Κομοτηνή: “Καμπανάκι” στους ιδιοκτήτες για την ανοικοδόμηση μικρών αγροτεμαχίων εκτός Σχεδίου Πόλεως

Array

Στις 9 Δεκεμβρίου του 2022 θα λήξει η προθεσμία για να υποβληθεί αίτηση για έκδοση οικοδομικής αδείας σε οικόπεδα μικρότερα των δύο στρεμμάτων, ανέφερε σήμερα Πέμπτη στην ΕΡΤ Κομοτηνής η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ροδόπης, η κα Χρύσα Κυριακούση.

Κομοτηνή: “Καμπανάκι” στους ιδιοκτήτες για την ανοικοδόμηση μικρών αγροτεμαχίων εκτός Σχεδίου Πόλεως
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ροδόπης, η κα Χρύσα Κυριακούση

Η ανατίμηση όλων των οικοδομικών υλικών, η ενεργειακή κρίση και οι πρόσφατες πολεμικές εξελίξεις, αποθάρρυναν τους περισσότερους ιδιοκτήτες στο να αιτηθούν έκδοση αδειών δόμησης. Έτσι, τώρα, μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, τα οικόπεδα με επιφάνεια μικρότερη των δύο στρεμμάτων, θα χάσουν οριστικά τη δυνατότητα δόμησής τους, και άρα θα απαξιωθούν πλήρως. Το καμπανάκι αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης έκρουσε η κυρία Κυριακούση μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (9-6-2022) σημειώνοντας ότι και στην περιοχή της Κομοτηνής υπάρχουν ιδιοκτήτες που αγόρασαν οικόπεδα εκτός Σχεδίου Πόλεως με την προοπτική της ανοικοδόμησης τους. Τους ιδιοκτήτες αυτούς προέτρεψε  να επισκεφτούν Πολιτικό Μηχανικό ή Τοπογράφο και να πάρουν οδηγίες για το πώς θα πρέπει να κινηθούν.

Αναλυτικότερα, η κα Κυριακούση σημείωσε ότι  αφορά τα ακίνητα κάτω των δύο στρεμμάτων, τα 1200 τμ και τα 750 τμ, αυτά τα οποία, όπως είπε, «κατά παρέκκλιση μέχρι τώρα χτιζόταν και δεν υπήρχε θέμα. Τώρα, όμως, έρχεται ο Νομοθέτης και λέει ότι: “όσοι δεν βγάλετε άδεια μέσα σε αυτή την καταληκτική προθεσμία, θα χάσετε το δικαίωμα οικοδόμησης σε αυτά τα μικρά Εκτός Σχεδίου ακίνητα σας».

Σύμφωνα με την ίδια  «τίθεται μεγάλο θέμα», καθώς, όπως εξήγησε οι αγορές εκ μέρους των σημερινών κατόχων έγιναν με αυτό το σκεφτικό: «Τα αγοράσαμε ως οικόπεδα και όχι ως αγρούς, μπορεί να είναι Εκτός Σχεδίου, αλλά τα αγοράσαμε και τα πληρώσαμε ως οικόπεδα, με σκοπό να τα χτίσουμε. Ξαφνικά έρχεται η πολιτεία και λέει: «Πρέπει να επισπεύσεις και εάν δεν επισπεύσεις αυτό το δικαίωμα που είχες κατά παρέκκλιση θα το χάσεις»».

Εξήγησε μάλιστα, πως πρόκειται για Εκτός Σχεδίου Πόλεως, μικρά οικόπεδα, δύο στρεμμάτων και κάτω, τα οποία βλέπουν μπροστά σε δρόμο. “Ήταν οικοδομήσιμα” είπε επαναλαμβάνοντας ότι τα πλήρωσαν κατά την αγορά τους ως οικόπεδα. «Πρέπει άμεσα να πάνε σε μηχανικούς και τοπογράφους να ρωτήσουν τι πρέπει να κάνουν, πρέπει να κάνουν έκδοση οικοδομικής άδειας άμεσα, ώστε να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους μέχρι το 2026 γιατί τέσσερα χρόνια διαρκεί η οικοδομική άδεια, με δυνατότητα παράτασης, να κατοχυρώσουν δηλαδή το δικαίωμά τους» κατέληξε η κα πρόεδρος κρούοντας  καμπανάκι εγρήγορσης .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος