Κομοτηνή: «Παραμύθια για να σπάτε κέφι»

Ο Δημήτρης Πλειώνης, σκηνοθέτης του έργου «Παραμύθια για να σπάτε κέφι» σε κείμενα του Τζιάνι Ροντάρι μιλά με αγάπη για το θέατρο, τα καλά θεατρικά έργα, αλλά και σεβασμό στον κόσμο του παιδιού. Με την θεατρική ομάδα «Τόπι» και βάση το θέατρο στο Studio Μαυρομιχάλη παρουσιάζει τη δουλειά με τους συνεργάτες του ανεβάζοντας παραστάσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Κομοτηνή:  «Παραμύθια για να σπάτε κέφι»Τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστής και ο ίδιος επί σκηνής. «Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν 7 χρόνια, το 2013, ο λόγος ήταν ότι θέλαμε να κάνουμε ένα θέατρο για παιδιά, όπως εμείς θα θέλαμε να βλέπουμε το παιδικό θέατρο, αν εμείς ήμασταν παιδιά» δηλώνει ο κος Πλειώνης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και μιλά με καμάρι για το «Τόπι», ένα θέατρο που ψάχνει κείμενα διαφορετικά από αυτά που παίζονται, όπως του Χόρχε Μπουκάι, του Ροντάρι , έργα που δεν έχουν παιχτεί για πολλά χρόνια στην Ελλάδα. «Είναι διαφορετικά κείμενα, προσεγμένα, με χιούμορ, με διάδραση, με τα παιδιά να συμμετέχουν και κυρίως με πάρα πολύ σοβαρότητα ως προς το παιδί. Αυτός ήταν ο λόγος που ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε» δηλώνει ο έμπειρος δημιουργός.

Παρατηρεί κι εκείνος  με προβληματισμό τα παιδιά να είναι εθισμένα στα tablet και στο διαδίκτυο. «Η σύγχρονη κοινωνία τα έχει αυτά. Δεν πρέπει να είμαστε αφοριστικοί ως προς αυτό, απλά θα πρέπει να υπάρχει και ένα μέτρο»  λέει πιστεύοντας πως το θέατρο είναι ένα κομμάτι το οποίο τα παιδιά θα πρέπει να  το γνωρίσουν.  “Να «σπρώχνουν» οι μεγάλοι σ’ αυτό το είδος τέχνης γιατί είναι κάτι ζωντανό, αληθινό, έχει κείμενα τα οποία είναι σημαντικά, με τα οποία είναι καλό να έρχονται σε επαφή τα παιδιά και πιστεύω ότι το θέατρο είναι ένας λόγος για να φύγουν τα παιδιά από αυτή την επαφή με τους υπολογιστές.»
Όπως δηλώνει ο κος Πλειώνης οι μεγάλοι θα πρέπει να βάλουν κάποια όρια στα παιδιά, αυτό είναι το σημαντικό  «όχι να γυρνάνε στο σπίτι και επειδή θέλουν την ησυχία τους να δίνουν στα παιδιά ένα tablet. Τα παιδιά όταν έχουν όρια είναι κι αυτά πιο ήσυχα, γνωρίζουν πόσο, τι και πού. Αν τα αφήσεις ανεξέλεγκτα θα είναι κι αυτά επιρρεπή ως προς τους εθισμούς τους.»

Κληθείς να σχολιάσει την άνθηση που γνωρίζει το θέατρο, ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης, απαντά πώς «είναι καλό που υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον για το θέατρο. Μακάρι οι άνθρωποι να ασχολούνται ολοένα και περισσότερο με το θέατρο, τον πολιτισμό, τη δημιουργία, με το να ψάχνουν τον εαυτό τους , όσον το δυνατόν περισσότερο. Μέσα σε όλο αυτό υπάρχουν και καλά και κακά, στο χέρι μας είναι να ακολουθούμε, να βλέπουμε τι μας ταιριάζει. Πάντα πιστεύω ότι στο χρόνο το καλό πάντα με ένα τρόπο θα επικρατήσει. Κάτι το οποίο είναι  «κομήτης» θα σηκωθεί μεν πολύ γρήγορα, αλλά θα πέσει σίγουρα, κάτι που αξίζει, θα διατηρηθεί στο χρόνο. Θεωρώ ότι είναι πολύ καλό που γίνονται πράγματα, που οι νέοι ασχολούνται με το θέατρο, είτε ερασιτεχνικά, είτε επαγγελματικά. Είναι κάτι πολύ δημιουργικό και καλό είναι να συμβαίνει.»
Φώτο:Ο κος Δημήτρης Πλειώνης με τη θεατρική του ομάδα  ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος