Κομοτηνή: Πιο κοντά σε έναν ευφυή κόσμο οι φοιτητές του Δημοκρίτειου

Array

«Είναι ένα project που για πρώτη φορά ξεκινά στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Cosmote» δηλώνει ο Καθηγητής Μηχανολογικού Σχεδιασμού, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας κ. Παντελής Μπότσαρης μιλώντας για την Smart Univercity. Σημειώνοντας πως η όλη προσπάθεια έχει στόχο  να περάσει κάποιες διαδικασίες, κάποιες λειτουργίες του Πανεπιστημίου σε έναν ευφυή κόσμο.

Κομοτηνή: Πιο κοντά σε έναν ευφυή κόσμο οι φοιτητές του ΔημοκρίτειουΤο project που «στήθηκε» στην Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων Ξάνθης αφορά τις εξής εφαρμογές: Επιτήρηση δεξαμενών υγρών καυσίμων, επιτήρηση του περιβάλλοντος και του ατμοσφαιρικού αέρα, επιτήρηση της ποιότητας νερού των Εστιών. «Θα αναπτυχθούν και κάποιες άλλες εφαρμογές, που θα περιλαμβάνουν ψηφιακή αποτύπωση του χώρου της Πανεπιστημιουπόλεως. Τις διαδρομές ενός αστικού λεωφορείου που πλησιάζει σε κάποιες στάσεις. Με κατάλληλο εξοπλισμό στο λεωφορείο, ο φοιτητής θα μπορεί να ενημερώνεται, μέσω του κινητού του, για την ακριβή ώρα άφιξης του λεωφορείου στο χώρο, όπου εκείνος περιμένει. Ο φοιτητής έτσι αξιοποιεί χρόνο και κόπο. Αλλά και εφαρμογές διευκόλυνσης για την παραλαβή καυσίμων, καθορισμό των αντίστοιχων δαπανών, γνώση της ποιότητας του αέρα. «Βαδίζουμε προς μια κοινωνία-πολιτεία smart city, στόχευση  είναι αυτό που θα γίνει στο πανεπιστήμιο  να μεταφερθεί σε μια πόλη. Για παράδειγμα με εφαρμογές για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού, του αέρα, κ.α.»

Κομοτηνή: Πιο κοντά σε έναν ευφυή κόσμο οι φοιτητές του ΔημοκρίτειουΑξίζει να αναφερθεί πώς η Deutsche Telekom τρέχει το αντίστοιχο πρόγραμμα σε πιλοτικό επίπεδο. “Θα τα ζήσουμε, θα τα προλάβουμε.” δηλώνει με σιγουριά για τις αλλαγές του μέλλοντος. Παράλληλα, εξηγεί πως “αυτό το οποίο μοιάζει κάπως πρωτοποριακό τείνει σε ευρωπαϊκές χώρες να αποτελεί καθεστηκυία τάξη, σε χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Φιλανδία κ.α.» δηλώνει ο αντιπρύτανης προσθέτοντας πως έτσι αντιμετωπίζονται ζητήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, αποκομιδής σκουπιδιών και εύρεσης πάρκινγκ.

«Τα ευφυή συστήματα στοχεύουν στη διαχείριση των πόρων. Για την καλυτέρευση της ζωής του ανθρώπου; Θα το δούμε. Δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε. Ίσα- ίσα σε μια κοινωνία που ταλαιπωρείται, ίσως, εξοικονομηθούν και πόροι και  νέες θέσεις εργασίας, να κρατήσουμε νέα παιδιά στον τόπο μας.» δηλώνει ο καθηγητής καταθέτοντας στο κλείσιμο της κουβέντας μας και την ευχάριστη είδηση ότι η ομάδα του καθηγητή Σαρρή συμμετέχει και  στην κατασκευή και αποστολή νέου δορυφόρου, ο οποίος θα συλλέγει δεδομένα από την ατμόσφαιρα.
Φώτο: Παντελής Μπότσαρης Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος