Κομοτηνή: Οι Σαρακατσάνοι της Θράκης σε λεύκωμα για την προβολή της αν.Μ.Θ.

Στην έκδοση Λευκώματος για την τουριστική προβολή της περιοχής προχωρά η Περιφέρεια αν.Μ.Θ. Ήδη οι φωτογραφήσεις έχουν ξεκινήσει με τη συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων. Στη Ροδόπη, φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε στον Παραδοσιακό Οικισμό των Σαρακατσάνων στη διασταύρωση του Φαναρίου, με μέλη του Συλλόγου να ντύνονται με παραδοσιακές στολές.

Κομοτηνή: Οι Σαρακατσάνοι της Θράκης σε λεύκωμα για την προβολή της αν.Μ.Θ.
Ο κος Γιώργος Νάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσάνων

«Η πανδημία αφαίρεσε πολλά από τη ζωή μας, όμως, οι δράσεις μας συνεχίζονται» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (7-10-2021) ο πρόεδρος του Συλλόγου, κος Γιώργος Νάκος,  σημειώνοντας ότι ο Μορφωτικός Όμιλος των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων συμπεριλήφθηκε στον οδηγό με τον Παραδοσιακό Οικισμό του. «Πρόκειται για μια πολύ καλή η πρωτοβουλία, μας χαροποίησε, συμμετείχε πολύς κόσμος, ντυμένοι όλοι με τις παραδοσιακές φορεσιές μας», πρόσθεσε. Και μεταφέροντας την εικόνα του «ζωντανού» οικισμού μέσα από την παρουσία των μελών αλλά και όλων όσοι πέρασαν από εκεί, μίλησε για Κρητικούς, Ορεστιαδίτες επισκέπτες, αλλά ακόμη και για διερχόμενους τουρίστες -Ολλανδούς και Άγγλους οι οποίοι μάλιστα παρέμειναν στον χώρο για πολλή ώρα. «Τους ξεναγήσαμε και τους φιλοξενήσαμε στο καλύβι, το οποίο ήταν έτοιμο στρωμένο για την υποδοχή των επισκεπτών» είπε ο κος Νάκος.

Εγγραφές στον Σύλλογο Σαρακατσάνων Θράκης για τα Εργαστήρια του Συλλόγου

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στον Σύλλογο Σαρακατσάνων Θράκης για συμμετοχή στα νέα εργαστήρια. Φέτος, όπως δήλωσε ο κος Νάκος, θα λειτουργήσουν τμήματα χορού, ζωγραφικής και χορωδίας. «Ξεκινάμε με πολλή φειδώ σκεπτόμενοι τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν, ωστόσο, δε θα πρέπει να σταματήσουμε, ο πολιτισμός συνεχίζεται, είμαστε υπηρέτες του πολιτισμού» σημείωσε ο κος Νάκος, και πρόσθεσε πως αρχίζουν οι εγγραφές από τη Δευτέρα. «Θα μετρήσουμε δυνάμεις και συμμετοχές, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε με τον αγιασμό και τα χορευτικά μας τμήματα».

Παράλληλα, λειτουργεί το Τμήμα ζωγραφικής, όπως και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με τις εμβολιασμένες ζωγράφους να κρατούν πινέλα, αλλά και αποστάσεις. «Υπάρχει ζωή στο κτίριο, στα γραφεία, στη Στέγη και ετοιμαζόμαστε ήδη για τη δεύτερη έκθεση ζωγραφικής του Συλλόγου» ανέφερε ο κος Νάκος. Φέτος θα λειτουργήσει και τμήμα χορωδίας, για να μάθουν οι νέοι ακούγοντας τους μεγαλύτερους. «Η στέγη μας είναι ανοικτή, το Δ.Σ. εξακολουθεί να συνεδριάζει και ξεχωριστή είναι η συμμετοχή του ΔΠΘ από μεταπτυχιακούς φοιτητές, μελετώντας την παράδοση και τον σύλλογο» κατέληξε ο πρόεδρος του συλλόγου, ευχαριστώντας ιδιαίτερα για τη βοήθεια την καθηγήτρια Κατερίνα Μάρκου και τον καθηγητή Θανάση Κούγκουλο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος