Κομοτηνή: “Μαραζώνει” η πλατεία Ηφαίστου

Ο Ήφαιστος, ο σιδηρουργός των Θεών είχε στην Κομοτηνή την δική του οδό. Εκεί όπου επί εκατό και πλέον χρόνια σιδηρουργοί, σιδεράδες, μαραγκοί, μαχαιροποιοί, όλοι τους επιδέξιοι μαστόροι, ακόμη και ράφτες εργάζονταν με ζήλο, αλλά και με τέχνη περισσή.

Κομοτηνή: “Μαραζώνει” η πλατεία ΗφαίστουΤα χρόνια πέρασαν και σήμερα από τα είκοσι και πλέον εργαστήρια συνεχίζουν να λειτουργούν μόνο τα τέσσερα, εκ των οποίων στα δύο επιδέξιοι έμπειροι τεχνίτες να κατασκευάζουν χρήσιμα εργαλεία για αγρότες, εργάτες, άλλους τεχνητές κ.α. .
«Άλλοι συγχωρέθηκαν, άλλοι βγήκαν στη σύνταξη» δήλωσε για τους επιδέξιους μαστόρους που λείπουν από τη μικρή πλατεία, την πλατεία Ηφαίστου της Κομοτηνής στο www.ertnews.gr ένας από τους πιο έμπειρους εργαζόμενους στο χώρο και άφησε για λίγο στην άκρη τα εργαλεία της δουλειάς του. «Ο χώρος άλλοτε έσφυζε από ζωή, σήμερα είμαστε εμείς κι εμείς και τα αυτοκίνητα που δεν σταματούν λεπτό να περνούν από μπροστά μας» είπε. Τα «έτοιμα», τα «εισαγόμενα», όπως σημείωσε πήραν μέρος από τη δική τους δουλειά, έτσι οι παραγγελίες μειώθηκαν, μαζί και οι πωλήσεις τους. Στα εξήντα (60) του χρόνια σήμερα βλέπει με απορία και άλλοτε με χαμόγελο τους επισκέπτες που έρχονται στην πόλη να τους φωτογραφίζουν. «Το σημείο εδώ έλκει τον φακό των ξένων» πρόσθεσε. Χωρίς να παραλείψει να σημειώσει την ανάγκη περαιτέρω εξωραϊσμού της περιοχής.

Κομοτηνή: “Μαραζώνει” η πλατεία ΗφαίστουΌσον αφορά στο ενδιαφέρον των νέων; «Δεν υπάρχει» παρατήρησε ο διπλανός τεχνίτης και γυρίζοντας το χρόνο πίσω σημείωσε πως παλιά στην Κομοτηνή, όταν οι σημερινοί 60-65χρονοί ήταν μικρά παιδιά, κάθε εργαστήρι είχε από ένα – δύο βοηθούς, εκκολαπτόμενοι μαστόροι, να μαθαίνουν την τέχνη. «Οι νέοι σήμερα μαγεύονται από την τεχνολογία, αγαπούν τους χώρους αναψυχής, στέκονται σε δουλειές άλλες μη διστάζοντας και να μεταναστεύσουν, τα δικά μας εργαστήρια τα προσπερνούν». Τα λόγια του συνοδεύονται από μια πικρία εργαζόμενος πενήντα χρόνια σε ένα χώρο που άλλοτε έσφυζε από ζωή και σήμερα έχουν μείνει λίγοι να υπενθυμίζουν τον μεγάλο σιδηρουργό, τον Ήφαιστο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος