Με σύνθημα «Τίποτα δεν είναι για πέταμα» η Κομοτηνή κάνει τα δικά της βήματα στο χώρο της ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων. Ήδη στην πόλη έχουν τοποθετηθεί τριάντα τρεις κάδοι ανακύκλωσης στους οποίους το πρώτο έτος, το 2020 συλλέχθηκαν από το Δήμο Κομοτηνής 61.343 κιλά ρούχων και υποδημάτων και τον επόμενο χρόνο, το έτος 2021 60.183 κιλά.
Όπως τόνισε στο www.ertnews.gr η κα Έλενα Ντοβόλη, εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει αναλάβει τη συλλογή, «αναμένεται σύντομα να επεκταθεί το δίκτυο, καθώς το πρόγραμμα σημειώνει επιτυχία».
Στο ερώτημα δε “πού καταλήγουν τα μεταχειρισμένα ενδύματα και υποδήματα που συγκεντρώνονται στους τριάντα τρεις κάδους;” Η κα Ντοβόλη απαντά ότι επανα-χρησιμοποιούνται και ανακυκλώνονται για παράδειγμα για παραγωγή πανιών καθαρισμού, γεμίσματα καθισμάτων αυτοκινήτων, μονωτικό υλικό, φόρμες εργασίες κ.α.
Όπως αποδεικνύουν οι συλλεχθείσες ποσότητες τα τρία R : Reduce=μειώστε, Reuse=επαναχρησιμοποιήστε, Recycle=ανακυκλώστε έχουν τους δικούς οπαδούς στην Κομοτηνή. Ήδη οι υπεύθυνοι μέσω ενός λογισμικού προγράμματος που διαθέτουν, καταρτίζουν εκθέσεις για κάθε κάδο ξεχωριστά, ώστε, όπως εξηγεί η κα Ντοβόλη να προκύπτει ο όγκος ενδυμάτων και υποδημάτων που συλλέγονται σε κάθε κάδο και κατ’ επέκταση σε κάθε Δήμο. «Εν συνεχεία, παρέχει στο Δήμο κάθε στοιχείο σχετικά με την αποκομιδή των κάδων, ώστε να έχει ο Δήμος πλήρη εικόνα για την πορεία του προγράμματος, καθώς και τη δυνατότητα ελέγχου και καταγραφής σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας».
Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την καλύτερη εξυπηρέτηση, υπολογίζεται 1 κάδος ανά 1000 κατοίκους. Ήδη έχουν επιλεγεί να τοποθετηθούν σε μεγάλες οικιστικές ζώνες ή οικοδομικά τετράγωνα, καθώς και κεντρικά σημεία, όπως σχολεία, σούπερ μάρκετ, γήπεδα ποδοσφαίρου, βενζινάδικα,ακόμη και μπροστά στο δημαρχείο της πόλης.
«Τα άριστα ποιοτικά είδη διατίθενται στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες» σημειώνει η κα Ντόβολη ενώ τα υπόλοιπα εξάγονται για επαναχρησιμοποίηση κι ανακύκλωση σε εταιρείες του εξωτερικού.
Όπως σημειώνει «Μπορούν να ανακυκλωθούν: Ρούχα, παπούτσια, ζώνες, παιδικά παιχνίδια, τσάντες, κουρτίνες, κουβέρτες, μαξιλάρια, σεντόνια. Απαγορεύεται τα είδη να είναι βρεγμένα ή μουχλιασμένα, καθώς το ύφασμα αν βραχεί/μουχλιάσει, δεν μπορεί να ανακυκλωθεί» και καταλήγει με την σημαντική υπενθύμιση ότι: «Η τοποθέτηση των ειδών προς ανακύκλωση θα πρέπει να γίνεται ενώ είναι πάντα καθαρά σε σακούλες, πριν μπουν στον κάδο ».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος