Κομοτηνή: Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής για τη γρίπη των πτηνών

Σε ετοιμότητα παραμένουν οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν.Μ.Θ., καθώς είναι αυξημένος ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών γρίπης Α (Η5Ν8) σε άγρια πτηνά και πουλερικά, οικόσιτα και εκτροφής στη γειτονική Βουλγαρία.

Πρόκειται για στέλεχος υψηλής παθογονικότητας για τα πτηνά, με σοβαρές επιπτώσεις στην πτηνοτροφία γι’ αυτό το λόγο έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας στις πτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Παρ’ όλο που μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί διεθνώς μόλυνση στους ανθρώπους θα πρέπει όσοι προσεγγίζουν πτηνά να φορούν μάσκα και γάντια.

Κομοτηνή: Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής για τη γρίπη των πτηνών
Ο  Νίκος Φωτεινιάς

Αναλυτικότερα, όπως τόνισε σήμερα ο προϊστάμενος στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, Νίκος Φωτεινιάς μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», όντως έχουν εντοπιστεί τέτοιου είδους κρούσματα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας στη γειτονική Βουλγαρία, όπου προσβλήθηκαν και συστηματικές και οικόσιτες εκτροφές, με αποτέλεσμα να θανατωθούν πτηνά, ώστε να μειωθεί η δυναμική του νοσήματος μαζί και ο κίνδυνος μετάδοσης του νοσήματος στον άνθρωπο.

Αντίστοιχα τον Δεκέμβριο του 2021, ο κ. Φωτεινιάς σημείωσε ότι, παρόμοιο κρούσμα εντοπίστηκε και στην Ελληνική πλευρά (σε βουβόκυκνο). Αμέσως σήμανε συναγερμός στην υπηρεσία η οποία φρόντισε να ενημερώσει τους ιδιοκτήτες πτηνοτροφικών μονάδων της Περιφέρειας Αν.Μ.Θ. για την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων βιοασφάλειας. Υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός πτηνοτροφικών μονάδων, όχι τόσο σε αριθμό, όσο σε πληθυσμό στην Αν.Μ.Θ. Λίγες μονάδες με μεγάλο πληθυσμό πτηνών, δύο σε κάθε Π.Ε., με τον κ. Φωτεινιά να αναφέρει πως η δυσκολία έγκειται στη διαχείριση όταν συμβεί κάτι.

«Γι’ αυτό», όπως είπε, «θα πρέπει να προσέχουν, να έχουν αυξημένα μέτρα βιοασφάλειας, τόσο στην είσοδο, όσο και στην έξοδο των ανθρώπων που μπαίνουν και βγαίνουν από κάθε Μονάδα. Να έχουν τον εξοπλισμό τους: μάσκες, φόρμες, γάντια και να καταγράφουν όλο το προσωπικό που μπαινοβγαίνει».
Πρόκειται για στέλεχος υψηλής παθογονητικότητας για τα πτηνά με σοβαρές επιπτώσεις στην πτηνοτροφία. Ελλοχεύουν δυνητικοί κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων, ρωτήσαμε με τον Προϊστάμενο να απαντά: «Ποτέ δεν ξέρετε», υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι το 2011 είχε γίνει μεγάλος σάλος με τη γρίπη των πτηνών.

Οικόσιτα

Επίσης συστήνεται να μην αφήνουν ελεύθερη τη βόσκηση των οικόσιτων πτηνών, σε όλους τους ιδιοκτήτες μικρών εκτροφών (παραδοσιακά κοτέτσια).

Στόχος σε περίπτωση κρούσματος, όπως εξήγησε ο κ. Φωτεινιάς, είναι ελεγχόμενη η διασπορά, να μην βάλει δηλαδή το ένα κρούσμα σε κίνδυνο μια ευρύτερη περιοχή. «Τα πτηνά θα πρέπει να είναι περιορισμένα σε μια απόσταση δύο χιλιομέτρων από τους υδροβιότοπους, ώστε να διαπιστώνεται η υγεία τους, δηλαδή αν τρώνε, αν είναι άρρωστα. Αν διαπιστώσουν οι ιδιοκτήτες τους ότι κάτι δεν πάει καλά, τότε θα πρέπει να ενημερώσουν το αγροτικό κτηνιατρείο της περιοχής τους».
Τέλος, δεν παρέλειψε να συμβουλέψει τους κατοίκους των χωριών που έχουν τα δικά τους παραδοσιακά κοτέτσια, να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος