Κομοτηνή-Π.Καμπάκη: Υπερήφανη που φέτος θα διδαχτεί μια γλώσσα πολιτιστικής κληρονομιάς

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανη που φέτος θα διδαχτεί υπό την εποπτεία μου μια γλώσσα πολιτιστικής κληρονομιάς» δηλώνει η Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή, Κοσμήτωρ της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ  για τη διδασκαλία του θρακιώτικου ιδιώματος του Σουφλίου για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο ως γλώσσα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κομοτηνή-Π.Καμπάκη: Υπερήφανη που φέτος θα διδαχτεί μια γλώσσα πολιτιστικής κληρονομιάς
Η Κοσμήτωρ Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή

Όπως εξηγεί στο πλαίσιο του μαθήματος της Διαλεκτολογίας, που διδάσκει για δέκατη τρίτη χρονιά, δίδεται έμφαση, όπως κάθε χρόνο, στα τοπικά ιδιώματα της Θράκης. Όμως, φέτος θα διδαχτεί για πρώτη φορά, πιλοτικά, το ιδίωμα του Σουφλίου από φυσικούς ομιλητές που είναι και εκπαιδευτικοί συγχρόνως. (και θα ακολουθήσει το ιδίωμα της Ξυλαγανής (οικισμός της Ροδόπης).

«Η συλλογή, καταγραφή και διατήρηση των τοπικών ιδιωμάτων είναι ζωτικής σημασίας, επειδή από τη μια πλευρά οι ομιλητές συνεχώς μειώνονται κι από την άλλη έχουμε στα χέρια μας βελτιωμένα μέσα συλλογής και καταγραφής» αναφέρει η κα Καμπάκη-Βουγιουκλή. Όπως τονίζει τα τοπικά ιδιώματα αποτελούν γλώσσες πολιτιστικής κληρονομιάς και ανήκουν στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

«Η γλώσσα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Βέβαια, μια τοπική γλώσσα, μια διάλεκτος, ή και μια ιδιόλεκτος δεν μπορεί να προταθεί για εγγραφή στους Καταλόγους της UNESCO, αλλά μπορεί να προστατευτεί μέσα από το πλέγμα μέτρων διαφύλαξης που αφορούν προφορικές παραδόσεις, ή διαδικασίες προφορικής μεταβίβασης από γενιά σε γενιά μιας παραδοσιακής τεχνογνωσίας» προσθέτει δηλώνοντας για μια ακόμη φορά πολύ υπερήφανη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος