Κομοτηνή: Προσπάθειες αλληλεγγύης σε καιρούς δύσκολους

Οικισμός στη Ροδόπη, ώρα οκτώ το βράδυ. Νεαρή μητέρα με τα παιδιά της μαζί πάνω από το άνοιγμα ενός κάδου. Εικόνα γνώριμη από το παρελθόν, όταν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων πολλές τέτοιες ανθρώπινες σκιές αναζητούσαν ό,τι μπορούσε να φανεί «πολύτιμο» και «αξιοποιήσιμο» στα δικά τους μάτια.

«Η πρώτη ανακύκλωση γίνεται από τους ρακοσυλλέκτες» συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι στο χώρο καθαριότητας του δήμου. Άτομα που για χρόνια με το μικρό τους όχημα ή με ποδήλατο γυρίζουν από κάδο σε κάδο συλλέγοντας μικρά αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών ή , αν σταθούν τυχεροί, και κάτι πιο βαρύ εξίσου αξιοποιήσιμο. «Ίσα –ίσα για να βγει ένα μικρό χαρτζιλίκι, άλλοτε πέντε κι άλλοτε έξι ευρώ, στα πολύ τυχερά και σπάνια, δέκα» σημειώνουν οι ίδιοι.

Στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων πάλι τα ίδια άτομα έβρισκαν και τροφή και ρούχα όχι στους κάδους αλλά δίπλα τακτοποιημένα σε σακούλα κρεμασμένα για να προφυλαχθούν από τα αδέσποτα, αφημένα από χέρια νοικοκυράς για ανθρώπους «που θα τα χρειαστούν, που ίσως θα τα έχουν ανάγκη» .«Και σήμερα» παρατηρούν επαγγελματίες κι εργαζόμενοι στην πόλη δεν απουσιάζει η αλληλεγγύη.

Μικρές «ανάσες» σε καιρούς δύσκολους, αλλά και προσπάθειες πιο ουσιαστικές από το δήμο και την εκκλησία, οργανωμένες, πιο συστηματικές, που κρατούν σε βάθος χρόνου Έτσι, στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας της Κομοτηνής διανέμεται φαγητό για σαράντα πέντε άτομα ημερησίως. Άνθρωποι μόνοι, γονείς που δεν έχουν κανέναν στο πλευρό τους, γέροντες κι ανήμποροι, παλλιννοστούντες οι αποδέκτες.
Μια φορά το μήνα τριακόσια (300) άτομα από την Κομοτηνή παίρνουν πακέτο με είδη πρώτης ανάγκης (λάδι, αραβοσιτέλαιο, ζάχαρη, αλεύρι κ.α.) και πενήντα (50) άτομα το Σαββατοκύριακο μαγειρεμένο με φροντίδα φαγητό από τις εθελόντριες και τους εθελοντές στο Κόσμιο.

Ενώ στον Δήμο Κομοτηνής, στο Κέντρο σίτισης σιτίζονται καθημερινά 150 άποροι πολίτες και κατά μέσο όρο ενισχύονται 600 οικογένειες κάθε έτος με παροχές σε τρόφιμα που προέρχονται από πόρους του Δήμου και από εθελοντές (πέρα του προγράμματος ΤΕΒΑ).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος