Κομοτηνή: «Να καλλιεργήσουμε τη γλωσσική παιδεία»

Array

«Η Ελληνική Γλώσσα δεν μπορεί να εξαφανιστεί παρά μόνο αν, μακάβριο αυτό που θα πω, με ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, χαθούμε όλοι που μιλάμε τη γλώσσα αυτή. Μόνο τότε γιατί έχει ακατάβλητες δυνάμεις. Το χρηστικό λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών έδειξε αυτή την δυναμική, την ομορφιά και την ποιότητα. Δεν φταίει η γλώσσα, αν την κακοποιούν ορισμένοι ή την αγνοούν. Η γλώσσα λειτουργεί ως αυτόνομο σύστημα, εμείς πρέπει να καλλιεργήσουμε τη γλωσσική παιδεία αποτελεσματικότερα για να έχουμε μαθητές, φοιτητές και ενσυνείδητους πολίτες που ξέρουν να αποκωδικοποιούν τα μυστικά της, την πολυσημία των λέξεων» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Κομοτηνή: «Να καλλιεργήσουμε τη γλωσσική παιδεία»Παράλληλα, σημείωσε ότι η γλώσσα, ο πολιτισμός, η ταυτότητα είναι αλληλένδετες έννοιες και μέσα από ένα λεξικό, μέσα από την πυκνότητα από την οποία παρουσιάζονται τα λήμματα, θα φανεί και η ομορφιά της γλώσσας και η συνέχεια και η συνέπεια του γλωσσικού μας συστήματος διότι έχουμε μια γλώσσα πλούσια κι εκφραστική, όπως είπε ο σπουδαίος ερευνητής. «Μιλιέται διαρκώς επί 3.500 χρόνια και γράφεται 4.000 με 5000 χρόνια. Αυτή η μακρόχρονη πορεία της γλώσσας μας, η εκφραστική της πληρότητα, πέρασε και από περιόδους κρίσης με την έννοια ότι δεν ήταν πάντα αυτό που θέλαμε. Το επίπεδο πέφτει μερικές φορές, όμως, μετά βρίσκει δυνάμεις, εμπλουτίζεται, διότι είναι ένα σύστημα που εξαρτάται από τη δική μας υπευθυνότητα.»

“Μέσα από τη γλωσσική παιδεία να γίνουμε πολίτες ενσυνείδητοι και ευσυνείδητοι των πολλαπλών ταυτοτήτων”

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπάκη « θα πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι για τη γλώσσα μας. Δεν σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο ότι πρέπει να μάθουμε και ξένες γλώσσες. Σήμερα όποιος δεν ξέρει Αγγλικά, περιθωριοποιείται. Μέσα από τη γλωσσική παιδεία να γίνουμε πολίτες ενσυνείδητοι και ευσυνείδητοι των πολλαπλών, όπως λέω εγώ, ταυτοτήτων, δηλαδή πρώτα Μακεδονάς, Θρακιώτης, Κρητικός ή Μανιάτης και μετά Έλληνας, μετά Ευρωπαίος και ύστερα Κοσμοπολίτης. Άρα λοιπόν, κρατάμε την τοπικότητα, δεν πρέπει να νιώθει κανείς υποτιμητικά αν μιλάει μια τοπική διάλεκτο ή ένα τοπικό ιδίωμα, διότι αυτή είναι η ταυτότητά μας. Όποιος δεν πατάει γερά σε θεμέλιο τοπικότητας γίνεται έρμαιο των κυμάτων. Η γλώσσα έχει ρίζες και η αποκοπή από τις ρίζες μαραίνει και τελικά σκοτώνει το δένδρο. Αυτή η πανίσχυρη μεταφορά δείχνει ότι και η πολιτεία και ο καθένας από εμάς οφείλει να καλλιεργεί, να μελετά, να σέβεται, να αγαπά, και να τιμά τη γλώσσα την δική του και των προγόνων του.»


“Η γλώσσα σήμερα εμπλουτίζεται από την Επιστήμη”

Η γλώσσα σήμερα εμπλουτίζεται από την Επιστήμη, άρα τα λήμματα της Ελληνικής γλώσσας μειώνονται παρατηρήσαμε για να ακούσουμε τον κύριο Χαραλαμπάκη να σημειώνει «Μειώνονται γιατί η επιστήμη εξελίσσεται αλλού, αλλά βρίσκουμε τρόπους να μεταφράζουμε αυτά τα λήμματα. Για παράδειγμα τη λέξη “Internet” ως «Διαδίκτυο». Έχουμε πάντα δυνατότητες να μεταφράζουμε στην νεοελληνική, αλλά πριν διαδοθεί μια λέξη. Όσοι επιχείρησαν για παράδειγμα να απαγορεύσουν να λέμε “Fax” και να το λέμε “τηλεομοιότυπο” δεν κατάλαβαν ότι μεγάλες μακρόσυρτες λέξεις δεν έχουν πιθανότητα επιβίωσης.»

“Δεν τα ξέρει κανείς όλα”
Αναφερόμενος στην Αρχαία Ελληνική σημείωσε πως έχει 200.000 λέξεις. «Το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού της γλώσσας μας έχει χαθεί. Ο Ευριπίδης είχε γράψει 120 τραγωδίες και σώθηκαν 19. Είχαν έναν πλούσιο πολιτισμό, μια λαμπρή παράδοση, αλλά τελικά, πολλές από αυτές τις λέξεις, χάθηκαν. Όμως, είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν λεπτές σημασιολογικές αποχρώσεις και να προσαρμόζονται στην επιστήμη και την εξέλιξη της κοινωνίας.» ανέφερε ο κ. Χαραλαμπάκης αποκαλύπτοντας τέλος πως ο ίδιος αξιοποιεί τα λεξικά «Τα λήμματα είναι σαν ποίημα. Εγώ ο ίδιος δεν γράφω τίποτα, αν δεν έχω πέντε λεξικά γύρω μου, δεν τα ξέρει κανείς όλα. Κανείς μας δεν ξέρει τη γλώσσα και γι αυτό εγώ τουλάχιστο διαβάζω τα λήμματα σαν να είναι ποιήματα, μακάρι να το έκαναν κι άλλοι.»
Φώτο: Χριστόφορος Χαραλαμπάκης ρεπορτάζ-φώτο-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος