Κομοτηνή: “Πικρός καφές” το μηνιαίο άγχος του ηλεκτρικού ρεύματος και του ενοικίου για τους επαγγελματίες

Οι φοιτητές που ξενυχτούν κι επιστρέφουν στα σπίτια τους και οι εργαζόμενοι που πηγαίνουν στις δουλειές τους οι πρώτοι πελάτες των επιχειρήσεών τους. Όμως και αυτοί, όπως σημειώνουν, είναι μειωμένοι σε σχέση με πριν δέκα και δεκαπέντε χρόνια.

«Πάντρεψαν» τον καφέ που σερβίρουν με το πρωινό έδεσμα και το πακέτο για το δρόμο ή για το χώρο εργασίας των πελατών τους στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της εποχής. Και σήμερα εντείνουν ξανά τις προσπάθειές τους, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες που προμηθεύονται και τα σταθερά έξοδα, όπως η μηνιαία καταβολή του ενοικίου.

«Η κίνηση έχει μειωθεί, μαζί και η κατανάλωση. Χάσαμε πελάτες, άλλοι μετανάστευσαν, άλλοι έχασαν τις δουλειές τους, κάποιοι έρχονται σπάνια προσπαθώντας να συγκρατήσουν τα έξοδά τους. Σταθερός κινητήριος μοχλός οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΔΠΘ, ωστόσο, και αυτοί προέρχονται από οικογένειές που επίσης δοκιμάζονται» δηλώνουν στο www.ertnews.gr επαγγελματίες του χώρου και σημειώνουν «με δουλειά ένα μήνα το καλοκαίρι, λόγω της επιστροφής των μεταναστών που εργάζονται στο εξωτερικό δεν καλύπτονται τα έξοδα δώδεκα (12) μηνών».

Τέσσερα (4) χρόνια διατηρεί δικό του κατάστημα σε κεντρικό απόκεντρο σημείο της Κομοτηνής ο κος Ραφιλίδης. «Κεντρικά – απόκεντρα, αλλά ενοίκιο εξακόσια (600) ευρώ το μήνα» λέει και προσθέτει αμέσως «συν οκτακόσια (800) ευρώ το ρεύμα, αμέσως – αμέσως πηγαίνουμε στα 1400 ευρώ και δεν έχω προσθέσει το ΤΕΒΕ». Οι αριθμητικές πράξεις για τα έξοδα περισσότερες από αυτές για τα έσοδα της μικρής επιχείρησης που λειτουργεί. Σημεία των καιρών «και οι άλλοι συνάδελφοι, επαγγελματίες, άνθρωποι του δικού μας χώρου, αλλά και με άλλο αντικείμενο, τα ίδια άγχη αντιμετωπίζουν» λέει προλαβαίνοντας την ερώτησή μας για «το γενικότερο κλίμα» ή την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» προσθέτοντας «δυστυχώς κάθε μέρα κλείνουν καταστήματα».

Μια δύσκολη εποχή που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έκαναν το πρωινό τους εγερτήριο στις 06:00 εγερτήριο στις 05:00 ακόμη κι όταν δεν έχουν δουλειά θέλοντας να δώσουν τη «μάχη» με το δικό τους δημιούργημα, την επιχείρησή τους, ακόμη κι όταν είναι άδειες οι καρέκλες και τα τραπέζια κι αργεί να ακουστεί η πρώτη «καλημέρα» πελάτη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος