Κομοτηνή: Διακρίσεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη Νομική Σχολή

Array

Πρωτιά σε Διεθνή Διαγωνισμό της Δίκης Διεθνούς Δικαίου Telders, [που διεξήχθη στο διεθνές δικαστήριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, στο δεύτερο παλαιότερο διεθνές δικαστήριο , που επιλύει διαφορές μόνο μεταξύ κρατών και είναι ένα από τα κυριότερα όργανα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών) , πέτυχε η Νομική Σχολή της Κομοτηνής.

Το καλύτερο δικόγραφο συντάχθηκε από την ομάδα της Κομοτηνής
Κομοτηνή: Διακρίσεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης  για τη Νομική ΣχολήΗ ομάδα της Κομοτηνής επίσης τιμήθηκε με το βραβείο Max Huber! Επιπλέον, έλαβε το βραβείο του Carnegie για το καλύτερο δικόγραφο για την πλευρά του ενάγοντος καθώς και το Finalist Award. Πρόκειται για τους φοιτητές: Χρύσα Κολόκα, Δημήτρη Καραγιάννη, Δέσποινα Χατζοπούλου, Κατερίνα Κοϊνάκη. Οι φοιτητές εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση των προπονητριών τους, τις κ.κ. Ελένη Γερασούδη και Μαρία-Δέσποινα Ψαρομηλίγγου, υπό την εποπτεία της καθηγήτριας διεθνούς δικαίου δρ. Χαράς Αρώνη και την Γενική Εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο. Η ομάδα της Νομικής Κομοτηνής συμμετέχει σε αυτή την εικονική δίκη από το 1986. Τα τελευταία δέκα χρόνια μάλιστα βρίσκεται πάντα στην κορυφαία δεκάδα.

Κομοτηνή: Διακρίσεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης  για τη Νομική Σχολή
Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Κ. Αντωνόπουλος στην ΕΡΤ Κομοτηνής

Από το 1986 συμμετοχή και διακρίσεις για τη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ.
Σύμφωνα με τον κο Αντωνόπουλο την εικονική αυτή δίκη τη διοργανώνει το Πανεπιστήμιο του Leiden της Ολλανδίας. Διεξάγεται μέσα στο χώρο του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη. Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θράκης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή,  συμμετέχει σ’ αυτόν τον διαγωνισμό από το 1986 έχοντας λάβει σημαντικές διακρίσεις. «Τα τελευταία δέκα έξι χρόνια έχουμε συνεχώς επιτυχίες. Είμαστε στα δέκα καλύτερα πανεπιστήμια από την Ευρώπη, με συμμετοχή περίπου 25 Πανεπιστημίων από ισάριθμα ευρωπαϊκά κράτη. Φέτος η επιτυχία μας ήταν πολύ μεγάλη και είμαστε πολύ περήφανοι για τους φοιτητές μας και τους συνεργάτες μας και πάρα πολύ χαρούμενοι. Έχουμε πάντα την συμπαράσταση της κεντρικής διοίκησης του Πανεπιστημίου, όλα αυτά τα χρόνια, ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρύτανης και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ γι αυτό.» τόνισε ο κος Αντωνόπουλος. Όπως εξήγησε, η επιλογή και η προετοιμασία των ομάδων, των φοιτητών του Τμήματος έγινε με ευθύνη του Τομέα Διεθνών Σπουδών και συγκεκριμένα του ιδίου (από το 1996) και των ειδικών Επιστημών κ. Χαρίκλειας Αρώνη (από το 2002) και κ. Ευθυμίου Παπασταυρίδη (από το 2012).

«Δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα από την ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής»
Ο διαγωνισμός έχει δύο φάσεις την γραπτή διαδικασία και την ακροαματική διαδικασία. Η γραπτή διαδικασία προηγείται, γίνεται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο. Όλα γίνονται , όπως ακριβώς γίνεται με την πραγματική επίλυση των διαφορών στο δικαστήριο. Συντάσσονται δύο υπομνήματα , ένα για το προσφεύγων κράτος και ένα για το εναγόμενο κράτος. Η ομάδα μοιράζεται στα δύο , δύο φοιτητές εκπροσωπούν ως συνήγοροι το προσφεύγων κράτος και δύο το εναγόμενο κράτος. «Τα γραπτά υπομνήματα, απαιτούν πολύ μεγάλη έρευνα και πολύ δουλειά και έχουν πολλά στοιχεία από πραγματικές υποθέσεις, τα παιδιά έκαναν εξαιρετική δουλειά. Η εμπειρία που κέρδισαν είναι ένα σημαντικό προσόν. Έχουν μάθει να κάνουν έρευνα, να συντάσσουν δικόγραφα διεθνούς επιπέδου στην αγγλική γλώσσα. Προηγήθηκαν πρόβες της ακροαματικής διαδικασίας και βρέθηκαν στο Δικαστήριο της Χάγης συμμετέχοντας στους Ημιτελικούς. Η ομάδα μας πέρασε στον τελικό και διαγωνίσθηκε απέναντι στο πανεπιστήμιο της Κολωνίας που έχει μακρά παράδοση.» εξηγεί ο υπεύθυνος καθηγητής τονίζοντας με βεβαιότητα πως στη Νομική της Κομοτηνής γίνεται διδακτικό έργο πολύ υψηλού επιπέδου σε όλους τους κλάδους του δικαίου . «Υπάρχει εδώ και 45 χρόνια, έχει δώσει το στίγμα της, έχει ένα πάρα πολύ καλό όνομα και μια πολύ καλή φήμη για όλους τους κλάδους της Νομικής Επιστήμης κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το προβάλουμε, και να πιστεύουμε σ΄ αυτό. Να μην μας στεναχωρούν οι προθέσεις ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής. Νομίζω ότι δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα.» δηλώνει με πίστη.

Κάθε φορά ένα βήμα ψηλότερα για τη Νομική Σχολή
Όσον αφορά στους μελλοντικούς στόχους μιας σχολής που έχει τοποθετήσει τον πήχη πολύ ψηλά; «Ο πήχης είναι ψηλά εδώ και αρκετά χρόνια. Θα προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Οι φοιτητές μας πάντα δείχνουν διάθεση συμμετοχής. Έχουμε πολλούς καλούς φοιτητές σ’ αυτή την Σχολή, ειδικά τα τελευταία χρόνια το επίπεδο είναι ακόμη υψηλότερο. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε και κάθε φορά θα στοχεύουμε ένα βήμα ψηλότερα.» υπόσχεται ο κος Αντωνόπουλος.

Φοιτητές που ξεπέρασαν τους δασκάλους τους
«Είναι πάρα πολύ ωραίο να δουλεύεις με νέους, να συζητάς για θέματα της επικαιρότητας, πολλά από αυτά είναι πολύ καλά ενημερωμένα μαθαίνουμε κι εμείς. Πρέπει να τους ακούς . Πολλές φορές η δική μας αντίληψη είναι προσηλωμένη λίγο προς τα πίσω. Οπότε, είναι καλό να μας «ανακαλούν στην τάξη».» δηλώνει για την εμπειρία του να συνεργάζεται με τους νέους σημειώνοντας με καμάρι και ξεχωριστή περηφάνια για την πορεία τους, αλλά και υποσχέσεις για νέες διακρίσεις « Παρακολουθούμε την εξέλιξη τους και βλέπουμε ότι επιτυγχάνουν αυτό που θα πρέπει να συμβαίνει πάντα, να ανοίγουν τα φτερά τους και να ξεπερνούν εμάς. Μάλιστα πολλά παιδιά που έχουν συμμετάσχει σ’ αυτό το διαγωνισμό στο παρελθόν σήμερα διδάσκουν διεθνές δίκαιο σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και ο ένας είναι διπλωμάτης του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα φροντίσουμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο και να στοχεύουμε πάντα στο καλύτερο.»
Φώτο: Ο κος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής ρεπορτάζ-κείμενο – φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος