Κομοτηνή – Σ.Βόλτσης: Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση αγγίζει ηλικιωμένους αλλά και νέους

«Η μοναξιά στην ΕΕ έχει διπλασιαστεί από τότε που ξεκίνησε η πανδημία» σύμφωνα με Έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών. Ο Κομοτηναίος ψυχολόγος του Κέντρου «Ορφέας» Σπύρος Βόλτσης σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ότι λόγω της πανδημίας και της αυτο-απομόνωσης το αίσθημα μοναξιάς αυξήθηκε στους πολίτες, όχι μόνο στους ηλικιωμένους αλλά και στους πιο νέους, άτομα ηλικίας από 17 έως 30 ετών. Ως πρώτο βήμα ο κος Βόλτσης πρότεινε την συναναστροφή και την εξωστρέφεια, την επαφή με τη φύση και τη συμμετοχή σε Εθελοντικές Οργανώσεις.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (29-7-2021) ο κος Βόλτσης  σημείωσε: «Έμειναν στο σπίτι μόνοι τους και δεν μπορούσαν να βρουν έστω ένα άτομο από κοντά να επικοινωνήσουν. Αυτό έγινε μετά ένας φαύλος κύκλος», προσθέτοντας πως κάθε άτομο είναι και διαφορετικό: Άλλοι ντρέπονται, άλλοι φοβούνται, άλλοι δεν θέλουν να ρισκάρουν την απόρριψη, αναβάλουν την επαφή και αυτό διαιωνίζεται.

Όσον αφορά στις πληθυσμιακές ομάδες που άγγιξε η μοναξιά σημείωσε πως είναι κυρίως η ομάδα των ηλικιωμένων, οι άνθρωποι που δεν είναι πολύ μυημένοι στη χρήση της Τεχνολογίας , άνθρωποι που μένουν μόνοι, που έχουν χάσει τον/ την σύντροφο τους. Ωστόσο, και οι νέοι μετά το Λύκειο από τα 18 μέχρι τα 35 αντιμετωπίζουν επίσης την μοναξιά .

«Έχει να κάνει με την προσωπικότητα, την ανασφάλεια και την χαμηλή αυτοεκτίμηση, τον τρόπο ζωής αλλά και την αναζήτηση της δουλειάς, την καριέρα. Ακόμη και άτομα που φαίνονται εξωστρεφή ακόμη και αυτά αισθάνονται μοναξιά» υποστήριξε ο κος Βόλτσης προσθέτοντας πως «Όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε επιβάρυνση της υγείας. Μια αιτία καπνίσματος, της χρήσης άλλων ουσιών, της υπερβολικής χρήσης της Τεχνολογίας είναι η μοναξιά. Άτομα που έλεγαν ότι είχαν χιλιάδες διαδικτυακούς φίλους, αλλά κανένα άτομο που να τους καλέσει στο τηλέφωνο και να τους προσκαλέσει για ένα καφέ. Οπότε, ας μην συγχέουμε όλοι και όλες τους διαδικτυακούς με τους πραγματικούς φίλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κος Βόλτσης προέτρεψε να ξεκινήσουν πολύ απλά το χόμπι τους, ένα άθλημα, κάτι πιο δημιουργικό , θέατρο, φωτογραφία ζωγραφική, να συμμετάσχουν σε εθελοντικές ομάδες, όπου μπορούν να προσφέρουν και να ακούσουν ένα «ευχαριστώ». Σημειώνοντας πως είναι σημαντικό να απομακρυνόμαστε από τις «τοξικές σχέσεις», όπως και η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος και η άσκηση παίζουν το ρόλο τους.
Info
Πρόκειται για έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών (ΚΚΕρ) της Επιτροπής, η οποία περιλαμβάνει τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση στην ΕΕ και αναλύει έρευνα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας.

Συνέντευξη –κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος