Κομοτηνή: Οι πρώτοι Μυοκάστορες της Ροδόπης

Δύο Μυοκάστορες εντόπισε στο ρέμα Γιαλού, στην περιοχή των Πετρωτών, η εκπαιδευτικός κα Ξανθούλα Παρασκευά. Είναι, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, η πρώτη φορά που εντοπίζονται στο Νομό Ροδόπης. Ήδη οι μυοκάστορες έχουν εμφανιστεί στο ΔΕΛΤΑ του Έβρου, σε πάρα πολλούς υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και Νοτιότερα.

Κομοτηνή: Οι πρώτοι  Μυοκάστορες της Ροδόπης«Από ό,τι ξέρουμε ο Μυοκάστορας είναι ξενικό χώρο- κατακτητικό είδος, δηλαδή έφτασε στην Ελλάδα πριν από πολλά χρόνια, από εκτροφεία Μυοκάσταρα που υπήρχαν στη Βουλγαρία, όπου εκτρέφονταν για τις γούνες τους, για κάποιους λόγους τα εκτροφεία έκλεισαν, τα ζώα βρέθηκαν ελεύθερα στη φύση και επειδή δεν έχουν φυσικούς εχθρούς πολλαπλασιάστηκαν και εξαπλώθηκαν σε όλο τον ελλαδικό χώρο και το χώρο των Βαλκανίων» δηλώνει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημειώνει «Θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβές είδος διότι τρέφονται με αυγά πουλιών κι ερπετών, αλλά και με όλων των ειδών τις καλλιέργειες, δηλαδή είναι ιδιαίτερα επιζήμιοι για τους αγρότες.»
Όπως δήλωσε η κα Παρασκευά το συγκεκριμένο ζευγάρι Μυοκάστορα είναι το πρώτο που εντόπισε εκείνη. Και άλλοι κάτοικοι της περιοχής, όμως, που παρακολουθούν τους πληθυσμούς τέτοιων ζώων σημειώνουν πως δεν έχει ξαναειδωθεί στη Ροδόπη. «Πιθανόν», όπως τονίζει η κα Παρασκευά, «να έχει έρθει από την περιοχή του Έβρου περνώντας από ρέματα της Μεσημβρίας ή των Δικέλων. Είναι υδρόβιο ζώο, ζει πολύ κοντά στο νερό και δεν μπορεί να ζήσει μακριά από αυτό».

Κομοτηνή: Οι πρώτοι  Μυοκάστορες της ΡοδόπηςΣύμφωνα με την ίδια, εφόσον ο πληθυσμός τους αυξάνεται, μπορεί να ψηφιστεί κάποιος Νόμος ο οποίος θα χαρακτηρίζει επιβλαβές το είδος και θα δοθεί και άδεια σε κυνηγούς ακόμη, ώστε, όταν το εντοπίζουν σε λίμνες, να το σκοτώνουν ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός του και να μην εξαπλωθεί περαιτέρω στους υγροβιότοπους της Θράκης και γενικότερα της Ελλάδας.
«Στον Έβρο ήδη υπάρχει πραγματικά πρόβλημα. Είναι πάρα πολλοί οι Μυοκάστορες , το ίδιο και σε λίμνες της Χαλκιδικής και σε υγροτόπους στην Χαλκιδική» δηλώνει και σημειώνει πως «μοιάζουν με πολύ μεγάλους αρουραίους, έχουν γύρω στα δέκα κιλά βάρος , μακριά ουρά που θυμίζει ποντικό και είναι χαριτωμένοι στη φυσιογνωμία, όσο ένας ποντικούλης. Δείχνουν πολύ εξοικειωμένοι με τον άνθρωπο, δεν τον φοβούνται. Αντίθετα η βίδρα φοβάται, δεν τον πλησιάζει. Αυτοί είναι πάρα πολλοί εξοικειωμένοι. Δεν μοιάζουν να φοβούνται τον άνθρωπο και δεν είναι επιθετικοί. Μένουν μέσα στο γλυκό νερό, βγαίνουν ίσως το βράδυ για να σκάψουν, να αναζητήσουν αυγά στην παραλία ή στο χώμα και γυρίζουν ξανά στο νερό.»
Όσον αφορά τέλος στην αντίδραση εκείνων που θα εντοπίσουν Μυοκάστορες «Αν κάποιος εντοπίσει τέτοιου είδους πλάσματα, καλό είναι να το αναφέρει σε ανθρώπους που ασχολούνται με την καταγραφή του Μυοκάστορα. Υπάρχει και μια σελίδα στο FB που λέγεται «Ο Μυοκάστορας στην Ελλάδα» καλό είναι να αναφερθεί ώστε να καταγραφεί ο πληθυσμός τους και ίσως να παρθούν κάποια μέτρα στο μέλλον.» δηλώνει η κα Παρασκευά που χάρηκε το συναπάντημα μαζί τους. Οι απρόσκλητοι επισκέπτες που κατάφεραν ήδη να κερδίσουν τις εντυπώσεις.
Φώτο: Η κα Ξανθούλα Παρασκευά ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος