Κομοτηνή: Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση για μαθητές της ΣΤ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων

Στην αρχή γέλια, αμηχανία (κυρίως από αγόρια, αλλά και από κορίτσια) στη συνέχεια ερωτήσεις, πολλές ερωτήσεις: «Πονάει η περίοδος;», « Πώς γίνεται ένα παιδί;», «Γιατί κλεινόμαστε στο μπάνιο όταν μεγαλώνουμε;», αλλά και: «Πού γυρίζονται οι ταινίες ερωτικού περιεχομένου;», «Γιατί μεγαλώνει η κοιλιά στην εγκυμοσύνη;» “Πώς γίνονται τα δίδυμα;” Λίγα μόνο από τα ερωτήματα που έθεσαν μαθητές της ΣΤ’ Τάξης των σχολείων της Ροδόπης τα προηγούμενα χρόνια στους υπεύθυνους του Προγράμματος Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης που Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας».

Κομοτηνή: Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση για μαθητές της ΣΤ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων
Ο ψυχολόγος του Κέντρου, Σπύρος Βόλτσης στην ΕΡΤ Κομοτηνής

Και τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, μαζί με τις υπόλοιπες θεματικές οι οποίες έχουν να κάνουν με τα όρια και τους κανόνες, με την οριοθέτηση των παιδιών μέσα στο σπίτι, με το διαδίκτυο, τη χρήση και την κατάχρηση του Υπολογιστή, θα συνεχιστεί και το πρόγραμμα σεξουαλικής δια-παιδαγώγησης.
«Μια από τις θεματικές των ειδικών «εργαστηρίων» που προβλέπει το Υπουργείο θα είναι η θεματική του σεβασμού και της αποδοχής και αυτό μας άρεσε πολύ γιατί πολλά περιστατικά έμφυλης βίας στην Ελλάδα σχετίζονται στις μέρες μας με κακοποιήσεις και δολοφονίες γυναικών» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (1-10-2021) ο ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας» ο κος Σπύρος Βόλτσης και εξήγησε πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν έχει να κάνει μόνο με το πώς γίνονται τα παιδιά, αλλά με: “Αλληλοσεβασμό, σεβασμό στο άλλο φύλλο, με το να φροντίζω τον εαυτό μου και τον άλλον”  Η θεματική αυτή θα υλοποιηθεί σε γονείς, αλλά και σε παιδιά μέσα στις τάξεις, οπότε υπάρχει προσδοκία από το επιστημονικό προσωπικό να οδηγήσει και στα επιθυμητά αποτελέσματα: Βοήθεια  στους γονείς να χειριστούν κάποια…δύσκολα θέματα και σωστή ενημέρωση των παιδιών.

Όπως εξήγησε ο κος Βόλτσης «είναι από τις θεματικές που οι γονείς δείχνουν πολύ μεγάλη διάθεση να παρακολουθήσουν, καθώς τα παιδιά πλέον από τις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου ακόμη  με τη χρήση του κινητού πολλές φορές βλέπουν εικόνες ερωτικού περιεχομένου. Η χρήση του διαδικτύου βοηθάει ειδικά τα παιδιά σε εφηβεία και σίγουρα είναι ένα θέμα που Θέλει έναν άλλον τρόπο προσέγγισης». Παράλληλα, ο έμπειρος ψυχολόγος του Κέντρου  σημείωσε ότι αυτό που θα επιδιώξουν είναι να τους βοηθήσουν και να τους απαλλάξουν από το άγχος, όπως άλλωστε γίνεται όλα αυτά τα χρόνια όπου υλοποιείται η παρέμβαση αυτή στις ΣΤ’ τάξεις των Δ.Σ..

«Διαπιστώνουμε ότι πολλά παιδιά έχουν απορίες, ρωτούν για ό,τι βλέπουν στο διαδίκτυο. Πολλές ερωτήσεις και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον” είπε ο κος Βόλτσης. Σημειώνοντας πως αυτή ειδικά η θεματολογία “ταιριάζει” και με μια θεματική που έχουν τα εργαστήρια δεξιοτήτων που έχει να κάνει με τον αλληλοσεβασμό και την διαφορετικότητα, “αυτή είναι μια θεματική που τη δίνει το ίδιο το υπουργείο, οπότε θεωρούμε ότι μπορεί να ταιριάξει το ένα με το άλλο, δηλαδή: σεξουαλικότητα, αλληλοσεβασμός, εκφοβισμός, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και αρμονικά να τις «παντρέψουμε»».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος