Κομοτηνή: Προκηρύσσονται τα τεύχη δημοπράτησης του δικτύου φυσικού αερίου στην αν. Μ.Θράκη

Προ των πυλών βρίσκεται η προκήρυξη των τευχών δημοπράτησης του έργου φυσικού αερίου. Πρόκειται, όπως είπε χθες ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ο κος Χρήστος Μέτιος, για «ένα πραγματικά σημαντικό έργο για τον τόπο μας». Προβλέπεται  να κατασκευαστούν περίπου 500 χιλιόμετρα δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης μέσα στις πέντε πρωτεύουσες των ΠΕ, δηλαδή σε: Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, αλλά και στην Ορεστιάδα για να επιτευχθούν οι συνδέσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

« Καταλαβαίνετε την σημαντικότητα του έργου που μας εξασφαλίζει όσο το δυνατόν περισσότερη πρόσβαση σε μια μορφή ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον και χαμηλού κόστους. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι και για τη δική μας την Περιφέρεια.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Μέτιος.

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν εξήγησε ότι το έργο αυτό εντάχθηκε στις 4-12-2018. Όπως εξήγησε ο κος Μέτιος “Στις 13-6- 2018 είχε ενταχθεί για αξιολόγηση στην διαχειριστική επιτροπή, αλλά είχε απορριφτεί γιατί δεν ήταν πλήρες ο φάκελος τότε. Αυτό τότε μας προβλημάτισε, αλλά λίγους μήνες μετά κατατέθηκε πλήρες φάκελος και ολοκληρώθηκε το έργο. Εκεί οφείλονται και κάποιες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν.»

Ο Περιφερειάρχης χθες  ανέφερε πως είχε νωρίτερα τηλεφωνική διαβεβαίωση του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΔΑ, του κου Μάριου Τσάκα ότι μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου « θα έχουμε τα τεύχη στον αέρα». « Ήδη», όπως είπε ο κος Μέτιος, «υπάρχουν πέντε υποέργα που θα δημοπρατηθούν , το ένα έχει δημοπρατηθεί και είναι σε φάση υπογραφής της σύμβασης, αφορά στην προμήθεια υλικών για σταθμούς διανομής, σταθμούς μέτρησης, μετρητές, με προϋπολογισμό 726.000 ευρώ και αυτό είναι το πρώτο έργο που δημοπρατήθηκε εδώ και καιρό.»
Κομοτηνή: Προκηρύσσονται τα τεύχη  δημοπράτησης του δικτύου  φυσικού αερίου στην αν. Μ.ΘράκηΤα έργα αυτά Θα δημοπρατηθούν για την καλύτερη παρακολούθηση από την μεριά της ΔΕΔΑ, θυγατρική της ΔΕΠΑ, που θα είναι αυτή που θα  έχει την ευθύνη κατασκευής του έργου. Για καλύτερη παρακολούθηση, συντονισμό και έλεγχο το έργο φυσικού αερίου θα είναι χωρισμένο σε υποέργα. Το πρώτο έργο θα αφορά στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη μαζί, το δεύτερο στην Ξάνθη και στη Δράμα και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υποβληθούν τα τεύχη δημοπράτησης για την Ορεστιάδα και την Καβάλα. «Αυτή η ομαδοποίηση κρίνεται αναγκαία για την παρακολούθηση των συμβάσεων από την πλευρά της ΔΕΔΑ. Επίσης, θα δημοπρατηθούν άλλα δύο μικρότερα υποέργα. Το ένα είναι παροχή υπηρεσιών διοίκησης και επίβλεψης του έργου με 1,9 εκ. και το δεύτερο παροχή υπηρεσιών, επιθεώρησης εργασιών με 576.000 ευρώ.»

Ορεστιάδα και Καβάλα
Το δίκτυο θα αναπτυχθεί στις πέντε πρωτεύουσες με κεντρικούς αγωγούς υψηλής πίεσης και στη συνέχεια θα γίνουν μέσης και χαμηλής, αλλά στην πόλη της Ορεστιάδας θα μεταφέρεται με ειδικά βυτία συμπιεσμένο φυσικό αέριο, θα υπάρχει σύνδεση που θα διοχετεύει το φυσικό αέριο από το βυτίο στο δίκτυο που θα αναπτυχθεί. Η χρονική  καθυστέρηση στο έργο  της Ορεστιάδας οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να εξασφαλιστούν οι όροι μεταφοράς του δικτύου της Ορεστιάδας, είναι θέμα της τροφοδοσίας, όπως υποστήριξε ο κος Μέτιος. “Δεν κινδυνεύει το έργο, θα δημοπρατηθεί όπως έχουμε πει, απλώς δεν θα είναι στην πρώτη φάση” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην περιοχή της Καβάλας υπάρχει δυσκολία διότι το δίκτυο αυτό θα είναι επέκταση του εθνικού δικτύου της χώρας και δεν υπάρχει έξοδος από το εθνικό δίκτυο υψηλής πίεσης. “Ούτε εδώ θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί η δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου έχει δύο θυγατρικές, τη ΔΕΔΑ, μέσης και χαμηλής πίεσης, και τη ΔΕΣΠΑ τους κεντρικούς αγωγούς, υψηλής πίεσης. Η ΔΕΣΠΑ έχει προγραμματίσει  ότι στις επενδύσεις που έχει σχεδιάσει να υλοποιηθούν θα είναι  και η έξοδος από την Καβάλα, στο σημείο του Χαλκερού” εξήγησε ο Περιφερειάρχης και  επισήμανε ότι: “έχει άριστη συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Κωστή Χατζηδάκη και καλή ενημέρωση από τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ.”
Φώτο: Στιγμιότυπα από το Π/Σ ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος