Κομοτηνή: Προσεχτικοί στα έξοδά τους οι φοιτητές του ΔΠθ

Δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και δύο υγειονομικής δεν άφησαν «ανέγγιχτη» τη ζωή στην επαρχία. Απόδειξη η Κομοτηνή, που σε πολλά, αναζήτησε το «μέτρο», κυρίως στον περιορισμό των καθημερινών εξόδων. Ακόμη και οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΔΠΘ το γνωρίζουν καλά. Συναντήσαμε τη Μαρία και την Στέλλα την ώρα του φαγητού στη Λέσχη της παλιάς Νομικής. Και οι δύο επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά το χώρο την ώρα του φαγητού. Κι όταν χρειάζεται μαγειρεύουν και στο σπίτι.

«Ευχαριστημένες και από την ποιότητα και από την ποσότητα» δήλωσαν και οι δύο. Και στάθηκαν, παρά το τσουχτερό κρύο που φέτος «χαρίζει απλόχερα» ο Μάρτιος να μιλήσουν για το κόστος των σπουδών στην Κομοτηνή κρατώντας το πακέτο με το φαγητό στα χέρια.

Σπουδές στην Κομοτηνή, αλλά έξοδα με μέτρο
«Είναι αρκετά καλά όσον αφορά στη φοίτηση στην Κομοτηνή. Έχω εικόνα και των Εστιών, από συμφοιτητές που μένουν εκεί και είναι καλά» είπε η Μαρία πρωτοετής στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας. Η ίδια πληρώνει 250 ευρώ τα 40 τετραγωνικά που νοικιάζει. Ένα διαμέρισμα επιπλωμένο. Το γεγονός ότι μένει μόνη της δίνει τη δυνατότητα να διαβάζει καλύτερα. Αλλά, αν χρειαστεί, για οικονομικούς λόγους, όπως λέει, θα επέλεγε και τη συγκατοίκηση.

Το κόστος των σπουδών κυμαίνεται, όπως λέει, ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει κανείς. « Αν θέλεις να ξοδέψεις πολλά λεφτά, μπορείς να το κάνεις. Μπορείς όμως και με λιγότερα χρήματα» σημειώνει.
Ενοίκιο 250 και 220 ευρώ
Η ίδια πληρώνει 300 και 350 ευρώ συνολικά. «Προσπαθώ να μην είμαι πολυέξοδη γνωρίζω καλά τι συμβαίνει και έτσι δεν θέλω να φορτώνομαι στους γονείς μου» σημειώνει. Για «ποικιλία» ανάλογα με το μπάτζετ κάνει λόγο η Στέλλα. «Είναι αρκετά καλά, μπορούν οι φοιτητές να κάνουν τις επιλογές τους» λέει. Και η ίδια πρωτοετής στο Τμήμα Φιλολογίας ζει μόνη πληρώνοντας ενοίκιο 220 ευρώ τα 30 τετραγωνικά. «Συνήθως αυτός είναι ο μέσος όρος» είπε συμπληρώνοντας πως «Είναι πολύ λίγα τα σπίτια που είναι 300 ευρώ». Και οι δύο βρίσκουν τους ιδιοκτήτες κατοικιών «συζητήσιμους».

Ο φόβος του κορονοϊού και της ακρίβειας μείωσε τις εξόδους
Όσον αφορά στα δύο χρόνια και κάτι της πανδημίας του κορονοϊού; Αυτό που έχουν «κόψει», όπως λένε, είναι οι έξοδοι τα βράδια. «Υπάρχει ο φόβος για την πανδημία από τη μία και η οικονομικη κρίση από την άλλη. Έκοψα το φαγητό έξω και τις εξόδους» σημειώνει η Μαρία και η Στέλλα προσθέτει πως και για εκείνη οι έξοδοι είναι πια μετρημένες.
Χειμώνας με πολύ κρύο και πολλές κουβέρτες
Ο βοριάς υπενθυμίζει ότι το κρύο καλά κρατεί στη Ροδόπη λίγο πριν τον ερχομό της άνοιξης. «Αλήθεια, πώς ζεσταθήκατε το χειμώνα;» τις ρωτάμε μην περιμένοντας να ακούσουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε καλά πως συμβαίνει στη Θράκη. «Κλιματιστικό και κουβέρτα, πολύ κουβέρτα» απαντά η Μαρία με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και η Στέλλα με καταγωγή από τα Γιαννιτσά προσθέτει «Πολλά ξύλα στα Γιαννιτσά. Εδώ το καλοριφέρ το έθετε σε λειτουργία μόνο το βράδυ, το κρύο δεν υποφέρεται έτσι κι εγώ χρησιμοποιούσα πολλές κουβέρτες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος