Κομοτηνή: Ψηφιακός Χάρτης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου προβάλλει τη Θράκη στους περιηγητές

Ένας κουρασμένος επισκέπτης στο κέντρο της Κομοτηνής. Δεν γνωρίζει κανέναν. Σε έναν άγνωστο τόπο με σάκους στους ώμους και ανάγκη μεγάλη για ξεκούραση, καλό φαγητό και γνωριμία με την περιοχή. Τι πρέπει να κάνει; Απάντηση θα του δώσει ευθύς αμέσως το κινητό του. Από το 2023 σε όποιο σημείο της Θράκης κι αν βρίσκεται χωρίς καν να σερφάρει στο διαδίκτυο ανοίγοντας την οθόνη του κινητού θα παίρνει πληροφορίες για τον τόπο και το σημείο, τον πολιτισμό, την παράδοση, τη δημιουργία, το σήμερα, αλλά και το χθες.

Πρόκειται για ένα λογισμικό που δημιουργεί το ΔΠΘ, το οποία θα δίνει πληροφορίες για κάθε σημείο της Θράκης. Όπως ανέφερε ο Άγγελος Παληκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διδακτικής της Ιστορίας, στο Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (12-5-2022) αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα που ονομάζεται: «Ψηφιακή Θράκη».

Υλοποιείται με τη συμμετοχή ερευνητών από όλο τον κόσμο από μεγάλα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού που γνωρίζουν τη Θράκη. Και με την ψηφιακή καταγραφή των πληροφοριών που έχουν σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης. «Δεν θα υπάρχει ακόμη και ένα μικρό λαογραφικό μουσείο στη Θρακική Επαρχεία που να μην το τοποθετήσουμε στον ψηφιακό πολιτιστικό χάρτη που δημιουργούμε» είπε ο κος Παληκίδης. Παράλληλα, σημείωσε ότι το δημιούργημα αυτό θα απευθύνεται σε περιηγητές, περιηγητικές ομάδες, σε όλους ανεξαιρέτως. «Δημιουργούμε ένα ψηφιακό εργαλείο εύχρηστο, απλό, το οποίο θα προτείνει στους επισκέπτες της Θράκης πολιτιστικές, περιηγητικές διαδρομές, θεματικές επισκέψεις» είπε ο κος Καθηγητής σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως φτάνοντας κάποιος επιτόπου, μπροστά στα μνημεία της περιοχής, απλά σηκώνοντας την ηλεκτρονική του συσκευή, θα λαμβάνει πληροφορίες, μουσικές, εικόνες, από το μνημείο, την πόλη κ.ο.κ. Πληροφορίες, φωτογραφίες της παλιάς εποχής για το πώς ήταν ο χώρος ο οποίος βρισκόταν.

Πρόκειται για δράση ενταγμένη στο Πρόγραμμα Περιφερειακής Αριστείας, που συ-χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Υλοποιείται μια μια μεγάλη διεπιστημονική ομάδα τριάντα ερευνητών, υποψηφίων διδακτόρων, διδακτόρων, και μετά διδακτόρων . Στρατηγικός στόχος, όπως εξήγησε ο κος Παληκίδης: «Να παραμείνουν νέοι επιστήμονες στη Θράκη» σημειώνοντας με εμφανή προβληματισμό ότι στο ΔΠΘ σημειώνεται ένα είδους brain drain, φυγή δηλαδή επιστημόνων, ερευνητών του ΔΠΘ προς άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και το εξωτερικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος