Κομοτηνή: Ολοκληρωμένα Σχέδια Διαχείρισης των Βιοτόπων

Στα Ολοκληρωμένα Σχέδια Διαχείρισης, στην προσπάθεια δηλαδή διατήρησης του δάσους σε καλή κατάσταση, ανάλογα με την περιοχή που αυτό βρίσκεται, αλλά και στην παράλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς όταν θα προκύψει ανάγκη αναφέρθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής Δασολογίας του Δ.Π.Θ., ο κος Γιώργος Κοράκης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” (26-8-2021).

Όπως εξήγησε: «Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης φροντίζουμε το δάσος να είναι προσβάσιμο, να μπορούμε να μπούμε μέσα στο δάσος, να σβήσουμε τη φωτιά και να ξέρουμε ότι η βλάστηση θα είναι αραιή εκεί που πρέπει» σημειώνοντας ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Δασική Υπηρεσία να έχει τις πιστώσεις και τα κονδύλια.

«Αυτός που με φυσικό τρόπο προστατεύει το δάσος είναι αυτός που με φυσικό τρόπο έχει συμφέροντα μέσα στο δάσος και ζει από το δάσος» ανέφερε ο κος Κοράκης σημειώνοντας: «Είναι αυτοί που είναι δίπλα και μπορούν να επέμβουν πρώτοι μαζί με κάποια δύναμη πυρόσβεσης για να μην πάρει διαστάσεις κάποια φωτιά».

Αναφερόμενος σε αυτή την προσπάθεια σημείωσε ότι το κάθε οικοσύστημα έχει διαφορετικό τρόπο διαχείρισης, είτε με την ορθολογικά κατανεμημένη κτηνοτροφία, είτε με την ρητινο-συλλογή, είτε με όσους άλλους έχουν τα συμφέροντά τους στα δάση και θα μπορούσαν να θωρακίσουν την ύπαιθρο. «Η ύπαιθρος χρειάζεται τον κόσμο. Χρειάζεται τις αγροτικές και τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες, το να φεύγει ο κόσμος και πρόσκαιρα να πυκνώνει το δάσος σε μια πλαγιά αυτό δεν είναι καλό γενικά. Χρειάζεται διατήρηση κι ενθάρρυνση των παραγωγικών λειτουργιών. Η παραδοσιακή διατήρηση μας έδωσε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα από αιώνες. Από μια προγραμματισμένη διαχείριση ωφελούνται όλοι. Όλη αυτή η βιοποικιλότητα που έφτασε μέχρι τις μέρες μας έφτασε από τέτοιες διαδικασίες» εξήγησε ο Επίκουρος Καθηγητής.

Εμφάνιση προβλημάτων και στο βιότοπο της Θράκης
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι σιγά- σιγά ως Τμήμα Δασολογίας διαπιστώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα και στο βιότοπο της Θράκης, για παράδειγμα, όπως ανέφερε, τα αρπακτικά πουλιά της Δαδιάς μειώνονται γιατί χάνουν το βιότοπο τους. Επεσήμανε δε την ανάγκη στήριξης της κτηνοτροφίας. «Πρέπει να στηριχθεί για να μας δίνει λύσεις στο θέμα της πυκνής, δασικής, βλάστησης όπου χρειάζεται με γνώση και προγραμματισμό» είπε χαρακτηριστικά.

Να κάνουμε το παν ώστε να μένουν οι άνθρωποι στον τόπο τους
Άρα, όπως συμπερασματικά κατέληξε ο κος Κοράκης, απαιτείται: «Προστασία, παρακολούθηση, αποφυγή επεμβάσεων με ξενικά είδη και αλλαγή χρήσης γης» για να προσθέσει με νόημα: «Και το κυριότερο να είμαστε φίλοι με τους κατοίκους των περιοχών, όσοι σχεδιάζουμε και παίρνουμε μέτρα να προσπαθήσουμε να κάνουμε το παν ώστε να μένουν αυτοί οι άνθρωποι στον τόπο τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος