Κομοτηνή – Σ. Σουβατζόγλου: Τα παιδιά χαίρονται τη μάθηση με παιχνίδι και συνεργασία

Επτά μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής πήραν μέρος σε διαδικτυακό ομαδικό παιχνίδι – κυνήγι θησαυρού σχετικό με τα δικαιώματα του παιδιού, με τον τίτλο «ΒΡΕΣΤΑ και ΠΑΡΤΑ. Κάνε δικά σου τα δικαιώματα». Γι αυτή τη συμμετοχή μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (18-6-2021) η κα Σοφία Σουβατζόγλου, υπεύθυνη καθηγήτρια.

«Ήταν ένα παιχνίδι που διοργανώθηκε από την πρωτοβουλία για το άρθρο 12. Το άρθρο 12 αφορά στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού. Να μπορεί το παιδί να εκφράζεται ελεύθερα, να ακούγεται η άποψη του να λαμβάνεται υπόψιν η γνώμη του. Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε ακριβώς για τη διάδοση αυτού του άρθρου. Ιδρυτής, ιθύνων νους και ψυχή της ομάδας είναι ο κος Γιώργος Μόσχος, ο διατελέσας επί 15 συναπτά έτη Συνήγορος του παιδιού, έμπειρος γνώστης του αντικειμένου, εξαιρετικά επικοινωνιακός και με πολύ αγάπη γι αυτό που κάνει. Το παιχνίδι συνδιοργανώθηκε μαζί με τις λεγόμενες “Ομάδες Φρεσκάδας” στις οποίες συμμετέχουν νέοι 15 έως 25 ετών σε εθελοντική βάση και νομίζω ότι έπιασε και το σφυγμό της νεολαίας στην οποία απευθυνόταν” δήλωσε καμαρώνοντας για τις μαθήτριές της.

Κομοτηνή – Σ. Σουβατζόγλου: Τα παιδιά χαίρονται τη μάθηση με παιχνίδι και συνεργασία“Δώδεκα τα μέλη της αποστολής που συνεργάστηκαν σε διάστημα έξι εβδομάδων, κάθε εβδομάδα έπρεπε να ολοκληρώσουν δύο συγκεκριμένες αποστολές δημιουργώντας κάθε φορά πολύ διαφορετικά πράγματα, από σταυρόλεξα, μιμίδια, βίντεο, διηγήματα, αφίσες με δικά τους συνθήματα. Η κάθε μία προσπάθεια αφορούσε και μια ιδιαίτερη κατηγορία των δικαιωμάτων του παιδιού” εξήγησε η κα Σουβατζόγλου προσθέτοντας ότι “Ήταν προσομοίωση παιχνιδιού, παιχνιδοποίηση, στην οποία ανταποκρίνονται τα παιδιά με πολύ μεγάλη ζέση, σε μια εποχή που βομβαρδίζονται καθημερινά με εικόνες, χρειάζεται να εμπλακούν, να κινητοποιηθούν. Αν κάτι νομίζω ότι κέρδισαν τα παιδιά ήταν η εξαιρετική συνεργασία μαζί τους. Τους ενθουσίασε η συνεργασία και με άλλες ομάδες από διαφορετικά σχολεία της Ελλάδας”.

Όπως εξήγησε η δραστήρια εκπαιδευτικός “ήταν μια μοναδική εμπειρία και πρέπει να επαναληφθεί” κάτι το οποίο το υποστήριξαν και οι μαθήτριες “τις ξετρέλανε η συνεργασία με τις άλλες ομάδες». Όσον αφορά στο μήνυμα που επιλέγει να στείλει στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας; Ερωτηθείσα σχετικά απάντησε: «Να υπάρχει σχεδιασμός μακροπρόθεσμος και μην μας αιφνιδιάζουν. Όχι αιφνίδιες αλλαγές στην εκπαίδευση. Να υπάρχει η δυνατότητα προγραμματισμού και στον ίδιο τον εκπαιδευτικό».

Info
Η ομάδα “Κυνηγοί δικαιωμάτων”, αποτελούμενη από τις μαθήτριες του Γ1: Δαλακούρα Αθανασία, Δουδουλακάκη Σοφία και Κουτσοβασίλη Κωνσταντίνα, κατέλαβε την 4η θέση και η ομάδα “Η φωνή των κοριτσιών”, αποτελούμενη από τις μαθήτριες επίσης του Γ1: Βασιλάκη Μαρία, Γιανναράκη Ασημένια-Μαρία, Ζερβούλη Ελισάβετ και Πανταζίδου Άννα, την 5η. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός ήταν η Σουβατζόγλου Σοφία, φιλόλογος. Οι Ομάδες κέρδισαν διπλώματα συμμετοχής, κονκάρδες, βιβλία, μέχρι και Όσκαρ! Κυρίως όμως το “ωραίο ταξίδι”.

Συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία:Σοφία Σουβατζόγλου
Ακούστε εδώ:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος