Κομοτηνή: Πρώτη φορά εργαζόμενοι

Εργάζονται για πρώτη φορά, στην εστίαση, στην αναψυχή, σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, σε εταιρείες και υποκαταστήματα. Νέοι και νέες που βγαίνουν στον εργασιακό στίβο σε μια εποχή, που «θεωρεί τους νέους αναλώσιμους» λένε οι ίδιοι και καταθέτουν στο ertnews.gr την εμπειρία τους ως: «Πρώτη φορά εργαζόμενοι».

«Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι οι νέοι δεν μπορούν πια να βρουν δουλειά στο αντικείμενό τους», δηλώνουν σήμερα, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022, και σημειώνουν την απογοήτευσή τους από το γεγονός ότι η ενασχόληση με το εξειδικευμένο αντικείμενο στο οποίο έχουν καταρτιστεί, το οποίο έχουν σπουδάσει “είναι”, όπως λένε, “ζητούμενο”.
«Πάρα πολλοί στην πρώτη τους εργασία δουλεύουν ανασφάλιστοι», υποστηρίζουν και προσθέτουν ότι «η «γεύση» της εκμετάλλευσης είναι πολύ έντονη σε αυτές τις πρώτες τους εντυπώσεις». Καλούνται να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ζωής εισπράττοντας «600 ευρώ με την καθυστέρηση της καταβολής να θεωρείται βέβαιη», όπως λένε.
Προσθέτουν επίσης την ανασφάλεια που τους συντροφεύει. «Πρώτη φορά εργαζόμενη δεν θα πρέπει να κάνω το μεγάλο λάθος που θα με συντροφεύσει, αν χάσω τη δουλειά μας, και σε άλλους χώρους δουλειάς», δήλωσε νεαρή δασκάλα χορού που παραμένει στον ίδιο χώρο εργασίας τέσσερα χρόνια τώρα, τον πρώτο της εργασιακό χώρο. «Χρειάστηκε να περάσει χρόνος για να νιώσω ασφαλής», είπε έχοντας πολλά παραδείγματα από συνομηλίκους τους που αυτή η «πρώτη φορά εργαζόμενοι» δεν διήρκεσε πολύ.
Οι περιορισμένες επιλογές, οι χαμηλές απολαβές, η έλλειψη εναλλακτικής, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και αρκετά συχνά οι άσχημες συμπεριφορές συνοδεύουν «την πρώτη τους εργασία». Ωστόσο, όπως λένε, «στεκόμαστε στα θετικά: οικονομική ανεξαρτησία, εργασιακή εμπειρία” και “συνεχίζουμε”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος