Κομοτηνή: «Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γη με ζωγραφιά»

Array

Στην αρχή ασχολήθηκαν με τον αερομοντελισμό, στη συνέχεια  “κόλλησαν” το «μικρόβιο» των πτήσεων. Η γνωριμία με τα ιπτάμενα μέσα, υπέρ ελαφρά και αετούς, τους έδωσε επιπλέον ώθηση να ασχοληθούν με τις πτήσεις.  Παράδειγμα τέτοιο είναι ο κ. Αναστάσιος Λαζάκης, μέλος της Αερολέσχης Κομοτηνής, που επαναλειτούργησε το 2005. Πετά με μηχανοκίνητο αετό, ένα εύκολο πτητικό μέσο, οικονομικά προσιτό, όπως λέει, καθώς βρίσκει κανείς να αγοράσει μεταχειρισμένους  αξίας από 5000 ευρώ ή  καινούργιους, 45.000 ευρώ.

Κομοτηνή: «Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γη με ζωγραφιά»Η εκπαίδευση που χρειάζεται για τη χρήση του είναι ίδια με ό,τι ισχύει σε όλα τα αεροπλάνα και οι εξετάσεις, όπως λέει, σχετικά απλές. Από τα 100 μέλη της Αερολέσχης τα πενήντα είναι ενεργά με αερομοντελισμό και υπέρ-ελαφρά αεροπλάνα.
«Αυτή τη στιγμή στην Αερολέσχη υπάρχουν τέσσερα υπέρ ελαφρά αεροπλανάκια και δύο μηχανοκίνητοι αετοί. Ένας εκ των οποίων ο δικός μου.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Αναστάσιος Λαζάκης σημειώνοντας με νόημα πως «Όλοι γνωρίζουμε ότι από ψηλά ο κόσμος είναι εντελώς διαφορετικός. Όπως λέει και το τραγούδι, μοιάζει η γη με ζωγραφιά. Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς να το περιγράψεις. Είναι το κάτι άλλο.»

Το σημαντικό είναι να μην φοβάσαι το ύψος

Κομοτηνή: «Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γη με ζωγραφιά»Όσον αφορά στους κινδύνους; «Αυτό που προέχει», όπως λέει, «είναι να μην φοβάσαι το ύψος. Αυτό λύνεται εύκολα κάνοντας μια δοκιμή στην Αερολέσχη. Ως προς την ασφάλεια πιστεύω πως είναι πιο ασφαλέστερο μέσο από το αυτοκίνητο. Τηρώντας φυσικά όλους τους κανόνες και τις συντηρήσεις του αεροσκάφους και όλα όσα προβλέπει η αεροπορία. Χρειάζεται άψογη συντήρηση και ποτέ δεν λέμε ότι ξέρω να πετάω ή ότι είμαι έμπειρος χειριστής, έμπειρος πιλότος. Πάντα θα έχεις στην άκρη του μυαλού τον φόβο. Τα μέσα μας είναι ασφαλέστατα γιατί πληρούν όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται και συντηρούνται από μηχανικούς. Δεν έχουμε υποχρέωση να συντηρούνται από αεροπορική υπηρεσία, απλά θα πρέπει να είναι κάποιος μηχανικός αεροσκαφών, που έχουμε στην Αερολέσχη.»

Στην Αερολέσχη Κομοτηνής δεν γίνονται μαθήματα

Κομοτηνή: «Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γη με ζωγραφιά»

Το αρνητικό είναι ότι στην Αερολέσχη της Κομοτηνής δεν γίνονται μαθήματα. Λειτουργούν σχολές για τα υπέρ- ελαφρά στη Λάρισα και στο Αγρίνιο, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Νέα σχολή για τα υπέρ -ελαφρά θα δημιουργηθεί στις Σέρρες. Ο ίδιος έχει 780 ώρες πτήσης με το δικό του μέσο και 120 με ξένα μέσα για την εκπαίδευση. Μπορεί να πετάξει μέχρι την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες.
«Μπορείς να πάς όπου θέλεις.» λέει ο ίδιος προσθέτοντας πως «Τα καύσιμα αρκούν για τέσσερις ώρες με μέσο όρο 80 χιλιόμετρα την ώρα, ανάλογα με τον άνεμο. Με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να είναι κατάλληλος ο καιρός. Τα τριών αξόνων βέβαια είναι παντός καιρού.» Ένα “ταξίδι” που αξίζει να το ζήσει κάποιος, καθώς, όπως λέει, είναι πανέμορφη η Ροδόπη από ψηλά. «Έχουμε τόσο όμορφες παραλίες!» σημειώνει με ενθουσιασμό ο έμπειρος πιλότος.

Η κρίση άγγιξε το χώρο τους
Η κρίση δεν άφησε ανέπαφο και το δικό του χώρο. «Τα μέλη δεν ασχολούνται τακτικά, ακόμη και με τον αερομοντελισμό. Η αγορά των καυσίμων, το κόστος συντήρησης, όλα είναι απαγορευτικά. Με αποτέλεσμα από τα 20 και 30 άτομα που αντάμωναν στις συναντήσεις στην Αερολέσχη, τώρα πηγαίνουν 2 και 3. Όσον αφορά στο μήνυμα που στέλνει στους μη μυημένους; «Να έρθουν να δοκιμάσουν. Είναι διαφορετικό από τα άλλα χόμπι και δεν είναι δύσκολο. Μια δοκιμή είναι δωρεάν. Αν δοκιμάσεις και σου έρθει το «μικρόβιο», σίγουρα θα ασχοληθείς.»
Φώτο:Αναστάσιος Λαζάκης  Ρεπορτάζ κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος