την τροφή τους και η πρόσβαση στα μαντριά, λόγω του χιονιά, γίνεται μετ’ εμποδίων. Ήδη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που παίρνοντας στα σοβαρά τις προβλέψεις της ΕΜΥ φρόντισαν να βρεθούν, μέρες πριν, κοντά στο κοπάδι τους μένοντας στα ποιμνιοστάσια τους. Οι τροφές, όμως, όπως δηλώνει ο κος Χουσεϊν, από την Οργάνη «σώνονται και η κακοκαιρία δεν λέει να υποχωρήσει!» Στα ορεινά της Ροδόπης η χιονόπτωση και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης δοκιμάζουν τις αντοχές μικρών και μεγάλων.
Φώτο: Χιονισμένο τοπίο Σύνταξη –Φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος